BASTION DUURZAME WARMTE

INNOPROJECT 2024: Het is niet gemakkelijk om energiezuinigheid, isolatie, klimaatneutraliteit en circulariteit toe te passen op onze historische gebouwen en erfgoed. Daardoor slinken de kansen op een succesvolle herbestemming en economische invulling. Innovatieve verwarmingstechnieken worden daarom uitgetest op de erfgoedsite 'Citadel van Diest'.
Cluster(s): cleantech

Met het project Bastion Duurzame Warmte nemen drie partners het voortouw in de Diestse citadel, dat dient als pilootproject voor innovatieve, duurzame warmtetoepassingen in beschermd erfgoed. Ze maken daarbij gebruik van een aantal nieuwe tools zoals Multi-energiebronnen Configurator (MEC) en Total Cost of Ownership-analysator. Het project combineert drie groene warmtebronnen op één erfgoedsite: de oude Demerarm voor aquathermie, de grote Aquafincollector voor riothermie en de waterhoudende Diestiaanlaag voor geothermie. De resultaten zullen van onschatbare waarde zijn voor de vele andere (erfgoed)sites in de provincie zoals de kastelen in de Groene Gordel.

Partners: Stad Diest, ERF en Extraqt
Innovatiesubsidie: 110.955 euro

(foto: Bert Beckers)

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

21 juni 2023

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

19
mar

Beeld je in dat bedrijven niet alleen denken aan het volgende kwartaal, maar aan een toekomst die tientallen, zelfs honderden jaren meegaat. Stel je een plek voor waar nieuwe ideeën en creativiteit volop groeien omdat we niet langer vastzitten aan het elke drie maanden behalen van doelen.

21
mar

Benieuwd hoe we water slimmer kunnen monitoren en efficiënter inzetten? Kick op 21 maart de week van het water af op het inspiratiemoment Slim Water!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}