Registration from Carrein

Jana Scheers

Cluster(s): cleantech

Jessie Weytjens

Cluster(s): creativity

Versterk Smart Hub: twee dynamische specialisten gezocht!

Ben je gepassioneerd door kennis en innovatie en wil je een actieve rol spelen in het omzetten van onze Vlaams-Brabantse kennis en innovatie in economische groei en streekontwikkeling? Help dan mee om onze provincie internationaal op de kaart te zetten!

☑️ je wordt de nieuwe clustermanager Smart Hub voor 'health' of 'creativity'

☑️ je bouwt de provinciale visie op internationaal ondernemen verder uit

☑️ je detecteert Europese projecten die een meerwaarde kunnen zijn voor de provinciale visie

Solliciteer ten laatste op 10 maart a.s.!

Contact from

Danone verlengt titel ‘Factory of the Future’ in Rotselaar

Op 8 februari werd de tiende editie van de ‘Factory of the Future Awards’ gehouden, waarbij productiesites worden erkend die uitblinken in talentontwikkeling, digitalisering en slimme, duurzame processen. De jury, die onder andere bestaat uit leden van de technologiefederatie AGORIA en Flanders’ FOOD, prees zowel de Alpro-productiesite in Wevelgem als de Danone-site in Rotselaar voor hun inspanningen op dit vlak.

Het Power2Heat-project, dat inzet op flexibel gebruik van hernieuwbare energie, en de Alpro Technical Academy zijn mooie voorbeelden van recente realisaties door Alpro in Wevelgem, sinds 1980 een pionier in plantaardige voedingsmiddelen. De Danone-site in Rotselaar, sinds 1960 verankerd in België en gespecialiseerd in drinkyoghurts zoals Actimel, won de prijs voor het eerst in 2021 voor haar innovatieve, mensgerichte en 'Zero Impact'-aanpak. De voorbije drie jaar hebben ze dan ook verder gebouwd aan de ‘groene topproductiesite van morgen’. 

“In onze visie is stilstaan geen optie voor een fabriek die zichzelf wil blijven vernieuwen en ontwikkelen. Het is een doorlopend verhaal, een engagement dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan, de essentiële betrokkenheid van onze toegewijde werknemers, nieuwe investeringen, technologische vooruitgang, en duurzaamheid. Met andere woorden, een ‘Factory of the Future’  is een ‘Factory With a Future”, ​ legt Eugène Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro in Wevelgem, uit.

Krachtige titels dankzij werknemersbetrokkenheid

Als Fabrieken van de Toekomst erkennen zowel Danone in Rotselaar als de Alpro-site in Wevelgem de cruciale rol van betrokken, creatieve en autonome werknemers. Op beide sites zet men met de introductie van een 'Integrated Work System' (IWS) sterk in op optimale samenwerking om zo samen tot de beste resultaten te komen. Er wordt gestreefd naar operationele uitmuntendheid via duurzame verbeteringen, vlotte processen en gemeenschappelijke standaarden. De empowerment van medewerkers door leiders die vertrouwen en ondersteuning bieden, is hierbij cruciaal.

Op beide sites blijft men onverminderd streven naar vereenvoudiging en de maximale integratie van tools en systemen. Via een gemeenschappelijk digitaal systeem op de werkvloer kan iedereen alle productiegegevens in real-time volgen. Digitale ambassadeurs testen nieuwe digitale oplossingen, voeren praktische aanpassingen door om de efficiëntie in de fabrieken te bevorderen en delen hun kennis met het team via regelmatige trainingssessies. Digitalisering is dan ook de kern om toekomstbestendig te blijven.

Ook de Technical Academy is hier een voorbeeld van: het opleidingscentrum binnen Alpro biedt een antwoord op het tekort aan technische arbeidskrachten door eigen operatoren om te scholen tot technisch experten en wil de toekomstige generatie medewerkers inspireren en opleiden. 

“Bij Danone Rotselaar hebben we een transitie gemaakt van traditionele productiemethoden naar een toekomst waar technologie, duurzaamheid en menselijke creativiteit samenkomen. Samenwerking met diverse teams en externe partners staat steeds centraal, bijvoorbeeld in het project waarbij we het etiket rond de Actimel -flesjes ​ hebben verwijderd. Het illustreert ons voortdurende streven naar innovatie en vooruitgang, waarmee we blijven voldoen aan de hoge standaarden van een ‘Factory of the Future", aldus Gerwin Moerman, fabrieksdirecteur Danone Rotselaar. ​

​De groene en slimme productiesites van morgen

Voor Danone zijn de twee Factory of the Future Awards geen eindpunt. Deze titels zijn een weerspiegeling van de identiteit van het bedrijf, waarbij diverse teams en partners intensief samenwerken om complexe uitdagingen aan te pakken.

