Registration from Carrein
A-membranes BV
Model Engineering nv/sa - Waste Water Treatment
Model Engineering nv/sa
Tiense Suikerraffinaderij sleept prestigieuze Voka Gangmakersprijs in de wacht
De Tiense Suikerrafinaderij nam tijdens de Nacht van de Gangmakers de allereerste Voka Ondernemingsprijs Gangmaker van de Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant in ontvangst. Meer dan 500 ondernemers vierden er samen het ondernemerschap in de plantentuin van Meise. Bovendien werd uit vier genomineerden de Voka ondernemingsprijs Gangmaker 2023 verkozen. Die prijs beloont een bedrijf uit Vlaams-Brabant dat uitzonderlijke prestaties leverde op vlak van duurzaamheid, ondernemerschap, creativiteit, samenwerking.
Tijdens Voka Vonkt, de nieuwjaarsrecepties van Voka - KvK Vlaams-Brabant, werd telkens één bedrijf per regio genomineerd: Ijsfabriek Strombeek voor regio Noordrand, Brouwerij Lindemans voor West-Brabant, Scott Sportech Benelux voor Groot-Leuven en Tiense Suiker voor Hageland. Tijdens een jurymoment werd uit deze vier genomineerden de Tiense suikerraffinaderij verkozen.
De prijs werd uitgereikt door de voorzitster van Voka - KvK Vlaams-Brabant Daniëlle Vanwesenbeeck: “Op alle criteria kreeg Tiense Suikerraffinaderij een uitmuntend rapport van de jury. We zijn dan ook heel trots dat zij de prijs in de wacht hebben kunnen slepen, want ze zijn echt een voorbeeld van ambassadeur- en ondernemerschap in de regio. Dat Tiense Suiker de prijs heeft mogen ontvangen komt ook omdat het een bedrijf is met een verhaal dat blijft enthousiasmeren en dat naar de toekomst blijft kijken."
“Wat Tiense Suiker siert, is dat het weliswaar een groot bedrijf is dat bovendien deel uitmaakt van een internationale groep, maar toch met beide voeten in de Tiense grond verankerd blijft. De bieten worden in de omgeving van de onderneming geteeld en medewerkers komen uit de regio. Ook wordt samengewerkt met scholen om via duaal leren meer jongeren uit de buurt aan een job te helpen. Bovendien investeerde Tiense Suiker de voorbije jaren fors in een nieuwe diffusietoren. Dankzij al deze inspanningen verdient Tiense Suiker zeker de prijs voor Gangmaker van de provincie”, aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Vlaams-Brabant.
Foto: De genomineerden en winnaar van de Voka Ondernemingsprijs Gangmaker 2023, vlnr: Dirk en Geert Lindemans (Brouwerij Lindemans), Kris Claes, Dieter Soens (Ijsfabriek Strombeek), Johan Huygens (Scott Sportech Benelux), Jan Ingels (Tiense Suiker), Daniëlle Vanwesenbeeck en Jan Spooren (gouverneur Vlaams-Brabant).
Jury
De jury van de Gangmaker Vlaams-Brabant bestond uit zes personen: Jan Spooren, gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Daniëlle Van Wesenbeeck, voorzitter van Voka - Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant, Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant, Peter Van Puyvelde, hoofd van de diensten faculteit ingenieurswetenschappen aan de KUL, Alex Coene, netmanager Kanal Z en Sam Sluismans, managing partner bij Deloitte Accountancy. De jury besliste bij consensus.
Bron: Voka
_310_207_80_s.jpg)
Dossier internationalisering: Klaar voor de Verenigde Staten
Jarenlang had Stefanie Broes slaapproblemen, maar niets leek te helpen. Meditatie en ademhalingsoefeningen vond ze te moeilijk, omdat ze zich te hard moest concentreren op het tellen van de seconden tussen het in- en uitademen of het volgen van instructies op een app. “Ik merkte ook bij vrienden dat ze juist meer stress kregen van de oplossingen die bedoeld waren om hun stress aan te pakken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Broes.
Tijdens een zoveelste slapeloze nacht kwam ze op het idee een toestel te ontwikkelen dat mensen op een intuïtieve manier helpt bij hun ademhalingsoefeningen. “Doordat de Moonbird, die in je handpalm past, samentrekt en uitzet, kun je het ritme intuïtief volgen. Het lijkt alsof je een diertje in je handen hebt waar je gewoon mee moet meeademen.”
Broes trok met haar broer Michael naar een productontwikkelaar om de Moonbird uit te werken en haalde in 2019 kapitaal op bij familie, vrienden en de incubator imec.istart. “Covid heeft op verschillende vlakken een impact gehad. Enerzijds kwam er meer aandacht voor mentaal welzijn. Mensen beseffen dat gezondheid meer is dan sporten of op je eten letten, wat helpt bij onze missie om mensen bewuster te laten ademen. Maar anderzijds hadden we stockproblemen door de crisis”, zegt Broes.
In anderhalf jaar tijd verkocht Moonbird meer dan 15.000 stuks van het toestel. Broes: “We zijn al actief in Vlaanderen, Nederland en Duitsland, maar staan operationeel klaar om binnenkort de Amerikaanse markt te veroveren. Eerst gaan we onze verkoop internationaal opschalen, daarna willen we ons gepatenteerde product nog verbeteren. Er valt nog heel wat te doen om ademoefeningen toegankelijker te maken.”
In 2022 volgde Stephanie het internationaliseringstraject van Smart Hub Vlaams-Brabant.
Bron: Trends
Contact from Jan Wellens
Registration from Casteels
Registration from Casteels
Registration from Casteels
Registration from Casteels
Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren
Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.
Grote uitdagingen in de fruitsector
België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. Doordat de bewaarcondities niet specifiek zijn per fruitpartij, treden er soms grote verliezen op. Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak een chemische stof die de rijping remt. Deze chemische stoffen zijn echter niet toegelaten in de bioteelt. Vandaag staat de sector voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten.
Innovatieve bewaarmethode voor appels en peren
In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan 100% biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme, dynamisch geregelde atmosfeer bewaartechnologie (DCA) biedt hier een oplossing voor.
“Fruit ademt”, legt Niels Bessemans, CEO & CTO van Optiflux uit. “Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces”.
Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold.
