Blood2collect

INNOPROJECT 2024: Wat als je niet meer naar de dokter moest voor een bloedtest? Het is geen fictie meer. KU Leuven bundelt namelijk de krachten met ingenieursbureau Comate voor de verdere ontwikkeling van een innovatieve technologie waarbij een patiënt thuis, op een gebruiksvriendelijke en pijnloze manier, zelf een bloedstaal kan afnemen via een vingerprik.
Cluster(s): health

De juiste hoeveelheid bloed wordt automatisch in minder dan vijf minuten exact afgemeten, op een papiertje gebracht en gedroogd. En dat allemaal in één enkele cartridge ter grootte van een bankkaart die de patiënt ten slotte zelf via de gewone post naar een klinisch labo stuurt voor analyse.
 

Een revolutionaire methode die in de hele wereld kan worden toegepast en erg efficiënt is. Zeker in ontwikkelingslanden betekent dit een enorme vooruitgang, want bloedstalen kunnen er niet altijd onder de juiste omstandigheden getransporteerd worden. De technologie is nog niet marktklaar. Daartoe zullen de Biosensors groep van de KU Leuven en ingenieursbureau Comate samen een prototype ontwikkelen met het oog op grootschalige productie.

Partners: Comate i.s.m. KU Leuven
Innovatiesubsidie: 148.674 euro

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}