Zo heeft Danone in 2016 ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2050 wereldwijd Netto-Zero emissies te bereiken in haar volledige waardeketen. Alle zuivelproducten van Danone in Rotselaar worden gemaakt van melk uit de regio (gemiddelde straal van 70 kilometer rond de fabriek) waardoor onnodige transportkilometers worden vermeden. Bovendien is Danone het eerste bedrijf in de voedingssector dat streeft naar een vermindering van 30% van zijn methaanuitstoot tegen 2030. Om dit te bereiken hebben Danone in België en zijn melkveehouders baanbrekend werk verricht met het gebruik van Bovaer®, een ingrediënt in koeienvoer dat de methaanproductie met 20% tot 40% vermindert.

Efficiënt waterverbruik is voor beide sites een onvoorwaardelijk uitgangspunt. Alpro nam in 2021 de grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik en in Rotselaar werd in 2023 met een nieuwe waterzuiveringstechniek gestart. Fijne luchtbellen die noodzakelijk zijn in het proces worden voortaan niet meer van boven maar van onderaan in het water gebracht. De nieuwe methode heeft niet alleen een gunstig effect op eventuele geluids- en geurhinder maar verminderde ook het energieverbruik van de installatie met 7%.

Om het aantal wegkilometers te beperken wordt voor het transport van ingrediënten naar de productiesite in Wevelgem en afgewerkte Alpro producten naar de haven van Antwerpen gebruik gemaakt van transport per binnenschip via een eigen loskade aan de Leie. Het potentieel is indrukwekkend: 1250 containers per jaar vertegenwoordigen 2500 vrachtwagenritten via de E17.

Over de award

De Factory of the Future Awards bestaan sinds 2015 en zijn een initiatief van Agoria, Sirris (het collectief centrum van de Belgische technologische industrie) en de industriefederaties Fevia Vlaanderen (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel), essenscia (chemie en life sciences), en dit in samenwerking met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubel) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Catalisti (chemie en kunststoffen). Ze benadrukken de uitmuntendheid en de toekomstvisie van de productiesite van Alpro in Wevelgem en Danone in Rotselaar. Danone is vastbesloten om de sites in Rotselaar en Wevelgem te blijven ontwikkelen als toonbeelden van technologische vooruitgang, duurzaamheid en werknemersbetrokkenheid.

Bron: Leuven Actueel

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

​De 5 projecten die dit jaar deze financiële steun krijgen zijn:

  1. DynaFERM’ van Perseus Biomics uit Tienen voor betere controle fermentaties (90.504 euro)
  2. ​​‘Blood2Collect’ van Comate i.s.m. KU Leuven om zelf je bloedstaal af te nemen (148.674 euro)
  3. ​‘Bastion Duurzame Warmte’ van stad Diest, ERF en Extraqt over innovatieve technieken op erfgoedsites (110.955 euro)
  4. 'Audio-Home’ van Reckon i.s.m. Sentigrate, UAntwerpen, Hoormij, Sint-Maria Halle, AZ Diest en Heilig Hart Leuven voor een gehoortest thuis (125.308 euro)
  5. DWELL’ van KU Leuven SREMAT, Facadeclick en ABR/De Meuter over bakstenen uit steenpuin halen (117.142 euro)

Meer info:

Blood2collect

Cluster(s): health

DynaFERM

Cluster(s): food

AUDIO-HOME

Cluster(s): health

DWELL

Cluster(s): cleantech

BASTION DUURZAME WARMTE

Cluster(s): cleantech

Leegstand handelszaken het laagst in Vlaams-Brabant

Databank Locatus maakte haar nieuwe cijfers voor de detailhandel bekend. Daaruit blijkt dat Vlaams-Brabant het laagste leegstandspercentage heeft van alle Belgische provincies. Met Herent, Holsbeek en Roosdaal telt onze provincie ook 3 gemeenten in de top tien van gemeenten met het laagste leegstandspercentage. En Leuven staat in de top vijf van steden met meer dan 50.000 inwoners.

Hoeveel mensen lopen er door de winkelstraat? Wat zijn sterke of zwakke winkelstraten? Waar is veel leegstand? Steden en gemeenten komen het allemaal te weten dankzij de databank Locatus, waartoe ze gratis toegang krijgen dankzij de provincie Vlaams-Brabant.

​Vlaams-Brabant heeft laagste leegstandspercentage handelszaken

Uit de recente cijfers van Locatus blijkt dat Vlaams-Brabant het laagste leegstandspercentage heeft van alle Belgische provincies.
Ook in de top tien van gemeenten met het laagste leegstandspercentage doet Vlaams-Brabant, met Herent (1.3%), Holsbeek (1.3%) en Roosdaal (1.7%), het goed.

Voor steden met meer dan 100.000 inwoners staat de stad Leuven op een mooie vierde plek en moet enkel Gent, Schaarbeek en Brugge laten voorafgaan.

7,2% van winkelvloeroppervlakte staat leeg

Vlaams-Brabant staat op de derde plaats als het gaat over het percentage leegstaande winkelvloeroppervlakte. Ze moet enkel de provincies Oost-Vlaanderen en Waals-Brabant laten voorgaan. ​ 7.2% van de totale beschikbare winkelvloeroppervlakte staat er leeg. Het gemiddelde van alle provincies is 8.4%.​De trend van stijging in het aantal leegstaande panden lijkt hiermee afgelopen. Voor het tweede jaar op rij worden er over heel België minder leegstaande panden waargenomen en daalt ook het gemiddeld leegstandspercentage. Bovendien is deze afname nog versneld ten opzichte van vorig jaar.