100% biologisch én energiebesparend
Op wereldniveau gaat 45% van de verse groenten en fruit verloren zonder te worden geconsumeerd. Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk. De slimme technologie behoudt niet alleen kwaliteitsparameters zoals hardheid en kleur optimaal tijdens de bewaring, maar ook na de consumentenaankoop, thuis in de fruitschaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om bio-fruit het jaar rond te bewaren.
Doordat tijdens zo'n innovatieve DCA-bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weg gekoeld. Hierdoor wordt er zo’n 15% op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.
Provincie steunt innovatie
“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Digifruit is hier een mooi, innovatief en energiebesparend voorbeeld. Het project kreeg daarom een toelage van 102.770 euro”.
Op 10 mei is er een studieavond over ‘Fruitbewaring in de toekomst’.
Inschrijven kan via deze link
Meer info over de provinciale innovatiesubsidie kan je hier vinden




ACE drive: goed nieuws voor liefhebbers van speedpedelecs
iSurvive-Mind helpt het geheugen van (ex-)kankerpatiënten
Development hub voor implantaten: sneller opgeknapt dankzij een ontwikkelingshub voor implantaten
100% energieontzorging met SCOPT: SCOPT wordt je nieuwe energiewaakhond
Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen
De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 556.428 euro in 4 innovatieve projecten. Het gaat om een project dat implantaten sneller kan ontwikkelen, een systeem dat de energiefactuur bewaakt, een aanpak die (ex-)kankerpatiënten helpt bij concentratie- en geheugenstoornissen en een nieuw aandrijfsysteem voor speedpedelecs.
“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro. Voor de oproep innovatiesubsidies werden 14 projecten ingediend, 4 ervan werden door de jury verkozen op basis van 4 criteria: regionaal karakter, innovatie, verantwoorde kost en economische toekomst.
De vier projecten zijn:
100% energieontzorging met SCOPT - SCOPT wordt je nieuwe energiewaakhond
Staat energiedelen al op jouw agenda? Weet jij alles over je capaciteitstarief? Piekeren over de energiefactuur is binnenkort niet meer nodig dankzij de slimme software van SCOPT.
Het systeem van Scoptvision gaat in de toekomst het energieverbruik bewaken in zowel appartementen als individuele woningen. Zo zorgt hun software ervoor dat de productie en het verbruik van (hernieuwbare) energie, naadloos op elkaar zijn afgestemd.
SCOPT zal automatisch de productie en het verbruik voorspellen en grote toestellen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en laadinstallaties, op elkaar afstemmen. Op die manier denkt het systeem na over jouw comfort, zonder dat jij dat moet doen. Eén merkonafhankelijk platform gaat al deze optimalisaties mogelijk maken en de kracht van energiedelen aantonen. De ambitie van alle partners is groot: na 5 jaar mikken ze op 400 nieuwe aansluitingen per maand en 15 extra arbeidskrachten om het project uit te voeren.
Scoptvision uit Herent, Core uit Leuven, Energyking uit Herent, Extraqt uit Leuven en Dijlemolens uit Leuven zijn de trekkers van het project.
De innovatiesubsidie bedraagt 150.000 euro.
Development hub voor implantaten
Sneller opgeknapt dankzij een ontwikkelingshub voor implantaten
Chronische pijn, hartritme- of gehoorstoornissen: de geneeskunde doet er alles aan om zulke gezondheidsproblemen te verhelpen. Implantaten zoals neurostimulatoren en pacemakers zijn daarbij een uitstekend en soms zelfs noodzakelijk hulpmiddel. Natuurlijk erg nuttig, alleen duurt het bijzonder lang om zo’n implantaat te ontwikkelen. Een uniforme ‘bouwblokkendoos’ - opgebouwd zoals een ‘legodoos’ - gaat hier verandering in brengen. Implantaten bestaan immers vaak uit dezelfde onderdelen of bouwblokken, denk aan controllers, signaalgeneratoren, elektrodes of de behuizing. Dankzij de bouwdoos kunnen repetitieve ontwikkelingen van de onderdelen vermeden worden en de afzonderlijke onderdelen van een implantaat sneller worden bijeengebracht tot een werkend geheel waarmee nieuwe, innovatieve therapieën sneller hun weg naar de patiënt kunnen vinden. Een demonstratiemodule zal het voordeel van deze aanpak laten zien. Met dit project willen de ontwikkelaars dé Europese hub voor implantaten in onze regio op de kaart zetten.
De partners zijn Comate, Guru Plastic en NERF, drie bedrijven uit Leuven.
De innovatiesubsidie bedraagt 144.230 euro
iSurvive-Mind - Helpt het geheugen van (ex-)kankerpatiënten
Wist je dat liefst tot 78% van alle vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan ook geheugen- en concentratieproblemen kunnen ervaren? Een extra zware dobber bij het herstel want dit heeft grote gevolgen voor hun levenskwaliteit en terugkeer naar het werk.
Het project iSurvive-Mind wil dit probleem aanpakken door een gepersonaliseerd programma op te starten na de kankerbehandeling. Dat zet in op vier aspecten om de klachten te verminderen: beweging, voeding, mentaal welzijn en tips en technieken om het geheugen te verbeteren.
Een digitale assistent die de patiënt begeleidt, gecombineerd met ‘real life’ coaching, is volgens de recentste wetenschappelijke inzichten daarbij de meest efficiënte hulp.
Het project is een samenwerking van KU Leuven met U.Centric uit Leuven, Webtica uit Kortenberg en R.P.Digital, (Think Pink).
De innovatiesubsidie bedraagt 141.257 euro.
ACE drive - goed nieuws voor liefhebbers van speedpedelecs
Speedpedelecs zijn erg populair. Maar als het aankomt op de achterwielaandrijving is er nog heel wat marge voor verbetering. Het ACE drive-project wil daarom een verbeterd aandrijfsysteem ontwikkelen voor speedpedelecs waarbij rijplezier en duurzame en lokale productie centraal staan. Van motor over controller, tot batterijsturing, display en connectiviteit: de speedpedelec ondergaat een volledige transformatie.
