Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Fermentatie

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die micro-organismen inzet om smaak, houdbaarheid en voedingswaarde te verbeteren. Van bier en kaas tot innovatieve plantaardige producten: fermentatie speelt een sleutelrol in de voedingsindustrie.

Fermentatie is een drijvende kracht in Vlaams-Brabant, waar innovatieve technologie en ambachtelijke tradities samenkomen. KU Leuven en VUB zijn toonaangevend in fermentatieonderzoek, terwijl industriële grootmachten zoals Puratos, Lantmannen Unibake, Olympia, Danone, AB InBev, Brouwerij Haacht, en Citribel deze expertise omzetten in wereldwijde toepassingen.

Daarnaast bloeit in onze regio de ambachtelijke fermentatiecultuur. Van gepassioneerde wijnbouwers en traditionele lambiekbrouwers tot vernieuwende spelers zoals de Beverse Kaasmakerij – hier wordt vakmanschap met moderne technologie verweven. Ook in precisietechnologie (Paleo, Fishway) en diagnostiek (Perseus Biomics) zetten we internationale standaarden.

We versterken dit ecosysteem door community building, matchmaking en innovatieve projecten.