​Gemeenten krijgen gratis toegang tot waardevolle cijfers over detailhandel via Locatus

Deze recente gegevens over leegstand zijn afkomstig van Locatus. In dit online winkeldatabestand zijn alle winkels en consumentgerichte, dienstverlenende bedrijven en leegstaande commerciële panden in Vlaanderen terug te vinden.

​De provincie Vlaams-Brabant bezorgt alle gemeenten op haar grondgebied gratis toegang tot deze databank. Jaarlijks organiseert ze een opleiding om met de database te leren werken. Ook biedt ze de gemeenten uitgebreidere feitenfiches via het dashboard detailhandel van de interprovinciale databank provincies.incijfers.be

Provincie zet in op handelskernversterking

​“We zijn blij met de trend van de dalende leegstandspercentages. We hebben via ons detailhandelsbeleid, gerichte subsidies en de campagne ‘Liever Lokaal’ hiertoe een steentje bijgedragen door de gemeenten te ondersteunen bij de versterking van hun handelskernen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Met de gratis toegang tot Locatus bieden we de lokale besturen bovendien de geschikte instrumenten om een handelskernversterkend beleid uit te tekenen.”

Gemeenten kunnen een beroep doen op een provinciale detailhandelscoach. ​
​Daarnaast organiseert de provincie ook acties, zoals de eindejaarsactie voor de lokale handel en de Maand van de Markt. ​

Meer info: de kerncijfers detailhandel zijn te vinden via het dashboard detailhandel in provincies.incijfers.be

Bron: pers provincie Vlaams-Brabant 

CrossRoads 2: online infosessie op dinsdag 6 februari

Op vrijdag 1 maart opent de tweede subsidieoproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. CrossRoads moedigt Vlaamse kmo’s en Zuid-Nederlandse mkb’s aan om samen te innoveren rond duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid. Op dinsdag 6 februari worden alle modaliteiten toegelicht tijdens een online infosessie.

Op vrijdag 1 maart opent de tweede subsidieoproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. CrossRoads moedigt Vlaamse kmo’s en Zuid-Nederlandse mkb’s aan om samen te innoveren rond duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid. Op dinsdag 6 februari worden alle modaliteiten toegelicht tijdens een online infosessie.

Maatschappelijke uitdagingen aanpakken

CrossRoads Vlaanderen-Nederland is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland en stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen kleine en middelgrote bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor product- of procesinnovaties die maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Het gaat om ontwikkelingen in duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 of gezondheid, met digitalisering als ondersteunend proces.

Nieuwe oproep

De tweede openstelling vindt plaats vanaf 1 maart 2023 tot en met 26 april 2024. Na sluiting van het e-loket worden de ingediende innovatieprojecten met elkaar vergeleken op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. De projecten die als beste uit de tender komen, ontvangen subsidie. Elk samenwerkingsproject omvat minstens één Vlaamse kmo en één Zuid-Nederlandse mkb. Het totale subsidiebudget van deze call is € 2.500.000. Het subsidiepercentage bedraagt 50% met een maximum van € 250.000 per project.

Infosessie op 6 februari

Op dinsdag 6 februari om 10.00 uur organiseert CrossRoads een online infosessie over de subsidiemodaliteiten. Ook Henk Ouwerkerk van HeatPower is aanwezig en zal zijn CrossRoads-ervaringen met je delen.

Wil je jouw projectidee aftoetsen of ben je op zoek naar een partner over de grens? Na het webinar heb je de kans om deze vragen via een persoonlijk gesprek te stellen aan een van de CrossRoads-adviseurs. Registreer je via het inschrijfformulier en geef aan waarover je een gesprek wenst. Een adviseur neemt vervolgens met jou contact op.

Bekijk het volledige programma en schrijf je in.

=> Naar de inschrijving

KICK House: huur gloednieuwe kantoren in hartje Leuven

Start-ups kunnen vanaf nu terecht in de gloednieuwe kantoren van KICK KU Leuven.

KICK KU Leuven is de ondernemende community voor studenten, onderzoekers & professoren van de KU Leuven. Vanaf nu kunnen startups gebruik maken van gloednieuwe en prima uitgeruste kantoren en co-working spaces.
De 7 nieuwe kantoren en co-working spaces bevinden zich in hartje Leuven.

Wil jij ook graag een kantoor of co-working space huren? Je vindt hier alle informatie terug:

>> Naar de offices & co-working spaces

Architeam verkozen tot miK Klimaatambassadeur 2023

Architeam, het multidisciplinair bouwkundig studiekantoor uit Boortmeerbeek, is de nieuwe miK Klimaatambassadeur. Het bedrijf focust op het duurzaam begeleiden van bedrijfsprojecten.