De grootste voordelen? Een vlotte en veilige dosering van de trapkracht, minder slijtage en een snelheid tot 45 km per uur. Bovendien zal deze nieuwe ontwikkeling, made in Vlaams-Brabant, positief zijn voor de werkgelegenheid in onze regio. Denk aan experts die nodig zijn voor de productontwikkeling of technici om alle stukken te assembleren. Tot slot gaat de fietser zelf nog meer plezier beleven aan zijn of haar speedpedelec: lokale productie leidt rechtstreeks tot topkwaliteit en de mogelijkheid om de levensduur drastisch te verlengen.
Het project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen ASKA Bike uit Bertem, samen met Elnor Motors uit Haacht en Comate uit Leuven.
De innovatiesubsidie bedraagt 120.941 euro.





Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen
Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.
1.2 miljoen Belgen lijden aan een longziekte, maar bij 400.000 van hen is dit nog niet ontdekt.
Om longziekten op te sporen kan de huisarts een spirometer gebruiken. Dit is een klein toestel dat de longfunctie meet aan de hand van de luchtstroom die de patiënt kan uitblazen.
Een spirometer helpt bij het opsporen van astma, chronische bronchitis en andere longziekten. Ook bij mensen die COVID hebben doorgemaakt, meet het kleine toestel hoe het met de longfunctie is gesteld. Maar niet elke huisarts gaat even graag met de spirometer aan de slag. De patiënt moet explosief uitademen in het kleine toestel. Gebeurt dat niet helemaal correct, dan zijn de resultaten niet accuraat en kan de arts dus een verkeerde diagnose stellen. De resultaten zijn bovendien niet echt gebruiksvriendelijk en dus moeilijk te interpreteren.
Nochtans kan een snelle en correcte diagnose veel leed besparen en de patiënt sneller goed behandelen.
Artificiële Intelligentie toepassen in de geneeskunde
De Leuvense start-up ArtiQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen van artificiële intelligentie software voor longziektes. Hun technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen en bij klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen. Met deze ervaring op zak, ontwikkelde ze nu een software om spirometers slimmer te maken om de huisartsen te ondersteunen.
"De software die we ontwikkelden, interpreteert de resultaten van de spirometer en vertaalt die naar heel gebruiksvriendelijke data. De arts krijgt meteen na de test op zijn computerscherm te lezen hoe groot de kans is dat de patiënt aan astma, chronische bronchitis, COPD of een andere aandoening lijdt. Artificiële intelligentie wordt hier dus gebruikt om patronen van specifieke ziektes te herkennen en zo de diagnose van de arts te ondersteunen”, zegt Julie Maes, product manager van ArtiQ.
In het project ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ werken onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven samen met het bedrijf om de technologie uit te rollen naar enkele huisartsenpraktijken en de ervaringen van de artsen vast te leggen. In totaal namen 39 huisartsen en een aantal verpleegkundigen van verschillende groepspraktijken deel aan het project. Er werd voldoende informatie verzameld van 47 patiënten om verder het gebruik van de software bij hun spirometrie-sessie te onderzoeken. Uit de bevraging bij de deelnemende artsen blijkt dat huisartsen de ondersteuning door de software nuttig vonden en er gebruik van willen maken in hun praktijk.
Innovatie verbetert de zorg
“Innovatie verbetert onze zorg”, zegt professor Jan Verbakel van de KU Leuven. “Door sneller de juiste diagnose te stellen, kunnen we sneller een geschikte behandeling starten. Dat maakt een groot verschil voor de individuele patiënt, maar op grotere schaal verbetert het ook de gezondheidszorg en ontlast het de ziekenhuizen.”
De slimme spirometer zit nog in een studiefase. Als die is afgerond, is het de bedoeling om de toepassing in België en Europa uit te rollen. Om zo uiteindelijk een betere gezondheidszorg te bieden.
Investeren in innovatie draagt bij aan onze welvaart en welzijn
‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ kreeg een innovatiesubsidie van 90.687 euro van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal investeerde ze in 2021 675.128 euro in innovatie.
“Het is een knap voorbeeld van wat er gebeurt als slimme koppen van kennisinstellingen, ondernemers en overheden elkaar vinden. Via Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleren we graag zulke samenwerkingen met een innovatiesubsidie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “En Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. Veel bedrijven en mensen werken aan de verbetering van onze geneeskunde, ons milieu, onze voeding, onze energiebehoefte, onze mobiliteit. We zijn blij dat we hier ons steentje kunnen toe bijdragen. Zo dragen we allen bij aan de welvaart en toekomst van onze provincie.”
Meer info:
Blazen is weten: Innovatie bij de huisarts - Slimme Spirometrie · ACHG



All Belgian Recycling is miK Klimaatambassadeur
All Belgian Recycling, een bedrijf uit Grimbergen dat werkzaam is rond de duurzame verwerking van bouwafval, mag zich een jaar lang miK Klimaatambassadeur noemen.
“Als voortrekker in de bouwsector zijn we ervan overtuigd dat ze een ambassadeursrol kunnen spelen om hun sector verder te verduurzamen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant
Dat duurzaamheid in de provincie Vlaams-Brabant leeft, blijkt nog maar eens uit het feit dat nog nooit zoveel mensen stemden op de miK Klimaatambassadeur. Ze riepen All Belgian Recycling uit tot winnaar: een bedrijf dat bouwafval en steenpuin, afkomstig uit renovatie, nieuwbouw en afbraakwerken recycleert. Zij zijn pionier in het recycleren van bouwafval. Ook binnen het bedrijf zelf zetten ze heel sterk in op circulariteit van grondstoffen, duurzaam omspringen met water en hernieuwbare energie. Ook zetten ze in op de modal shift door vervoer via water.
“Bedrijven uit onze provincie die zich bijzonder inzetten voor klimaatneutraal en duurzaam ondernemen geven we graag een duw in de rug. All Belgian Recylcing mag volgend jaar op tal van evenementen ervaringen uitwisselen via een community van organisaties en specialisten die klimaatneutraliteit ook hoog op hun agenda zetten. Zo zorgen we ervoor dat nog meer bedrijven binnen de provincie duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.
miK Klimaatambassadeur community
Daarnaast werd de uitreiking aangegrepen als het moment om bedrijven die in het verleden deelnamen aan de miK Klimaatambassadeur-campagne samen te brengen in een echt community-event voor duurzame pioniers uit de provincie. All Belgian Recycling (2022) vervoegt zo een indrukwekkende rij aan vorige winnaars: Harol (2021), Van Der Poorten (2020), Statik (2019), DNS Belgium (2018), ACE Packing (2017), Kasteelhoeve Wange (2016), Ecoworks (2015) en NNOF (2014).
