Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Ne­ven­stro­men

In de voedingsindustrie ontstaan dagelijks aanzienlijke hoeveelheden nevenstromen, dat zijn restproducten die vrijkomen tijdens de productie van voedingsmiddelen. In Vlaams-Brabant werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen om reststromen maximaal te benutten, met winst voor zowel economie als ecologie én een circulaire voedselketen als resultaat.

Belangrijke nevenstromen uit onze regio zijn bijvoorbeeld wei uit de zuivelsector, draf uit de brouwerijen, groente- en fruitresten uit de retail, maar ook water uit industriële voedingsprocessen. 

Met Smart Hub Food zetten we sterk in op valorisatie van nevenstromen in de voeding en ondersteunen actief volgende initiatieven:

  • De Tiense Watervelden: zuiveren van het restwater uit de suikerproductie tot drinkwaterkwaliteit.
  • Circulaire voedselhub SAAMO (Food Loops): dit initiatief wil voedseloverschotten redden van de afvalberg, en de toegang tot gezonde voeding verhogen voor maatschappelijk kwetsbare groepen.
  • Gebruik van breukrijst voor de productie van hondensnacks: Smoofl en Blankedale slaan de handen in elkaar om breukrijst te verwerken tot innovatieve producten zoals gepofte hondencrackers.