Smart Loops

Sinds 2021 trekt de provincie Vlaams-Brabant een sociaal-circulaire hub die 'Smart Loops' heet. Op die manier willen we sociale en reguliere ondernemers samenbrengen in een provinciaal netwerk. We timmeren aan de weg met concrete projecten die een doelstelling hebben op lange termijn.

Waarom? Een sector met toekomst
De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is essentieel in het aanpakken van de klimaatverandering. Steeds meer gevestigde ondernemers, startups en sociale economiebedrijven brengen dat gegeven in de praktijk en zetten circulaire economie-activiteiten op. Wist je dat de circulaire economie een potentieel heeft van 30.000 extra jobs tegen 2030 voor Vlaanderen? Daarbij zijn er veel jobs voor laag- en middengeschoolde werknemers. Kortom, een toekomstgerichte sector waarin ook de sociale economie samen met de reguliere economie verder kan groeien.

Wie?
Smart Loops wordt gecoördineerd door de provincie Vlaams-Brabant. Huidige projectpartners zijn Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-BrabantKiemKracht, AMAB, Saamo Vlaams-Brabant,  Wonen en Werken Tewerkstelling, People Made, Freckle en Marijke Jans. Samen timmeren we verder aan dit ambitieuze project.

Hoe?

  • Smart Loops focust in deze projectperiode op 8 nieuwe circulaire producten en diensten die het resultaat zijn van een samenwerking tussen sociale en reguliere economie. Onze partners werken hier elk met hun eigen netwerk aan, maar we kijken voortdurend uit naar meer! Daarbij zijn onze 3 initiële waardeketens (groenresten, maakindustrie en voedseloverschotten) een leidraad, maar zeker niet limitatief. 
  • Daarnaast willen we onze lokale besturen bijstaan in het sociaal en circulair aanbesteden en werken we als partner samen met Repair&Share om herstel te boosten in onze provincie. 
  • Alles draait rond samenwerking. Niet alleen werken sociale en reguliere economie cocreatief samen. Met kennispartners en overheden over heel de provincie, en daarbuiten, worden ook bruggen geslagen. Een lerend netwerk van sociaal-circulaire hubs over heel Vlaanderen versterkt de individuele werking. 
  • Om ervoor te zorgen dat reguliere en sociale economie elkaar makkelijker vinden, ontwikkelden we de matchmakingtool doeners.be. Hier vind je ondertussen het aanbod van de sociale economie in heel Vlaanderen. Via het prikbord kan je ook een oproep doen tot samenwerking. 

Wil jij ook meewerken aan deze grote ambitie? Broed je op een projectidee of zoek je naar partners? Van harte welkom: neem contact op en schrijf mee aan dit toekomstgerichte verhaal!

Check de Smart Loops Roadmap, handleiding voor nog meer samenwerkingen in sociale én circulaire economie en het resultaat van de inspanningen van Ecolife. 

Dit project loopt verder van 1 januari 2024 tot 30 juni 2025 met de steun van DWSE. 12 hubs in Vlaanderen hebben naar de Vlaamse overheid hun bestaansreden bewezen. Ze vormen in elke lokale gemeenschap dé hub voor sociale en circulaire economie. Volg onze LinkedIn pagina voor alle nieuwtjes, oproepen en activiteiten van Smart Loops of kijk op deze Smart Hub website.

Katrijn Geyskens, algemeen coördinator Smart Loops, katrijn.geyskens@vlaamsbrabant.be 

Mieke Frans, provinciaal expert Sociale Economie, mieke.frans@vlaamsbrabant.be

Pierre Faché, Smart Hub manager Cleantech, pierre.fache@vlaamsbrabant.be

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

19
sep

Wil jij uit de kaders breken en een frisse wind door je professionele aanpak laten waaien? Doe mee met deze workshop i.s.m. Voka en ontdek hoe je creativiteit inzet als jouw geheime wapen voor succes!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}