Oproep voor projecten Interreg Vlaanderen-Nederland
Werk je samen met een Nederlandse partner aan een project voor een slimmer, groener, socialer Europa of een Europa zonder grenzen? Dien jouw project in bij deze tweede projectoproep van Interreg Vlaanderen-Nederland.
De procedure verloopt in twee fases:
Je meldt eerst een project aan: deadline 9 februari 2023.
Op 17 mei 2023 beslist het Comité van Toezicht welk project doorgaat naar de tweede fase.
Na een positieve beoordeling dien je de eigenlijke projectaanvraag in. De deadline voor de indiening is 6 oktober 2023.
De goedkeuring van de projecten is gepland op 20 december 2023.
Heb je een projectidee? Neem dan zeker contact op met Toon Boeckx, Programmanager Interreg Vlaanderen-Nederland – Provincie Vlaams-Brabant.
toon.boeckx@vlaamsbrabant.be - 0474 94 63 81
Alles over de oproep vind je op de website van Vlaams-Brabant

Sylvester uit Haacht is provinciaal Unizo ‘Kmo van het Jaar’
Unizo Vlaams-Brabant & Brussel heeft vrijdagavond evenementenbureau en productiehuis Sylvester uitgeroepen tot ‘Kmo van het Jaar’. Brauzz uit Londerzeel gaat naar huis met de titel ‘Beloftevolle kmo van het Jaar’.
UNIZO organiseert jaarlijks de wedstrijd ‘KMO van het Jaar’ om ondernemers en ondernemerschap in de kijker te zetten en te belonen. Een expertenjury beoordeelt alle kandidaten op belangrijke ondernemersthema’s zoals financieel beleid, marketing & communicatie, innovatie, (ambitie voor) internationaal ondernemen, personeelsbeleid, energie & milieu én ondernemingszin. De provincie maakte de winnaar bekend tijdens een feestelijke uitreiking.
Sylvester is KMO van het Jaar
Sylvester is het langst bestaande productiehuis uit ons land. Geert Vanoverschelde (huidig CEO) richtte het bedrijf in 1993 op samen met Erik Hendriks, die ondertussen van zijn pensioen geniet. Naast de productie van fictieseries, documentaires en films organiseert Sylvester ook vernieuwende, creatieve video’s en beklijvende events.
Tijdens de coronacrisis in 2020 zette Sylvester de actie #mercivanuitmijnkot op poten en ontwikkelde het de virtuele evenementenlocatie MEEPLE, dat de beleving van gewone webinars en videoconferenties ver overstijgt. Het droeg ertoe bij dat het bedrijf standhield in de media- en eventsector die gitzwarte tijden kende. In tegenstelling tot vele sectorgenoten groeide de kmo van 15 medewerkers précorona tot 33 medewerkers vandaag, aangevuld met freelancers.
Sylvester is actief in een sector die snel en steeds in verandering is. Dit houdt het team ad rem. Trends en technologische innovaties worden nauw opgevolgd en zaken worden continue in vraag gesteld met het oog op permanente verbetering. Een raamovereenkomst met de Vlaamse Overheid en wederkerende klanten zorgen voor financiële stabiliteit. Ook op vlak van duurzaamheid worden zowel intern (gebouw, wagenpark, …) bewuste investeringen gedaan, alsook in de samenwerking met klanten.
Brauzz wordt 'Beloftevolle KMO van het Jaar'
Brauzz. uit Londerzeel werd verkozen als ‘Beloftevolle KMO van het Jaar’. Zij ontwikkelen innovatieve en duurzame schoonmaakproducten die de huidige plastic verpakkingen op een ecologische manier vervangen. Hun missie: duurzame consumptie mogelijk maken door innovatieve producten te ontwikkelen die niet inboeten op kwaliteit, gebruiksgemak en betaalbaarheid.
“We zijn zeer vereerd om deze prijs in ontvangst te nemen, 2 jaar nadat we provinciaal Starter van het Jaar werden. We zijn een jong en dynamisch team met een grote missie. Het is dan ook hartverwarmend om deze erkenning en steun te krijgen. Het toont dat we op de goede weg zijn om verandering te brengen in zeer vervuilende industrie”, aldus co-founder Lowie Vercraeye.
Bron: Unizo Vlaams-Brabant en Brussel

Air Cargo Belgium Community Awards: 6 bedrijven en 4 ambassadors slepen ACB Award 2022 in de wacht
Air Cargo Belgium (ACB), de community organisatie op BRUcargo, reikte op 6 oktober naar jaarlijkse gewoonte de ACB Awards uit. De organisatie lauwert zowel bedrijven als personen voor hun betrokkenheid, toewijding en inbreng in de samenwerking met de community.
De zes bedrijven die een award als erkenning voor hun inspanningen in ontvangst mochten nemen, zijn: Qatar (Airline of the Year), Ziegler (Forwarder of the Year), Aviapartner (Ground Handler of the Year), Gosselin (Ahead of the curve – ‘het bedrijf dat het meest betrokken is bij onze innovatieve projecten – DGL’), dnata (High flyer – ‘het meest betrokken ACB-lid’) en Expeditors (BRUcure Award).
De personen die het meest de ACB mindset belichamen en daarom geëerd werden met de ‘ACB Ambassador’ award, zijn: Steven Verbelen van Swissport, Paul Van den Bulck van Aviapartner, Jeff Segers van IFA Skyfast en Pierre Faché van de Provincie Vlaams-Brabant.
Air Cargo Belgium feliciteert de award winnaars en bedankt alle betrokken leden voor hun inspanningen om als een community samen te werken het afgelopen jaar.
Over Air Cargo Belgium:
Als vertegenwoordiger van de luchtvrachtgemeenschap op Brussels Airport streeft Air Cargo Belgium ernaar om van BRUcargo het meest aantrekkelijke, efficiënte, innovatieve en succesvolle logistieke platform te maken. De doelstellingen zijn steeds in het belang van de luchtvrachtgemeenschap als groep en in het algemeen belang van de industrie.
