Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Food

Vlaams-Brabant is alomtegenwoordig in je glas of op je bord. In elke gemeente tref je een mix aan van gepassioneerde ambachtelijke producenten, industriële voedingsbedrijven en onderzoekscentra, toonaangevende kennisinstellingen en wereldwijd exporterende kmo's.

Focusdomeinen in een brede voedingswereld

Vlaams-Brabant behoort tot de top in de grenzeloze wereld van de agrifood. Traditie en high-tech gaan hier aan in hand met respect voor het product en de omgeving; denken we maar aan  legendarische merken zoals Stella Artois of Tiense Suiker, maar ook de hoogtechnologische ingrediënten van Sensient of vernieuwende producten zoals Actimel van Danone zijn toppers in hun domein. 

Bovendien zijn er zowel bij onze universiteiten als hogescholen gerenommeerde onderzoeksgroepen die sterk inzetten op wetenschappelijk onderzoek voor de voedingssector. Deze waardeketen is ingebed binnen een veel groter ecosysteem van machinebouwers, verpakkers, marketeers, logistieke ondernemingen en zo meer, die zich richten tot de voedingssector.

Smart Hub Vlaams-Brabant neemt voor Food de volgende uitdagingen aan:

Fermentatie

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die micro-organismen inzet om smaak, houdbaarheid en voedingswaarde te verbeteren. Van bier en kaas…

Ei­wit­tran­si­tie

De eiwittransitie biedt veel kansen voor innovatie. Door mee in te zetten op alternatieve eiwitbronnen speel je in op een blijvende…

Energie voor voeding

Voedingsbedrijven hebben een hoge en continue warmtevraag, terwijl de druk om te verduurzamen toeneemt. Ze staan voor de uitdaging om hun…

Ne­ven­stro­men

In de voedingsindustrie ontstaan dagelijks aanzienlijke hoeveelheden nevenstromen, dat zijn restproducten die vrijkomen tijdens de…

Incubatie en acceleratie

Food Port, de hoeksteen van het Feed Food Health project, heeft als doel de wetenschap en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen…

Dit nieuwe partnerschap met de KU Leuven is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking die de drijvende kracht zal zijn van innovaties op het vlak van voeding.

Margaret Bath

Enkele Food-projecten

Verantwoord gekweekte vis

Massa's gekweekte viscellen zullen in de toekomst op de markt komen als vleesvervangers in baby- en dierenvoeding. Maar daarvoor moet nog wat onderzoek te gebeuren.

Bieten voor drinkwater

Suikerbieten geven bij verwerking tot suiker massa's water vrij. Dit water is ideaal op te werken als drinkwater. 

Broodnodige bacteriën en gisten

Gefermenteerde voeding, zoals zuurdesembrood op basis van bacteriën en gisten, wint aan populariteit. Hoe kan je de consument altijd lekker brood garanderen?

Rijper fruit

Vers fruit het jaar rond, met een innovatieve bewaarmethode, zonder bewaarmiddelen

Innovatief smeren

Machines smeren, een pijnpunt in elk bedrijf. Een gloednieuw innovatieproject zet in op een intelligent IOT smeersysteem.

Meewerken aan onze projecten of zelf een idee?

Wij bekijken het graag met je, en helpen je op weg naar partners of financiële steun. 

privacy 
Niels Debrier

Niels De Brier

Smart Hub Manager Food
  • email hidden; JavaScript is required
  • + 32 495 42 75 39

Bedrijven en tewerkstelling in Food Smart Hub Food in cijfers

30%

De voedingsnijverheid is goed voor ongeveer 

van de tewerkstelling in de industrie in Vlaams-Brabant. Goed voor meer dan 8500 jobs in 350 vestigingen

80%

De producenten van dranken, suiker, chocolade en bakkerijproducten zijn samen goed voor meer dan

van het totaal aantal jobs in de voedingsindustrie in Vlaams-Brabant

50%

Grote voedingsbedrijven, zoals AB Inbev, brouwerij Haacht, Tiense Suikerraffinaderij, Puratos, Neuhaus, Danone, Beneo, vertegenwoordigen meer dan 

van de arbeidsplaatsen van de voedingsindustrie in Vlaams-Brabant.