Smart Loops

De provincie stimuleert de circulaire economie in de regio samen met een breed netwerk van ondernemers uit de sociale en reguliere economie.

Momenteel werken we vanuit de provincie Vlaams-Brabant aan een sociaal-circulair project dat 'Smart Loops' heet. Op die manier willen we de sociale en reguliere ondernemers samenbrengen in een provinciaal netwerk. We timmeren aan de weg met concrete projecten die een doelstelling hebben op lange termijn.

Waarom? Een sector met toekomst
Steeds meer gevestigde ondernemers, startups en sociale economiebedrijven zetten circulaire economie-activiteiten op. Wist je dat de circulaire economie een potentieel heeft van 30.000 extra jobs tegen 2030 voor Vlaanderen? Daarbij zijn er veel jobs voor laag- en middengeschoolde werknemers. Kortom, een toekomstgerichte sector waarin ook de sociale economie samen met de reguliere economie verder kan groeien.

Wie?
Smart Loops wordt gecoördineerd door de provincie Vlaams-Brabant. Nauwe projectpartners zijn KiemKracht, AMAB, Saamo Vlaams-Brabant, Ecolife, Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Stichting Leuven.Inc. Samen zetten we onze schouders onder dit ambitieuze project.

Hoe?
Smart Loops werkt voluit aan unieke circulaire projecten die het resultaat zijn van een samenwerking tussen sociale en reguliere economie.
3 Thema's (groenresten, maak en voedselresten), circulaire overheid en circulaire hubs zijn de 5 ketensamenwerkingen bij Smart Loops.

 • Voor groenresten kijken we naar onder andere efficiëntere oogst, betere verwerking en gebruik van groenmateriaal in nieuwe (bio)chemie, biochar, meubilair en bouw; 
 • Voor maak zien we bv mooie mogelijkheden voor een aanbod voor voldoende en propere herbruikbare bekers aan gemeentebesturen, eventorganisatoren, voetbalclubs. Ook kijken we naar elektro(de)montage vaak gecombineerd met assistieve technologie;
 • Voor voedselresten kijken we naar efficiëntere herverdeling, bereiding en verwerking van voedseloverschotten en wordt er gewerkt aan fysieke circulaire voedselhubs in de provincie;
 • Voor circulaire overheid gaat de provincie samen met pioniersgemeenten ervaringen delen en komen tot best-practices inzake impactvol aankopen. Hier denken we bv aan een leuke case ivm hervulbaar kantoormateriaal;
 • Tot slot streven we naar een locatie voor circulaire pioniers in onder meer Vilvoorde, Halle, Diest ... 

Alles draait rond samenwerking. Niet alleen werken sociale en reguliere economie cocreatief samen. Met kennispartners en overheden over heel de provincie worden ook bruggen geslagen.
Om ervoor te zorgen dat reguliere en sociale economie elkaar makkelijker vinden, ontwikkelden we de matchmakingtool doeners.be. Hier vind je ondertussen het aanbod van de sociale economie in heel Vlaanderen. Via het prikbord kan je ook een oproep doen tot samenwerking. 

Wil jij ook meewerken aan deze grote ambitie? Van harte welkom: neem contact op en schrijf mee aan dit toekomstgerichte verhaal!

Smart Loops Roadmap

NIEUW: check de Smart Loops Roadmap, handleiding voor nog meer samenwerkingen in sociale én circulaire economie.

Dit project loopt verder in 2023 met de steun van DWSE en Vlaanderen Circulair. 12 hubs in Vlaanderen hebben naar de Vlaamse overheid hun bestaansreden bewezen. Ze vormen in elke lokale gemeenschap dé hub voor sociale en circulaire economie. De voornaamste opdracht tijdens dit jaar is de verduurzaming van de werking en financiering. Hiertoe zijn we gericht op zoek naar financieringskanalen. 

Kijk op deze Smart Hub website uit naar nieuwtjes, oproepen en activiteiten van Smart Loops

Katrijn Geyskens, algemeen coördinator Smart Loops, katrijn.geyskens@vlaamsbrabant.be 

Mieke Frans, provinciaal expert Sociale Economie, mieke.frans@vlaamsbrabant.be

Pierre Faché, Smart Hub manager Cleantech, pierre.fache@vlaamsbrabant.be

Gerelateerd nieuws

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

21 juni 2023

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

17
okt

Heb jij met jouw bedrijf al (grote) stappen gezet in het verduurzamen van de ontwerpen van je producten of diensten? Dan is deze gratis opleiding waarin je dieper ingaat op ecodesign iets voor jou!

26
okt

In een wereld waarin we worden overspoeld met informatie, is het van cruciaal belang om de juiste persoon op het juiste moment te bereiken met de juiste boodschap. Dat is wat data driven marketing doet. Tijdens deze Ronde Tafel schuif je aan bij twee experten in de materie zodat je na afloop zelf aan de slag kan gaan!

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}