Contact from
Registration from Rabia
Twipe Mobile Solutions uit Heverlee kaapt prestigieuze Leeuw van de Export weg
Flanders Investment & Trade bekroont als Leeuw van de Export 2022 (#LvdE22) twee Vlaamse bedrijven die internationaal pionieren binnen hun niche: Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco. Het Vlaams-Brabantse techbedrijf Twipe Mobile Solutions ondersteunt nieuwsmedia bij hun digitale transformatie.
Leuven, 14 september 2022 – Met de 21e editie van de Leeuw van de Export laat Flanders Investment & Trade Vlaanderen opnieuw kennismaken met twee exportkampioenen. Tijdens de prijsuitreiking in Leuven ontvingen Danny Lein, CEO en Dana Nastase, Head of Business Development bij Twipe Mobile Solutions en Iris vandaele, commercial en Marketing Director en mede-eigenares van Kipco-Damaco en Paul Larmuseau, CEO de prestigieuze trofee uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van FIT.
In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ gaat de trofee naar Twipe Mobile Solutions. De technologiespeler uit Heverlee haalde het van voedingsproducent Belkorn uit Diest en XenomatiX uit Leuven. Lang voor de biotrend doorbrak, bracht Belkorn al biobaby- en kinderkoeken op de markt. XenomatiX is specialist in het gepatenteerde lasersysteem Multibeam-LiDAR dat onder meer zijn afzet vindt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen.
Twipe Mobile Solutions: Leeuw van de Export 2022 in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’
“De komende jaren willen we een tech scale-up uitbouwen die in de Champions League van de nieuwsindustrie speelt.” – Danny Lein, CEO Twipe Mobile Solutions
Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de softwaretoepassing van Twipe Mobile Solutions leest u de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren.
Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe Mobile Solutions. Samen met The Times ontwikkelden ze dan weer JAMES, een digitale butler die via artificiële intelligentie gepersonaliseerde leeslijsten samenstelt voor abonnees. Het techbedrijf streek er een stevige innovatiesubsidie voor op van Google. Bovendien opende JAMES de deur naar onder meer de Scandinavische landen.
Naast Scandinavië is het bedrijf vandaag actief in onze buurlanden, Italië, het VK en in de VS, samen goed voor een aandeel van 92% in de omzet. Naast softwareontwikkelaar positioneert Twipe Mobile Solutions zich als thought leader binnen zijn niche, onder meer door deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten. De inzichten hieruit deelt het via publicaties, gespecialiseerde congressen en zijn eigen blog. Naast verdere groei in de VS en het VK wil Twipe Mobile Solutions de komende jaren ook dieper binnendringen in het Duitse medialandschap.
“Op tien jaar tijd slaagde Twipe Mobile Solutions erin om kind aan huis te worden bij de grote internationale nieuwsmerken. Verder overtuigde de Vlaams-Brabantse techspeler de jury met zijn innovatieve spirit én zijn vastberadenheid om ook een volwaardige kennispartner te worden van zijn klanten die een digitale transformatie doormaken.” – voorzitters van de eindjury Joy Donné (CEO, FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur, FIT)
Creatieve ondernemer op zoek naar partners voor je volgende (internationale) project? Stuur gewoon een mailtje met je idee naar Geert Regelbrugge, onze Smart Hub Manager Creativity: geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be
ID Twipe Mobile Solutions (2021)
· Locatie: Heverlee
· Aantal medewerkers: 28 voltijdequivalenten (België)
· Omzet (2021): € 4.307.149,89
· Exportaandeel in de omzet (2021): 92%
· Aandeel niet-EU-landen in de export: 9%
Comate Engineering & Design
De weg naar een ondernemende provincie
Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en innovatie, zat samen met 19 jarige bedrijven uit de provincie aan tafel en bezocht er ook enkele. Uiteraard lag daarbij de focus ook op Smart Hub Vlaams-Brabant.
Ann Schevenels, gedeputeerde voor de Provincie Vlaams-Brabant zette samen met Voka – KvK Vlaams-Brabant de jarige bedrijven in onze regio in de kijker. Een nieuw initiatief waar ze enthousiast over is: “Je leert deze ondernemers beter kennen en we drukken onze waardering uit voor hun gedrevenheid en passie.” Met onder andere economie en innovatie als bevoegdheden, weet ze maar al te goed wat het belang is van goed draaiende bedrijven voor een regio. Maar ook het omgekeerde is waar: de provincie helpt maar wat graag bedrijven. Tijd om een en ander toe te lichten.

Contact from Vanessa Le Moine
Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!
Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.
De provincie Vlaams-Brabant voorziet elk jaar zo'n 600.000 euro voor innovatieprojecten. De belangrijkste eigenschappen van de projecten zijn:
- technisch innovatief product of dienst;
- (voornamelijk) Vlaams-Brabantse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors, indien relevant zowel van reguliere als sociale economie;
- een beloftevolle toekomst met een duidelijke economische valorisatie
Waaraan voldoet het project?
- een consortium (groot of klein) voert het project. Het consortium bestaat uit 1 bedrijf en een kennisinstelling of 2 bedrijven die zelf de nodige kennis in huis hebben.
Aanvulling tot een triple of quadruple helix met een overheid of maatschappelijke actor is afhankelijk van het voorstel een mogelijkheid of vereiste. - Indienen op 15 oktober ten laatste. Pitchen gebeurt in november. Het project kan starten eind januari met een duurtijd van 2 jaar (eventueel verlengbaar met 1 jaar).
Zoek je inspiratie? Die vind je tussen de vele intussen succesvol gevoerde projecten.
De voorwaarden voor de innovatieprojecten lees je goed na in het subsidiereglement.
Kijk zeker het aanvraagformulier goed na (dit kan je vinden op de volgende pagina)
Eenmaal je deze controles uitgevoerd hebt, stel je een korte pitch op met als elementen: korte niet-vaktechnische samenvatting, werkpakketten, partners en het financiele verhaal.
