DynaFERM: Altijd lekker zuurdesembrood
Gefermenteerde voeding, zoals zuurdesembrood, wint aan populariteit bij de consument door haar betere voedingseigenschappen. Bij de industriële productie ervan worden specifieke bacteriën en gisten toegevoegd. Zo ontstaan fermentatieculturen die veilig en kwaliteitsvol moeten zijn. Maar de bestaande controles op deze culturen zijn te traag of niet gevoelig genoeg.
Dat leidde tot project DynaFERM, een samenwerking tussen Het Tiense bedrijf Perseus Biomics en voedingsmultinational Puratos uit Groot-Bijgaarden. Puratos produceert gefermenteerde voedingsmiddelen op industriële schaal. Perseus Biomics zet de Dyna-MAP-technologie in die het fermentatieproces sneller en gevoeliger kan controleren. Dat maakt tijdige bijsturing mogelijk met minder voedselverspilling als resultaat. De techniek zal bovendien zorgen voor een betere smaak- en productkwaliteit. Dit project is van groot belang voor de 'Fermentatie-regio Vlaams-Brabant', bekend om zijn brouwerijen, industriële bakkerijen, zuivelbedrijven, wijnbouwers en Citribel.