Smart Loops

De provincie stimuleert de circulaire economie in de regio samen met een breed netwerk van ondernemers uit de sociale en reguliere economie.

Momenteel werken we vanuit de provincie Vlaams-Brabant aan een sociaal-circulair project dat 'Smart Loops' heet. Op die manier willen we de sociale en reguliere ondernemers samenbrengen in een provinciaal netwerk. We timmeren aan de weg met concrete projecten die een doelstelling hebben op lange termijn.

Waarom? Een sector met toekomst
Steeds meer gevestigde ondernemers, startups en sociale economiebedrijven zetten circulaire economie-activiteiten op. Wist je dat de circulaire economie een potentieel heeft van 30.000 extra jobs tegen 2030 voor Vlaanderen? Daarbij zijn er veel jobs voor laag- en middengeschoolde werknemers. Kortom, een toekomstgerichte sector waarin ook de sociale economie samen met de reguliere economie verder kan groeien.

Wie?
Smart Loops wordt gecoördineerd door de provincie Vlaams-Brabant. Nauwe projectpartners zijn KiemKracht, AMAB, Saamo Vlaams-Brabant, Ecolife, Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Stichting Leuven.Inc. Samen zetten we onze schouders onder dit ambitieuze project.

Hoe?
Smart Loops werkt voluit aan unieke circulaire projecten die het resultaat zijn van een samenwerking tussen sociale en reguliere economie.
3 Thema's (groenresten, maak en voedselresten), circulaire overheid en circulaire hubs zijn de 5 ketensamenwerkingen bij Smart Loops.

 • Voor groenresten kijken we naar onder andere efficiëntere oogst, betere verwerking en gebruik van groenmateriaal in nieuwe (bio)chemie, biochar, meubilair en bouw; 
 • Voor maak zien we bv mooie mogelijkheden voor een aanbod voor voldoende en propere herbruikbare bekers aan gemeentebesturen, eventorganisatoren, voetbalclubs. Ook kijken we naar elektro(de)montage vaak gecombineerd met assistieve technologie;
 • Voor voedselresten kijken we naar efficiëntere herverdeling, bereiding en verwerking van voedseloverschotten en wordt er gewerkt aan fysieke circulaire voedselhubs in de provincie;
 • Voor circulaire overheid gaat de provincie samen met pioniersgemeenten ervaringen delen en komen tot best-practices inzake impactvol aankopen. Hier denken we bv aan een leuke case ivm hervulbaar kantoormateriaal;
 • Tot slot streven we naar een locatie voor circulaire pioniers in onder meer Vilvoorde, Halle, Diest ... 

Alles draait rond samenwerking. Niet alleen werken sociale en reguliere economie cocreatief samen. Met kennispartners en overheden over heel de provincie worden ook bruggen geslagen.
Om ervoor te zorgen dat reguliere en sociale economie elkaar makkelijker vinden, ontwikkelden we de matchmakingtool doeners.be. Hier vind je ondertussen het aanbod van de sociale economie in heel Vlaanderen. Via het prikbord kan je ook een oproep doen tot samenwerking. 

Wil jij ook meewerken aan deze grote ambitie? Van harte welkom: neem contact op en schrijf mee aan dit toekomstgerichte verhaal!

Smart Loops Roadmap

NIEUW: check de Smart Loops Roadmap, handleiding voor nog meer samenwerkingen in sociale én circulaire economie.

Dit project loopt verder in 2023 met de steun van DWSE en Vlaanderen Circulair. 12 hubs in Vlaanderen hebben naar de Vlaamse overheid hun bestaansreden bewezen. Ze vormen in elke lokale gemeenschap dé hub voor sociale en circulaire economie. De voornaamste opdracht tijdens dit jaar is de verduurzaming van de werking en financiering. Hiertoe zijn we gericht op zoek naar financieringskanalen. 

Kijk op deze Smart Hub website uit naar nieuwtjes, oproepen en activiteiten van Smart Loops

Katrijn Geyskens, algemeen coördinator Smart Loops, katrijn.geyskens@vlaamsbrabant.be 

Mieke Frans, provinciaal expert Sociale Economie, mieke.frans@vlaamsbrabant.be

Pierre Faché, Smart Hub manager Cleantech, pierre.fache@vlaamsbrabant.be

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

17
apr

In this ‘Smart Start’ session by KU Leuven LRD, Dewi Van De Vyver (co-founder & CEO of KU Leuven spin-off Effex; former CEO of Flow Pilots; ‘ICT Woman of the Year’; and all-round tech enthusiast) shares her personal insights.

30
apr

Hoe wil jij de stap naar industrie 4.0 zetten met jouw onderneming? Tijdens dit lerend netwerk kijk je binnen bij topbedrijven die uitblinken in innovatieve en slimme logistieke processen. Zij delen hun best practices en valkuilen met jou zodat jij met een voorsprong zelf aan de slag kunt gaan!

07
mei

Kiest jouw bedrijf in deze turbulente tijden voor de makkelijkste weg en gekende oplossingen? Verruim dan je blik! Want alleen door innovatie en vernieuwing door te voeren, houdt een onderneming vandaag het hoofd boven water. Waarom innovatie zo belangrijk is, hoe je daarbij tewerk gaat én met welke partijen je best samenwerkt, kom je te weten tijdens deze ontbijtsessie. We bespreken daarbij concrete realisaties van Smart Hub Vlaams-Brabant.

06
jun

Deel kennis en ervaringen met andere ondernemers en breng de groei van jouw bedrijf in een stroomversnelling! Heb je nood aan een omgeving waarin je op een vertrouwelijke manier ervaringen kan delen met andere ondernemers die actief zijn in de voedingssector? Wil je met jouw bedrijf – samen met andere ondernemers – er sterker en sneller op vooruit gaan? Dan is Plato een project waaraan je moet deelnemen.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}