Met deze pich kan je jouw idee aftoetsen bij de Smart Hub managers of Pierre Faché
Registration from Dingemans
Registration from Spooren
Registration from Peeters
Registration from Denhaen
Registration from Tuba
Registration from Bulthez
STARGATE – Vlaams-Brabant experimenteert met duurzame luchtvaart
Registration from Dhondt
Registration from Dumon
Registration from De Blauwe
Registration from Trekels
Registration from Dal Dosso
Registration from Hajaji
Registration from Vervoort
Registration from Van Eeckhout
Registration from Fierens
Registration from Geyskens
Registration from TOPALOVIC
Registration from Deslypere
Registration from François
Registration from Piepers
Registration from dieryckx
Zin in innovatie?
De provincie maakt de stoutste dromen van uw consortium waar. Maak samen met ons een mega innovatiesprong!
Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.
De provincie Vlaams-Brabant voorziet elk jaar zo'n 600.000 euro voor innovatieprojecten. De belangrijkste eigenschappen van de projecten zijn:
- technisch innovatief product of dienst;
- (voornamelijk) Vlaams-Brabantse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors, indien relevant zowel van reguliere als sociale economie;
- een beloftevolle toekomst met een duidelijke economische valorisatie
Waaraan voldoet het project?
- een consortium (groot of klein) voert het project. Het consortium bestaat uit 1 bedrijf en een kennisinstelling of 2 bedrijven die zelf de nodige kennis in huis hebben.Aanvulling tot een triple of quadruple helix met een overheid of maatschappelijke actor is afhankelijk van het voorstel een mogelijkheid of vereiste.
- Indienen op 15 oktober ten laatste. Pitchen gebeurt in november. Het project kan starten eind januari met een duurtijd van 2 jaar (eventueel verlengbaar met 1 jaar).
Zoek je inspiratie? Die vind je tussen de vele intussen succesvol gevoerde projecten.
De voorwaarden voor de innovatieprojecten lees je goed na in het subsidiereglement.
Kijk zeker het aanvraagformulier goed na (dit kan je vinden op de volgende pagina)
Eenmaal je deze controles uitgevoerd hebt, stel je een korte pitch op met als elementen: korte niet-vaktechnische samenvatting, werkpakketten, partners en het financiele verhaal.
Met deze pich kan je jouw idee aftoetsen bij de Smart Hub managers of Pierre Faché
Registration from Vaes
Registration from Vandecruys
Registration from Vandecruys
Registration from Martens
Registration from Van Hooreweder
Registration from Durieux
Contact from Kerim E. Jonathan IDIL
Registration from Klejman
Registration from Vergauwen
Registration from Van Utterbeeck
Registration from Bagalur
Registration from Leskens
Contact from Anna Smith
Registration from Coene
Registration from Nagels
Registration from Oers
Registration from Vergauwen
Registration from Geert
Registration from Iddrisu
Contact from Amina Iddrisu
Ingenieursbedrijf Comate neemt elektronica specialist Zenso over
De acquisitie van Zenso door Comate is een feit. Het Belgische engineering - designbedrijf bouwt hiermee verder aan haar ambitie om de absolute top te worden in Europa op het vlak van ontwikkeling van innovatieve producten. Al 12 jaar is de filosofie dezelfde: een probleem of een idee voor een innovatief product vertalen naar een succes in de markt. Daardoor kan Comate haast binnen elke industrie aan de slag. Met Zenso wordt de primus van de klas in elektronica en software toegevoegd aan het groei- verhaal.
Op 12 jaar tijd is Comate gegroeid naar een team van 60 ingenieurs en designers. In 2019 volgde de verkiezing KMO van het jaar en in 2021 werd mede dankzij een participatie van Alychlo, de familie office van Marc Coucke, een durffonds opgericht om te investeren in hardware startups. Het bedrijf, actief in Leuven en recent ook Gent, neemt nu een nieuwe stap door het Leuvense Zenso over te nemen.
Comate focust op het ontwikkelen (lees: uitvinden) van innovatieve hardware producten voor andere bedrijven en mag onder andere de KU Leuven (waterstofpanelen), Johnson & Johnson (chirurgische tools), Australian Home Made Icecream (roomijsmachines), Cowboy (e-bike), HB Antwerp (slijprobot) en vele andere tot haar klanten rekenen.
“Europa heeft een ongezien innovatie-potentieel. België barst van de geniale ingenieurs en wetenschappers die bijzonder veel innovatieve ideeën hebben.” aldus oprichters Wouter Foulon en Sander Van den dries. “Met Comate willen we bedrijven ondersteunen om de innovatie-kloof naar de markt te overbruggen en het hightech potentieel in Europa te kunnen valoriseren. De overname van Zenso zorgt ervoor dat we de kwaliteit van de hardware producten van onze klanten nog hoger kunnen trekken.”
Zenso werd opgericht in 2007 door Johan Coosemans en Bart Hermans als spin-off van onderzoek labo MICAS van de KU Leuven. Het focust zich op de ontwikkeling van elektronica en software voor nieuwe producten, waarbij de laatste jaren vooral naam en faam is gemaakt binnen de medische wereld. Zo werden er verschillende actieve implantaten ontwikkeld, waaronder een toestel om continu het EEG te monitoren bij epilepsiepatiënten. Onder andere Indigo Diabetes, Ontex, UNEEG en Prolira behoren tot het klantenbestand.
“Tijdens een eerdere samenwerking met Comate werd duidelijk dat onze visie op productontwikkeling dezelfde is: Altijd wordt de hoogste kwaliteit nagestreefd en het product komt altijd op de eerste plaats”, zegt Bart Hermans.
“Al 15 jaar blinkt Zenso uit in unieke expertise in elektronica, software en medical devices. We zijn dan ook zeer verheugd dat Zenso mee aan dit verhaal wil bouwen", geeft Wouter Foulon aan. ”Het betreft immers een team van ongelooflijk slimme en gepassioneerde mensen. Maar belangrijker nog: ze hebben dezelfde rusteloze drive naar innovatie en technologische vooruitgang".
De fit met onze cultuur gaf de voornaamste doorslag. “We hebben ambitieuze plannen en daarbinnen staat onze cultuur centraal. Die maakt ons uniek en maakt dat we dingen kunnen die andere niet kunnen” benadrukt Foulon. “Het feit dat we dat ook terugvinden bij een bedrijf als Zenso is een godsgeschenk.”

