Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Digifruit: Lekkerder fruit, beter bewaard

Food
Cleantech
Creativity
Health
Logistics

Fruit wordt nu al na de pluk bewaard in koelcellen met een standaard verlaagd zuurstofgehalte. Niet alle appels en peren rijpen op dezelfde wijze. Met dit project werd de rijping nauwkeurig opgevolgd en kan er op tijd ingegrepen worden. Nu verovert deze techniek de wereld van de koelcellen.

Innovatiesubsidie
102.770 euro

Het Hageland telt 3.400 hectare appel- en perenboomgaarden en voorziet een groot deel van de jaarlijkse Vlaamse hardfruitproductie. Hoewel je het hele jaar door appels en peren in de winkel vindt, worden ze maar één keer per jaar geoogst. Dat is mogelijk doordat het fruit het jaar rond bewaard kan worden dankzij bewaartechnieken.

De bestaande bewaarmethode heeft als doel om de ademhaling van het fruit te minimaliseren en zo de kwaliteit maximaal te behouden. Dat is nodig omdat fruit een levend product is, ook na de oogst. Het fruit wordt daarom in grote, gasdichte koelcellen geplaatst met een constant verlaagd zuurstofniveau. Een juist zuurstofniveau is cruciaal. Te hoog versnelt de rijping. Te laag is ook niet goed, want dan krijg je fermentatie met smaak- en bewaarafwijkingen als gevolg. 

Met de nieuwe bewaarmethode vertrekt de Optiflux methode (ontwikkeld tijdens het Digiftuit-project) van de kwaliteit van het fruit bij de pluk. Op basis van realtime ademhalingsmetingen in de koelcel via het hardwareplatform, wordt het zuurstofniveau in de koelcel gradueel verlaagd tot het optimale punt en dynamisch aangepast. Daarbij is er een continue monitoring van het hele bewaarproces en gebeuren er aanpassingen indien nodig. De fruitproducent kan het kwaliteitsverloop van het fruit opvolgen via een gebruiksvriendelijke webapplicatie. Zo kan hij eenvoudig, en op basis van wetenschappelijke gegevens beslissen wanneer hij welke partij fruit verkoopt of net langer wil bewaren.
 
De technologie is erg duurzaam. Door een beter kwaliteitsbehoud tijdens de bewaring treedt er minder verlies op. Zo heeft de consument meer tijd om het fruit thuis op te eten voordat het slecht wordt. Bovendien komt er door de ademhaling van het fruit te minimaliseren minder warmte vrij. Hierdoor is minder koeling nodig en zo'n 10% aan energiebesparing. Dit maakt de Optifluxtechnologie extra duurzaam. Een cruciale energiebesparing in tijden van torenhoge energieprijzen.

Andere projecten

Bieten voor drinkwater

Suikerbieten geven bij verwerking tot suiker massa's water vrij. Dit water is ideaal op te werken als drinkwater. 

Waterstof op je dak

Commercieel op ieder dak waterstof produceren daar gaat het project Waterstofpaneel over. 

Video-ads op maat

Video advertenties, aangepast aan jouw persoonlijke profiel, inspelend op jouw behoeften, waar je woont en wat je boeit. Met dit project is het geen fictie meer.