“Hoe Architeam nadenkt over invulling van de ruimte en combinatie van verschillende behoeften in één gebouw is uniek. We zijn dan ook bijzonder fier om aan dit toonaangevend bedrijf inzake duurzaamheid de prijs voor miK Klimaatambassadeur te kunnen uitreiken”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant.

Architeam uit Boortmeerbeek is een multidisciplinair bouwkundig studiekantoor met focus op het begeleiden van bedrijfsprojecten. Zij screenen jaarlijks 200 projectaanvragen om duurzaamheid, wat resulteert in 150 nieuwe dossiers per jaar. Het bedrijf heeft veel aandacht voor zowel de huidige als de toekomstige benodigdheden voor een onderneming: als behoeftes veranderen, moet het gebouw mee kunnen veranderen.

>> Lees het volledige persbericht

Vlaamse steun voor start-ups in de entertainmentindustrie

Start-ups die het in zich hebben om de toekomst van entertainment vorm te geven, kunnen hiervoor middelen, financiering en ondersteuning krijgen via EntertainmentLAB.

Cluster(s): creativity

Start-ups die het in zich hebben om de toekomst van entertainment vorm te geven kunnen hiervoor middelen, financiering en ondersteuning krijgen via EntertainmentLAB. Het platform krijgt hiervoor steun van Flanders Technology & Innovation en Startup.Flanders. Naast 50.000 euro aan funding krijgt de start-up ondersteuning én kan het een Tomorrowland event als testcase gebruiken voor de proof of concept. EntertainmentLAB biedt een programma van vijf maanden om nieuwe technische en commerciële aanbiedingen te ontwikkelen. 

Creatieve start-ups die zich aangesproken voelen, vinden alle informatie op EntertainmentLAB - FTI & Startup Flanders. Je dient je aan te melden voor 17 november.

Neem actie tegen voedselverspilling!

Ben jij een voedingsverwerkend bedrijf in Vlaams-Brabant? Doe dan nu jouw voordeel en neem actie tegen voedselverspilling!

Cluster(s): food

FoodWIN ontwikkelde in samenwerking met Flanders’ Food en Too Good To Go de ‘VoedselverliesScan’, een handige tool om inzicht te krijgen in de knelpunten van jouw productieproces. Wil jouw bedrijf deze tool graag uittesten? Neem contact op met FoodWIN via willem@foodwin.org voor een persoonlijk en gratis begeleidingstraject.

Weet jij trouwens hoe onze provincie voedselverspilling voorkomt? In deze reportage op ROBtv kom je het allemaal te weten.

Contact from Daniël Klijnsma

Contact from Najma Kanti

Vraag nu jouw CrossRoads subsidie aan

Op 1 september opende de eerste oproep van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Kleine en middelgrote ondernemingen die over de landsgrenzen heen samenwerken en innoveren kunnen tot 13 oktober subsidie aanvragen voor innovaties die maatschappelijke uitdagingen aanpakken.

CrossRoads Vlaanderen-Nederland is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland en stimuleert samenwerking tussen Vlaamse kmo’s en Zuid-Nederlandse mkb’ers. Het project subsidieert product- en procesinnovaties die bijdragen aan maatschappelijke transitieprioriteiten: duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheidszorg.

Voor welke projecten, hoeveel steun en wanneer indienen?

De eerste oproep loopt van 1 september t.e.m. 13 oktober, 15.00 uur. Elk samenwerkingsproject omvat minstens één Vlaamse kmo en één Zuid-Nederlandse mkb. Ook kennisinstellingstellingen kunnen bij een consortium aansluiten, maar zij kunnen geen subsidie ontvangen. De voorziene innovatietrajecten lopen tot twee jaar, met een maximaal toegekende subsidie van € 250.000 EFRO, wat 50% van de totale subsidiabele kosten omvat. 

Het totale subsidiebudget van deze call is € 2.500.000. Na sluiting van het e-loket worden de ingediende innovatieprojecten met elkaar vergeleken op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. Elk project zal op basis van deze criteria een score toegekend krijgen waarna ze worden gerangschikt. Vervolgens wordt subsidie toegekend aan de hoogst scorende projecten tot het totale subsidiebudget is uitgeput. 

De aanvraag loopt via het e-loket van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Meer informatie?

Heb jij een innovatief en technisch haalbaar projectidee gericht op een van de vier transitieprioriteiten? En wil je graag over de landsgrenzen heen samenwerken met andere bedrijven? Bekijk dan de kansen van CrossRoads voor jouw bedrijf. 

Voor inhoudelijk advies en hulp bij het vinden van de juiste partner, kan je terecht bij een van de projectpartners: Impuls Zeeland, REWIN, BOM, LIOF, InnovationQuarter en VLAIO Team bedrijfstrajecten. Voor financieel-administratieve vragen, helpt Interreg Vlaanderen-Nederland je graag verder. Op deze pagina vind je meer informatie en jouw regionale contactpersoon.