Registration from Sente
Registration from Janssens
Registration from Peeters
Registration from Abeloos
Registration from Kiekens
Registration from Benoy
Registration from Remco
Registration from Durieux
Registration from Buyst
Registration from Trekels
Registration from Vierendeels
Registration from Stabel
Registration from Bilsen
Registration from Vanaeken
Registration from Caroyer
Registration from Dingemans
Registration from Ballegeer
Tiense Watervelden
Registration from Pierre
De Tiense Watervelden: van suikerbiet naar drinkwater
Tiense Suiker en De Watergroep pakken met “De Tiense Watervelden” de waterschaarste aan.
De industrie en de overheid slaan de handen in elkaar om water, afkomstig van het suikerproductieproces, te hergebruiken. Het toekomstige waterproductiecentrum, De Tiense Watervelden, dat tevens een energiepark en recreatiepark zal omvatten, wordt ingebed op het militair domein van Goetsenhoven. Het officiële startschot werd op maandag 11 april gegeven met de ondertekening van een charter.
“We willen de droogteproblematiek in Vlaanderen proactief aanpakken en het wateraanbod verruimen met behulp van nieuwe bronnen, zoals bietenproceswater, en dankzij innovatieve technieken,” klinkt het bij Jan Ingels, directeur van de Tiense Suikerfabrieken en Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep.
Water uit bieten halen: hoe werkt dat ?
Suikerbieten bestaan voor 75% uit water. De Tiense Suikerraffinaderij hergebruikt dit restwater tijdens het productieproces van haar suiker opnieuw en opnieuw. Toch vloeit er elk jaar uiteindelijk nog meer dan één miljard liter water, of zo’n 400 olympische zwembaden, van dit (gezuiverd) water naar beken en rivieren. Met het project komt daar verandering in. “We gaan volop voor een duurzaam waterbeheer, vanuit een toekomstgerichte visie op het integrale watersysteem”, voegt Jan Ingels toe.
Concreet zal het bietenproceswater na voorbehandeling via een nieuwe pompinstallatie afgeleid worden naar een beschikbaar terrein buiten de stad: de vliegbasis van Goetsenhoven. Het water verlaat dan de Tiense Suikerfabriek aan een temperatuur van 20°C en kan perfect gebruikt worden voor warmterecuperatie.
Het water komt vervolgens op De Tiense Watervelden terecht in grote bufferbekkens. Daar neemt De Watergroep het over. “Het volledig gezuiverd water wordt in een nieuw waterbehandelingsstation verwerkt tot drinkwater, wat een innovatieve manier van circulair watergebruik is,” volgens Hans Goossens. Het zachte bietenwater wordt gemengd met het harde mineraalrijke grondwater van de bestaande winningen van De Watergroep, die zo kan inzetten op brondiversificatie. Daarnaast is het water geschikt voor irrigatie van aansluitende landbouwterreinen en groenzones.
Tiense Watervelden: een win-win voor meerdere sectoren
Het project pakt niet enkel de waterproblematiek aan, het is ook een grote stap vooruit op economisch en socio-cultureel vlak en zal de tewerkstelling een boost geven. Op het bufferbekken dat gebruikt wordt om drinkwaterte produceren, wordt een zonnepanelenpark aangelegd, goed voor 4,5 Megawattpiek. De andere bufferbekkens zijn geschikt voor watersporten en er zal ook een strand aangelegd worden. De groene buffer zorgt voor een stille zone met aandacht voor de biodiversiteit. Een activiteitenheuvel laat specifieke sportbeoefening en recreatie toe. De oude kazerne en het aanpalend sportterrein bieden opportuniteiten voor kortverblijf, jeugdactiviteiten en conferenties.
Ook de huidige activiteiten op het terrein, zoals die van de vliegclub, blijven behouden. De nieuwe berm van de pijpleiding en het nieuwe domein worden een trekpleister voor fietsers en wandelaars en verbindt naadloos het Tiense stadscentrum met het domein. Dit biedt nieuwe kansen voor zacht toerisme en evenementen voor de Tiense regio.
Bron: Tiense Suiker

Contact from Tutku Calik
Citrique Belge wijzigt zijn naam en wordt ‘Citribel’
Met de nieuwe naam onderlijnt het bedrijf zijn betrokkenheid bij circulariteit.
In een persbericht meldt Citribel dat de nieuwe naam de nieuwe langetermijnstrategie weerspiegelt van het bedrijf: een betrouwbare leverancier zijn van citroenzuur en citraten, alsook een ontwikkelaar en industrieel producent van circulaire bioproducten en componenten.
De grote volumes co-producten van Citribel, zoals mycelium, vinasses en andere, bevatten stuk voor stuk waardevolle componenten met een toenemend toepassingspotentieel in (pet)food, feed, farmaceutica, nutraceutica en andere markten. Het bedrijf is van plan dit potentieel te ontwikkelen, met een duidelijke focus op circulariteit. Wereldwijd is het de enige citroenzuurproducent die suikermelasse, een bijproduct uit de suikerindustrie, als primaire grondstof gebruikt.
In combinatie met zijn unieke oppervlaktefermentatieproces produceert Citribel eindproducten en componenten die allemaal inherent circulair zijn. De nieuwe naam moet deze grotere aandacht op circulariteit weerspiegelen, terwijl hij toch blijft verwijzen naar een rijke geschiedenis van meer dan 100 jaar, gedurende welke de naam ongewijzigd is gebleven.
Maayke De Vil, COO, verklaart :
"Onze historische knowhow, gecombineerd met de creativiteit en het enthousiasme van onze ingenieurs, arbeiders en ondersteunende teams, laat ons toe om onze innovatie-inspanningen op te drijven, vaak in nauwe samenwerking met nieuwe partners. Alle elementen zijn aanwezig om nieuwe, natuurlijke en meer circulaire oplossingen te ontwikkelen op industriële schaal, op basis van onze bestaande citroenzuurproducten en grote volumes co-producten."
Wim Vandenbrande, CEO, vervolgt: "We zijn erg enthousiast over de toekomst en de kansen die voor ons liggen. Verschillende markten vragen naar meer natuurlijke, meer circulaire producten en componenten die non-GMO, plantaardig en allergeenvrij zijn. Ons uniek productieproces en circulaire grondstoffen laten ons toe in te spelen op deze groeiende vraag. Onze nieuwe naam illustreert en ondersteunt deze richting."
