Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Visvoeding: Vis­pro­duc­ten uit stamcellen

Food
Health

In dit project worden uiteindelijk massa's viscellen gekweekt. Niet om later als visfilets te verkopen. Maar wel om als vleesvervanger te dienen, met dezelfde voedingswaarde als traditionele vis, maar zonder schadelijke stoffen zoals microplastics en zware metalen. Uiteindelijk zullen deze vleesvervangers op de markt komen in bv. baby-, dierenvoeding en waarom niet in fishsticks.

 

Partners
Innovatiesubsidie
150.000
Zebravis

De wereldbevolking groeit en daarmee stijgt de vraag naar eiwitrijk voedsel zoals vis. Door overbevissing zijn de visbestanden wereldwijd sterk aangetast en de oceanen kunnen deze toenemende vraag niet goed opvangen. 

Aquacultuur lijkt een oplossing maar ook dit veroorzaakt problemen zoals vervuiling, ziektes en het gebruik van antibiotica, wat zowel het milieu als de voedselveiligheid schaadt. 

Tijdens het 'Visvoeding'-project ontwikkelt Fishway, samen met KULeuven, nieuwe cellijnen uit killivis en zebravis, soorten waarover KULeuven veel kennis heeft. Deze soorten zijn goed onderzocht, wat helpt om efficiënter innovatieve en duurzame voedingsproducten te ontwikkelen. Het proces begint met de isolatie van stamcellen uit een stukje spierweefsel of uit bevruchte eitjes of gonaden. Deze cellen worden in een gecontroleerde omgeving gekweekt, waar ze de juiste voedingsstoffen en temperatuur krijgen om zich te vermenigvuldigen. 

Uiteindelijk zullen deze cellen op grote schaal worden gekweekt in bioreactoren van duizenden liters, vergelijkbaar met de fermentatie van bier. Een uniek kenmerk van deze technologie is dat de cellijnen onsterfelijk zijn. Dit betekent dat ze onbeperkt kunnen blijven delen, waardoor ze met een klein stukje weefsel grote hoeveelheden biomassa kunnen produceren, zonder dat er meer vissen nodig zijn. De ontwikkelde cellijn kan ook door de KUL gebruikt worden voor medicijnonderzoek als ethisch en goedkoper alternatief voor dierproeven.

Andere projecten

Bieten voor drinkwater

Suikerbieten geven bij verwerking tot suiker massa's water vrij. Dit water is ideaal op te werken als drinkwater. 

Rijper fruit

Vers fruit het jaar rond, met een innovatieve bewaarmethode, zonder bewaarmiddelen

Hoor je de piep?

Op veel erg jonge of net oudere mensen zijn gehoortesten niet makkelijk uit te voeren. Tijd voor een drastische verandering.