Waterstof Industrie Cluster

Fleet360

Cluster(s): cleantech, Corporate

BEBAT

Flux50

EcoWerf

Santerra

Cluster(s): cleantech, Corporate

Pantarein

Cluster(s): cleantech, Corporate

Volta

Turbulent

Cluster(s): cleantech, Corporate

TML

Cluster(s): cleantech, Corporate

NR Geek

Cluster(s): cleantech, Corporate

Energyking

Cluster(s): cleantech, Corporate

Multiobus

Cluster(s): cleantech, Corporate

NNOF

Cluster(s): cleantech, Corporate

One bonsai

Cluster(s): health, cleantech, Corporate

Machinified

BP Precision Airline Service

Cluster(s): logistics, cleantech, Corporate

De Vlaspit

Kiemkracht

Cluster(s): cleantech, Corporate

BC Materials

Cluster(s): cleantech, Corporate

Circular Matters

Cluster(s): cleantech, Corporate

Ideal Acoustics

Elnor Motors

Cluster(s): cleantech, Corporate

ASKA bike

Cluster(s): cleantech, Corporate

Hydroscan

Cluster(s): cleantech, Corporate

Scoptvision

Cluster(s): cleantech, Corporate

Extraqt

Cluster(s): cleantech, Corporate

Solhyd

Cluster(s): cleantech, Corporate

Green Energy Park

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Cluster(s): cleantech

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

In 2022 werd met All Belgian Recycling de 9de Klimaatambassadeur verkozen, dit jaar gaan we op zoek naar de 10de laureaat.

What's in it for you als kandidaat?

  • Je krijgt een overzichtspagina op de miK-website met een video, foto en voorstellingstekst;​
  • Je klimaatinspanningen worden voorgesteld in het magazine van Voka - KvK Vlaams-Brabant (4.000 exemplaren, 24.000 lezers);
  • Er loopt een campagne op social media om jouw onderneming voor te stellen.

Kom jij na de stemcampagne als winnaar uit de bus, dan komt daar het volgende bovenop:

Een diepte-interview én coverfoto in het magazine van Voka-KvK Vlaams-Brabant;

Er worden in het aansluitende jaar events georganiseerd waar je als miK-ambassadeur de kans krijgt om de aanwezigen toe te spreken over de werking van je onderneming, denk bijvoorbeeld aan de miK Klimaatlunch;

Bart Nevens, gedeputeerde van Vlaams-Brabant, zal een uitgebreid bezoek brengen aan je onderneming, wat je de kans biedt om de dialoog aan te gaan over de samenwerking met de gemeente;

Je krijgt sterke regionale persaandacht.

De wall of fame van Klimaatambassadeurs oogt al behoorlijk indrukwekkend. Een mooie lijst met kmo's die elk op hun manier een speciale plaats hebben voor duurzaamheid. Vind je dat jouw bedrijf ook op deze lijst thuishoort?
Stel je hier kandidaat!

Voor bijkomende informatie, kan je steeds contact opnemen met de Adviseurs Duurzaam Ondernemen via mik.vlaams-brabant@voka.be.

Smart Hub Connects 2023

Zin in innovatie?

De provincie maakt de stoutste dromen van uw consortium waar. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

De provincie Vlaams-Brabant voorziet elk jaar zo'n 600.000 euro voor innovatieprojecten. De belangrijkste eigenschappen van de projecten zijn:

  • technisch innovatief product of dienst;
  • (voornamelijk) Vlaams-Brabantse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors, indien relevant zowel van reguliere als sociale economie;
  • een beloftevolle toekomst met een duidelijke economische valorisatie

Waaraan voldoet het project?

  • een consortium (groot of klein) voert het project. Het consortium bestaat uit 1 bedrijf en een kennisinstelling of 2 bedrijven die zelf de nodige kennis in huis hebben.Aanvulling tot een triple of quadruple helix met een overheid of maatschappelijke actor is afhankelijk van het voorstel een mogelijkheid of vereiste.
  • Indienen op 15 oktober ten laatste. Pitchen gebeurt in november. Het project kan starten eind januari met een duurtijd van 2 jaar (eventueel verlengbaar met 1 jaar). 

Zoek je inspiratie? Die vind je tussen de vele intussen succesvol gevoerde projecten.
De voorwaarden voor de innovatieprojecten lees je goed na in het subsidiereglement.
Kijk zeker het aanvraagformulier goed na (dit kan je vinden op de volgende pagina)

Eenmaal je deze controles uitgevoerd hebt, stel je een korte pitch op met als elementen: korte niet-vaktechnische samenvatting, werkpakketten, partners en het financiele verhaal.
Met deze pich kan je jouw idee aftoetsen bij de Smart Hub managers of Pierre Faché

Contact from Sofia Van Nuffel

A-membranes BV

Cluster(s): cleantech, Corporate

Model Engineering nv/sa - Waste Water Treatment

Cluster(s): cleantech, Corporate

Flanders’ FOOD en Innovatiesteunpunt krijgen co-financiering van 10.435,79 euro

Subsidies ondersteunen een duurzame transformatie naar een gebalanceerde landbouw- en voedselverwerkende industrie.

Cluster(s): food

Interreg Vlaanderen-Nederland keurde in mei de subsidiëring van het project ‘Smart Farming & Food Processing’ goed voor een duurzame transformatie naar een gebalanceerde landbouw- en voedselverwerkende industrie.