Provincie steunt innovatieprojecten
De provincie Vlaams-Brabant investeert in het totaal 622.892 euro in 5 innovatieve projecten. Deze projecten zijn cruciaal voor de toekomst van onze gebouwenrenovatie, onze manier van verwarmen, onze voeding, de bouw van creatieve muzieksites en de ontwikkeling van nieuwe toestellen.
De provincie Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. Veel bedrijven en mensen werken aan de verbetering van onze geneeskunde, ons milieu, onze voeding, onze energiebehoefte, onze mobiliteit. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actors. Allen dragen ze bij aan de welvaart en toekomst van Vlaams-Brabant.
De provincie Vlaams-Brabant koestert deze kennis en de innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant, een samenwerking met universiteiten, bedrijven en organisaties. Smart Hub Vlaams-Brabant zet in op brede ondersteuning van iedereen in de provincie, niet in het minst door subsidies voor vernieuwende projecten. Daarnaast zet Smart Hub Vlaams-Brabant ook de regio in de kijker bij omliggende landen en regio’s.
“Reeds 15 jaar geven we innovatiesubsidies. Meer dan 6,3 miljoen euro werd intussen al aan steun voor innovatieve projecten in de regio gegeven. Met een subsidiepercentage van 50% vertegenwoordigt dit meer dan 12,6 miljoen totale waarde aan projecten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
Dit jaar kent de provincie 622.892 euro toe aan 5 innovatieprojecten. Samen met de eigen bijdragen vertegenwoordigt dit zo’n 1.359.360 euro aan totale projectwaarde.
‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ van Extraqt, in samenwerking met KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaamse Waterweg (77.260 euro)
Het project, uniek in België, zorgt dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.
Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte ingepompt worden. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden.
‘Intowall’ van bouwexperten WTCB en BAM, energie-experten Green Energy Park en Flux50, financierders/verzekeraar ING en Alter Reim, onder leiding van de VUB (149.455 euro)
Doel van dit project is speuren naar isolatie(gebreken) en waterlekken in muren.
Met een totaal nieuwe radartechniek, ontwikkeld en gepatenteerd door de VUB, wordt in de muren gekeken op zoek naar fouten die een goede isolatie in de weg staan. Ook kan met deze techniek de bron van waterlekken gevonden worden.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 75% van onze gebouwen beter moet geïsoleerd worden. En dat 80% van alle herstellingskosten in de bouwsector te maken hebben met waterlekken en 60% van alle schadeclaims bij verzekeraars.
Dit project heeft de ambitie om de nieuwe radartechnologie binnen 2 jaar op de markt te brengen via de gekende detectiefirma’s.
Fabriek van de Toekomst’ van Paleo, een jong bedrijf uit het Leuvense, in samenwerking met duurzaamheids- en community-expert De Akker, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant (150.000 euro)
Doel van het project is om voorbereidingen te treffen voor de bouw van een proeffabriek en belevingscentrum op de Feed Food Healthcampus in Tienen. De koop van de bouwgrond is een feit.
Vandaag slaagt Paleo er al in om op laboschaal eiwitten en vetten te maken, duurzaam en zonder dieren. Komt nu de belangrijke stap naar het effectief produceren van grote hoeveelheden. Deze opschalingsstap vergt grote investeringen in Tienen die doordacht moeten gebeuren.
Daarnaast zet het project in op een goede samenwerking en inbedding in de bestaande sterke voedingscommunity in Tienen. In deze groep bedrijven is circulaire economie reedslang geen dode letter en gaat niets verloren van de suikerbiet. Het ‘afval’ van het ene bedrijf vormt de grondstof van het volgende.
Tot slot moet deze proeffabriek eiwitten en vetten opleveren die in kleine hoeveelheden de ultieme vleessensatie geven aan plantaardige vlees- en visvervangers.”
‘ACIRC Modulaire Studio’ van Ideal Acoustics, geluidsexpert uit Werchter, en circulaire wanden-expert Juunoo (130.750 euro)
Doel van dit project is het ontwikkelen van een 100% circulaire geluidsstudio.
Momenteel wordt bij de bouw van geluidsstudio’s veel afval, zoals houtafval, metalstuds, gyproc en isolatiemateriaal, geproduceerd. Geluidstudio’s worden in de loop van hun gebruik vaak nog eens verbouwd, wat opnieuw afval oplevert. De nieuwe circulaire geluidsstudio’s zullen in Werchter geproduceerd worden, in een kant-en-klaar bouwpakket verscheept worden naar eender welke bestemming in Europa. Op bestemming kunnen deze met een videohandleiding in elkaar gestoken worden of meermaals afvalvrij verbouwd. De eerste test komt met de realisatie van de vele geluidstudio’s in het nieuwe VRT-gebouw in 2025. Het project zet ook in op de strengste certificering door onafhankelijke geluidsexperten van de KU Leuven.
Mogelijkheden worden onderzocht om samen te werken met de sociale economie en de productie ten minste deels door hen te laten gebeuren. Ook zal gekeken worden naar mogelijkheden om hergroeibare isolatiematerialen te gebruiken.
‘The Hardware Incubator’ van het engineering bedrijf Comate, in samenwerking met het jonge prototype-ontwikkelingsbedrijf Machinified, tech-accelerator Imec.Istart en een aantal hardware starters zoals Mahi, Empower en Zeal Robotics (115.437 euro)
Doel van het project is het creëren van een consortium om hardware startups zo efficiënt mogelijk naar een succes in de markt te loodsen.
Er bestaan in Vlaams-Brabant al heel wat gerenomeerde partijen zoals imec.istart en Startit KBC die start-ups begeleiden. Maar er is geen dedicated ecosysteem voor hardware start-ups of startups in de maakindustrie, die een heel specifieke aanpak vereisen. Veel van dergelijke startende bedrijven zijn in Vlaanderen op zoek naar de ultieme stek om hun idee te zien groeien tot een economisch succes. Met het project ‘The Hardware Incubator’ wil Comate van Vlaams-Brabant deze stek maken. In een eerste fase wordt er een entourage opgebouwd van bestaande partijen om zes innovatieve startups intensief te begeleiden richting een eerste mijlpaal binnen hun ontwikkelingstraject. Het gaat onder meer om een autonoom varende boot, een verfrobot en een medische camera ter diagnose van stemproblemen.
