Food

Food

Vlaams-Brabant is alomtegenwoordig in je glas of op je bord. In elke gemeente tref je een mix aan van gepassioneerde ambachtelijke producenten, industriële voedingsbedrijven en onderzoekscentra, toonaangevende kennisinstellingen en wereldwijd exporterende KMO’s.

Vlaams-Brabant behoort tot de top in de grenzeloze agrifoodwereld. Smart Hub Food creëert in nabijheid van en samen met vele (inter)nationale voedingsbedrijven en gerenommeerde kennisinstellingen een voedingsbodem voor verdere innovatie door kennis en ondernemerschap doelgericht samen te brengen.

Traditie en high-tech gaan hier hand in hand met respect voor het product en de omgeving. Met legendarische merken zoals Stella Artois of Tiense Suiker, maar ook met de hoogtechnologische ingrediënten van Sensient of vernieuwende producten zoals Actimel van Danone … Vlaams Brabant is alom aanwezig doorheen de voedingspiramide of de volledige waardeketen van de voedingssector. In elke gemeente van onze provincie tref je een mix aan van gepassioneerde kleine ambachtelijke producenten, industriële voedingsbedrijven en onderzoekscentra, toonaangevende kennisinstellingen en wereldwijd exporterende KMO’s.

Deze waardeketen is ingebed binnen een veel groter ecosysteem van machinebouwers, verpakkers, marketeers, logistieke ondernemingen … die zich richten tot de voedingssector.

De regio heeft een innovatief ondernemersklimaat met veel hightechbedrijven, gespecialiseerde incubatoren en wetenschapsparken, wat voor Kellogg de ideale omgeving was om een onderzoeksfaciliteit op te zetten.
Michael De Blauwe
Gedelegeerd bestuurder Bio-incubator

Meewerken aan één van onze projecten of zelf een idee?

Heb je een idee dat je wil aftoetsen of waarvoor je partners, financiering of begeleiding zoekt? Laat het ons weten en wij helpen je graag verder! Jouw inbreng is namelijk van groot belang!

Niels De Brier

Smart Hub Manager Food
0495 42 75 39

Nieuws over Food

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

24 februari 2023

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Activiteiten rond Food

Alle activiteiten

Actoren binnen de Food cluster

Een selectief overzicht van de belangrijkste actoren in de cluster aan de hand van de ‘Triple Helix’. Dit is een organisatievorm waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheid intensief samenwerken en gezamenlijk projecten opzetten. Dit is wat Smart Hub Vlaams-Brabant beoogt.

In onze maandelijkse nieuwsbrief lees je over alles wat er leeft in de vijf clusters. Innovatieve projecten, samenwerkingsopportuniteiten, activiteiten, events, subsidie-en financieringsmogelijkheden, en nog veel meer!

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}