Provincie Vlaams-Brabant kende bovendien een cofinanciering toe aan Flanders’ FOOD en Innovatiesteunpunt voor een totaalbedrag van 10.435,79 euro voor concrete acties en realisaties in Vlaams-Brabant. Met Smart Hub Food dragen we dit project mee uit bij de doelgroep van voedselverwerkende bedrijven, landbouwbedrijven en technologiebedrijven in onze regio.

Tiense Suikerraffinaderij sleept prestigieuze Voka Gangmakersprijs in de wacht

De Tiense Suikerrafinaderij nam tijdens de Nacht van de Gangmakers de allereerste Voka Ondernemingsprijs Gangmaker van de Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant in ontvangst. Meer dan 500 ondernemers vierden er samen het ondernemerschap in de plantentuin van Meise. Bovendien werd uit vier genomineerden de Voka ondernemingsprijs Gangmaker 2023 verkozen. Die prijs beloont een bedrijf uit Vlaams-Brabant dat uitzonderlijke prestaties leverde op vlak van duurzaamheid, ondernemerschap, creativiteit, samenwerking. ​

Cluster(s): food

Tijdens Voka Vonkt, de nieuwjaarsrecepties van Voka - KvK Vlaams-Brabant, werd telkens één bedrijf per regio genomineerd: Ijsfabriek Strombeek voor regio Noordrand, Brouwerij Lindemans voor West-Brabant, Scott Sportech Benelux voor Groot-Leuven en Tiense Suiker voor Hageland. Tijdens een jurymoment werd uit deze vier genomineerden de Tiense suikerraffinaderij verkozen.

De prijs werd uitgereikt door de voorzitster van Voka - KvK Vlaams-Brabant Daniëlle Vanwesenbeeck: “Op alle criteria kreeg Tiense Suikerraffinaderij ​ een uitmuntend rapport van de jury. We zijn dan ook heel trots dat zij de prijs in de wacht hebben kunnen slepen, want ze zijn echt een voorbeeld van ambassadeur- en ondernemerschap in de regio. Dat Tiense Suiker de prijs heeft mogen ontvangen komt ook omdat het een bedrijf is met een verhaal dat blijft enthousiasmeren en dat naar de toekomst blijft kijken."

“Wat Tiense Suiker siert, is dat het weliswaar een groot bedrijf is dat bovendien deel uitmaakt van een internationale groep, maar toch met beide voeten in de Tiense grond verankerd blijft. De bieten worden in de omgeving van de onderneming geteeld en medewerkers komen uit de regio. Ook wordt samengewerkt met scholen om via duaal leren meer jongeren uit de buurt aan een job te helpen. Bovendien investeerde Tiense Suiker de voorbije jaren fors in een nieuwe diffusietoren. Dankzij al deze inspanningen verdient Tiense Suiker zeker de prijs voor Gangmaker van de provincie”, aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Vlaams-Brabant.

Foto: De genomineerden en winnaar van de Voka Ondernemingsprijs Gangmaker 2023, vlnr: Dirk en Geert Lindemans (Brouwerij Lindemans), Kris Claes, Dieter Soens (Ijsfabriek Strombeek), Johan Huygens (Scott Sportech Benelux), Jan Ingels (Tiense Suiker), Daniëlle Vanwesenbeeck en Jan Spooren (gouverneur Vlaams-Brabant).

Jury

De jury van de Gangmaker Vlaams-Brabant bestond uit zes personen: Jan Spooren, gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Daniëlle Van Wesenbeeck, voorzitter van Voka - Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant, Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant, Peter Van Puyvelde, hoofd van de diensten faculteit ingenieurswetenschappen aan de KUL, Alex Coene, netmanager Kanal Z en Sam Sluismans, managing partner bij Deloitte Accountancy. De jury besliste bij consensus.

Bron: Voka

Dossier internationalisering: Klaar voor de Verenigde Staten

Jarenlang had Stefanie Broes slaapproblemen, maar niets leek te helpen. Meditatie en ademhalingsoefeningen vond ze te moeilijk, omdat ze zich te hard moest concentreren op het tellen van de seconden tussen het in- en uitademen of het volgen van instructies op een app. “Ik merkte ook bij vrienden dat ze juist meer stress kregen van de oplossingen die bedoeld waren om hun stress aan te pakken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Broes.

Tijdens een zoveelste slapeloze nacht kwam ze op het idee een toestel te ontwikkelen dat mensen op een intuïtieve manier helpt bij hun ademhalingsoefeningen. “Doordat de Moonbird, die in je handpalm past, samentrekt en uitzet, kun je het ritme intuïtief volgen. Het lijkt alsof je een diertje in je handen hebt waar je gewoon mee moet meeademen.”

Broes trok met haar broer Michael naar een productontwikkelaar om de Moonbird uit te werken en haalde in 2019 kapitaal op bij familie, vrienden en de incubator imec.istart. “Covid heeft op verschillende vlakken een impact gehad. Enerzijds kwam er meer aandacht voor mentaal welzijn. Mensen beseffen dat gezondheid meer is dan sporten of op je eten letten, wat helpt bij onze missie om mensen bewuster te laten ademen. Maar anderzijds hadden we stockproblemen door de crisis”, zegt Broes.

