Smart Loops

De provincie stimuleert de circulaire economie in de regio samen met een breed netwerk van ondernemers uit de sociale en reguliere economie.

Momenteel werken we vanuit de provincie Vlaams-Brabant aan een sociaal-circulair project dat 'Smart Loops' heet. Op die manier willen we de sociale en reguliere ondernemers samenbrengen in een provinciaal netwerk. We timmeren aan de weg met concrete projecten die een doelstelling hebben op lange termijn.

Waarom? Een sector met toekomst
Steeds meer gevestigde ondernemers, startups en sociale economiebedrijven zetten circulaire economie-activiteiten op. Wist je dat de circulaire economie een potentieel heeft van 30.000 extra jobs tegen 2030 voor Vlaanderen? Daarbij zijn er veel jobs voor laag- en middengeschoolde werknemers. Kortom, een toekomstgerichte sector waarin ook de sociale economie samen met de reguliere economie verder kan groeien.

Wie?
Smart Loops wordt gecoördineerd door de provincie Vlaams-Brabant. Nauwe projectpartners zijn KiemKracht, AMAB, Saamo Vlaams-Brabant, Ecolife, Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Stichting Leuven.Inc. Samen zetten we onze schouders onder dit ambitieuze project.

Hoe?
Smart Loops werkt voluit aan unieke circulaire projecten die het resultaat zijn van een samenwerking tussen sociale en reguliere economie.
3 Thema's (groenresten, maak en voedselresten), circulaire overheid en circulaire hubs zijn de 5 ketensamenwerkingen bij Smart Loops.

  • Voor groenresten kijken we naar onder andere efficiëntere oogst, betere verwerking en gebruik van groenmateriaal in nieuwe (bio)chemie, biochar, meubilair en bouw; 
  • Voor maak zien we bv mooie mogelijkheden voor een aanbod voor voldoende en propere herbruikbare bekers aan gemeentebesturen, eventorganisatoren, voetbalclubs. Ook kijken we naar elektro(de)montage vaak gecombineerd met assistieve technologie;
  • Voor voedselresten kijken we naar efficiëntere herverdeling, bereiding en verwerking van voedseloverschotten en wordt er gewerkt aan fysieke circulaire voedselhubs in de provincie;
  • Voor circulaire overheid gaat de provincie samen met pioniersgemeenten ervaringen delen en komen tot best-practices inzake impactvol aankopen. Hier denken we bv aan een leuke case ivm hervulbaar kantoormateriaal;
  • Tot slot streven we naar een locatie voor circulaire pioniers in onder meer Vilvoorde, Halle, Diest ... 

Alles draait rond samenwerking. Niet alleen werken sociale en reguliere economie cocreatief samen. Met kennispartners en overheden over heel de provincie worden ook bruggen geslagen.
Om ervoor te zorgen dat reguliere en sociale economie elkaar makkelijker vinden, ontwikkelden we de matchmakingtool doeners.be. Hier vind je ondertussen het aanbod van de sociale economie in heel Vlaanderen. Via het prikbord kan je ook een oproep doen tot samenwerking. 

Wil jij ook meewerken aan deze grote ambitie? Van harte welkom: neem contact op en schrijf mee aan dit toekomstgerichte verhaal!

Smart Loops Roadmap

NIEUW: check de Smart Loops Roadmap, handleiding voor nog meer samenwerkingen in sociale én circulaire economie.

Dit project loopt verder in 2023 met de steun van DWSE en Vlaanderen Circulair. 12 hubs in Vlaanderen hebben naar de Vlaamse overheid hun bestaansreden bewezen. Ze vormen in elke lokale gemeenschap dé hub voor sociale en circulaire economie. De voornaamste opdracht tijdens dit jaar is de verduurzaming van de werking en financiering. Hiertoe zijn we gericht op zoek naar financieringskanalen. 

Kijk op deze Smart Hub website uit naar nieuwtjes, oproepen en activiteiten van Smart Loops

Katrijn Geyskens, algemeen coördinator Smart Loops, katrijn.geyskens@vlaamsbrabant.be 

Mieke Frans, provinciaal expert Sociale Economie, mieke.frans@vlaamsbrabant.be

Pierre Faché, Smart Hub manager Cleantech, pierre.fache@vlaamsbrabant.be

Gerelateerd nieuws

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

24 februari 2023

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

07 februari 2023

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

19
apr

Op woensdag 19 april 2023 organiseren Comate, Leuven MindGate en Smart Hub Vlaams-Brabant het event ‘Hardware Unlocked’, een full-day event dat 100% Hardware Engineering & Design ademt.

26
apr

Op 26 april 2022 vindt de derde editie plaats van "Food.Focus.Future" in Kirrweiler, Duitsland. Je krijgt boeiende inzichten over de trends in de voedingsindustrie met een focus op duurzaamheid. Een gevarieerd programma met lezingen en workshops, een beurs en netwerkmogelijkheden rond het thema "Toekomstige trends in de voedingsindustrie" wachten op jou!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}