Blood2collect

INNOPROJECT 2024: Wat als je niet meer naar de dokter moest voor een bloedtest? Het is geen fictie meer. KU Leuven bundelt namelijk de krachten met ingenieursbureau Comate voor de verdere ontwikkeling van een innovatieve technologie waarbij een patiënt thuis, op een gebruiksvriendelijke en pijnloze manier, zelf een bloedstaal kan afnemen via een vingerprik.
Cluster(s): health

De juiste hoeveelheid bloed wordt automatisch in minder dan vijf minuten exact afgemeten, op een papiertje gebracht en gedroogd. En dat allemaal in één enkele cartridge ter grootte van een bankkaart die de patiënt ten slotte zelf via de gewone post naar een klinisch labo stuurt voor analyse.
 

Een revolutionaire methode die in de hele wereld kan worden toegepast en erg efficiënt is. Zeker in ontwikkelingslanden betekent dit een enorme vooruitgang, want bloedstalen kunnen er niet altijd onder de juiste omstandigheden getransporteerd worden. De technologie is nog niet marktklaar. Daartoe zullen de Biosensors groep van de KU Leuven en ingenieursbureau Comate samen een prototype ontwikkelen met het oog op grootschalige productie.

Partners: Comate i.s.m. KU Leuven
Innovatiesubsidie: 148.674 euro

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Zin in innovatie?

09 juni 2023

De provincie maakt de stoutste dromen van uw consortium waar. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

29
feb

“Say yes to the US” is a seven-part series on breaking into the US market, organized by MEDVIA in partnership with Smart Hub Flemish Brabant and MEDVIA member Crowell & Moring. The program kicks-off on 25 January and culminates with a mission to the US in the autumn, taking in events and visits to hubs and accelerators in one of America’s healthtech hotspots.

19
mar

Beeld je in dat bedrijven niet alleen denken aan het volgende kwartaal, maar aan een toekomst die tientallen, zelfs honderden jaren meegaat. Stel je een plek voor waar nieuwe ideeën en creativiteit volop groeien omdat we niet langer vastzitten aan het elke drie maanden behalen van doelen.

20
mar

Tijdens ‘Health meets Hardware’ op woensdag 20 maart mag je rekenen op een kruisbestuiving van Vlaamse, Belgische en Europese pioniers in productontwikkeling én in de gezondheidszorg.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}