In anderhalf jaar tijd verkocht Moonbird meer dan 15.000 stuks van het toestel. Broes: “We zijn al actief in Vlaanderen, Nederland en Duitsland, maar staan operationeel klaar om binnenkort de Amerikaanse markt te veroveren. Eerst gaan we onze verkoop internationaal opschalen, daarna willen we ons gepatenteerde product nog verbeteren. Er valt nog heel wat te doen om ademoefeningen toegankelijker te maken.”

In 2022 volgde Stephanie het internationaliseringstraject van Smart Hub Vlaams-Brabant. 

Bron: Trends

Contact from Jan Wellens

Registration from Casteels

Registration from Casteels

Registration from Casteels

Registration from Casteels

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Cluster(s): food

Grote uitdagingen in de fruitsector

België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. Doordat de bewaarcondities niet specifiek zijn per fruitpartij, treden er soms grote verliezen op. Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak een chemische stof die de rijping remt. Deze chemische stoffen zijn echter niet toegelaten in de bioteelt. Vandaag staat de sector voor grote uitdagingen, met de stijgende vraag naar biofruit, steeds hogere kwaliteitseisen van de consument en torenhoge energiekosten.


​Innovatieve bewaarmethode voor appels en peren

In het Digifruit-project ontwikkelde Optiflux een meetsysteem en software die het mogelijk maken om de bewaarcondities voor fruit dynamisch te regelen, zonder de bestaande bewaarruimte en installatie ingrijpend te veranderen. ​​Fruitbewaring met deze innovatieve technologie kan 100% biologisch en kost minder energie. De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. De slimme, dynamisch geregelde atmosfeer bewaartechnologie (DCA) biedt hier een oplossing voor. ​
​​
​“Fruit ademt”, legt Niels Bessemans, CEO & CTO van Optiflux uit. “Ons systeem meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen van wel 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces”.

Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold.

100% biologisch én energiebesparend

Op wereldniveau gaat 45% van de verse groenten en fruit verloren zonder te worden geconsumeerd. Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk. ​​De slimme technologie behoudt niet alleen kwaliteitsparameters zoals hardheid en kleur optimaal tijdens de bewaring, maar ook na de consumentenaankoop, thuis in de fruitschaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om bio-fruit het jaar rond te bewaren.

Doordat tijdens zo'n innovatieve DCA-bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weg gekoeld. Hierdoor wordt er zo’n 15% op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.

Provincie steunt innovatie
​​

​“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Digifruit is hier een mooi, innovatief en energiebesparend voorbeeld. Het project kreeg daarom een toelage van 102.770 euro”.

Op 10 mei is er een studieavond over ‘Fruitbewaring in de toekomst’.
​Inschrijven kan via deze link

Meer info over de provinciale innovatiesubsidie kan je hier vinden

ACE drive: goed nieuws voor liefhebbers van speedpedelecs

Cluster(s): Sports.Tech, cleantech

iSurvive-Mind helpt het geheugen van (ex-)kankerpatiënten ​

Cluster(s): health

Development hub voor implantaten: sneller opgeknapt dankzij een ontwikkelingshub voor implantaten ​

Cluster(s): health

100% energieontzorging met SCOPT: ​SCOPT wordt je nieuwe energiewaakhond ​

Cluster(s): cleantech

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 556.428 euro in 4 innovatieve projecten. Het gaat om een project dat implantaten sneller kan ontwikkelen, een systeem dat de energiefactuur bewaakt, een aanpak die (ex-)kankerpatiënten helpt bij concentratie- en geheugenstoornissen en een nieuw aandrijfsysteem voor speedpedelecs.

“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro. Voor de oproep innovatiesubsidies werden 14 projecten ingediend, 4 ervan werden door de jury verkozen op basis van 4 criteria: regionaal karakter, innovatie, verantwoorde kost en economische toekomst.

De vier projecten zijn:

100% energieontzorging met SCOPT - ​SCOPT wordt je nieuwe energiewaakhond ​

​​​Staat energiedelen al op jouw agenda? Weet jij alles over je capaciteitstarief? Piekeren over de energiefactuur is binnenkort niet meer nodig dankzij de slimme software van SCOPT. ​
​Het systeem van Scoptvision gaat in de toekomst het energieverbruik bewaken in zowel appartementen als individuele woningen. Zo zorgt hun software ervoor dat de productie en het verbruik van (hernieuwbare) energie, naadloos op elkaar zijn afgestemd. ​
​SCOPT zal automatisch de productie en het verbruik voorspellen en grote toestellen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en laadinstallaties, op elkaar afstemmen. Op die manier denkt het systeem na over jouw comfort, zonder dat jij dat moet doen. Eén merkonafhankelijk platform gaat al deze optimalisaties mogelijk maken en de kracht van energiedelen aantonen. De ambitie van alle partners is groot: na 5 jaar mikken ze op 400 nieuwe aansluitingen per maand en 15 extra arbeidskrachten om het project uit te voeren.
​​
​Scoptvision uit Herent, Core uit Leuven, Energyking uit Herent, Extraqt uit Leuven en Dijlemolens uit Leuven zijn de trekkers van het project.
​​​De innovatiesubsidie bedraagt 150.000 euro.

