Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

DynaFERM: Altijd lekker zuur­de­sem­brood

Food

Gefermenteerde voeding, zoals zuurdesembrood, wint aan populariteit bij de consument door haar betere voedingseigenschappen. Bij de industriële productie ervan worden specifieke bacteriën en gisten toegevoegd. Zo ontstaan fermentatieculturen die veilig en kwaliteitsvol moeten zijn. Maar de bestaande controles op deze culturen zijn te traag of niet gevoelig genoeg.

Partners
Innovatiesubsidie
90.504 euro
Belletjes door fermentatie

Dat leidde tot project DynaFERM, een samenwerking tussen Het Tiense bedrijf Perseus Biomics en voedingsmultinational Puratos uit Groot-Bijgaarden. Puratos produceert gefermenteerde voedingsmiddelen op industriële schaal. Perseus Biomics zet de Dyna-MAP-technologie in die het fermentatieproces sneller en gevoeliger kan controleren. Dat maakt tijdige bijsturing mogelijk met minder voedselverspilling als resultaat. De techniek zal bovendien zorgen voor een betere smaak- en productkwaliteit. Dit project is van groot belang voor de 'Fermentatie-regio Vlaams-Brabant', bekend om zijn brouwerijen, industriële bakkerijen, zuivelbedrijven, wijnbouwers en Citribel.

Andere projecten

Bieten voor drinkwater

Suikerbieten geven bij verwerking tot suiker massa's water vrij. Dit water is ideaal op te werken als drinkwater. 

Rijper fruit

Vers fruit het jaar rond, met een innovatieve bewaarmethode, zonder bewaarmiddelen

Verantwoord gekweekte vis

Massa's gekweekte viscellen zullen in de toekomst op de markt komen als vleesvervangers in baby- en dierenvoeding. Maar daarvoor moet nog wat onderzoek te gebeuren.