Development hub voor implantaten
​Sneller opgeknapt dankzij een ontwikkelingshub voor implantaten

​​
​Chronische pijn, hartritme- of gehoorstoornissen: de geneeskunde doet er alles aan om zulke gezondheidsproblemen te verhelpen. Implantaten zoals neurostimulatoren en pacemakers zijn daarbij een uitstekend en soms zelfs noodzakelijk hulpmiddel. Natuurlijk erg nuttig, alleen duurt het bijzonder lang om zo’n implantaat te ontwikkelen. Een uniforme ‘bouwblokkendoos’ - opgebouwd zoals een ‘legodoos’ - gaat hier verandering in brengen. Implantaten bestaan immers vaak uit dezelfde onderdelen of bouwblokken, denk aan controllers, signaalgeneratoren, elektrodes of de behuizing. Dankzij de bouwdoos kunnen repetitieve ontwikkelingen van de onderdelen vermeden worden en de afzonderlijke onderdelen van een implantaat sneller worden bijeengebracht tot een werkend geheel waarmee nieuwe, innovatieve therapieën sneller hun weg naar de patiënt kunnen vinden. Een demonstratiemodule zal het voordeel van deze aanpak laten zien. Met dit project willen de ontwikkelaars dé Europese hub voor implantaten in onze regio op de kaart zetten. ​
​​
​De partners zijn Comate, Guru Plastic en NERF, drie bedrijven uit Leuven.
​​​De innovatiesubsidie bedraagt 144.230 euro

iSurvive-Mind - ​Helpt het geheugen van (ex-)kankerpatiënten

​Wist je dat liefst tot 78% van alle vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan ook geheugen- en concentratieproblemen kunnen ervaren? Een extra zware dobber bij het herstel want dit heeft grote gevolgen voor hun levenskwaliteit en terugkeer naar het werk. ​
​Het project iSurvive-Mind wil dit probleem aanpakken door een gepersonaliseerd programma op te starten na de kankerbehandeling. Dat zet in op vier aspecten om de klachten te verminderen: beweging, voeding, mentaal welzijn en tips en technieken om het geheugen te verbeteren. ​
​Een digitale assistent die de patiënt begeleidt, gecombineerd met ​ ‘real life’ coaching, is volgens de recentste wetenschappelijke inzichten daarbij de meest efficiënte hulp. ​
​​
​Het project is een samenwerking van KU Leuven met U.Centric uit Leuven, Webtica uit Kortenberg en R.P.Digital, (Think Pink).
​​​De innovatiesubsidie bedraagt 141.257 euro.

ACE drive - goed nieuws voor liefhebbers van speedpedelecs
​​
​Speedpedelecs zijn erg populair. Maar als het aankomt op de achterwielaandrijving is er nog heel wat marge voor verbetering. Het ACE drive-project wil daarom een verbeterd aandrijfsysteem ontwikkelen voor speedpedelecs waarbij rijplezier en duurzame en lokale productie centraal staan. Van motor over controller, tot batterijsturing, display en connectiviteit: de speedpedelec ondergaat een volledige transformatie.
​De grootste voordelen? Een vlotte en veilige dosering van de trapkracht, minder slijtage en een snelheid tot 45 km per uur. Bovendien zal deze nieuwe ontwikkeling, made in Vlaams-Brabant, positief zijn voor de werkgelegenheid in onze regio. Denk aan experts die nodig zijn voor de productontwikkeling of technici om alle stukken te assembleren. Tot slot gaat de fietser zelf nog meer plezier beleven aan zijn of haar speedpedelec: lokale productie leidt rechtstreeks tot topkwaliteit en de mogelijkheid om de levensduur drastisch te verlengen. ​
​​
​Het project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen ASKA Bike uit Bertem, samen met Elnor Motors uit Haacht en Comate uit Leuven.
​​​De innovatiesubsidie bedraagt 120.941 euro.

Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.

Cluster(s): health

1.2 miljoen Belgen lijden aan een longziekte, maar bij 400.000 van hen is dit nog niet ontdekt. ​
​Om longziekten op te sporen kan de huisarts een spirometer gebruiken. Dit is een klein toestel dat de longfunctie meet aan de hand van de luchtstroom die de patiënt kan uitblazen.
Een spirometer helpt bij het opsporen van astma, chronische bronchitis en andere longziekten. Ook bij mensen die COVID hebben doorgemaakt, meet het kleine toestel hoe het met de longfunctie is gesteld. ​​Maar niet elke huisarts gaat even graag met de spirometer aan de slag. De patiënt moet explosief uitademen in het kleine toestel. Gebeurt dat niet helemaal correct, dan zijn de resultaten niet accuraat en kan de arts dus een verkeerde diagnose stellen. De resultaten zijn bovendien niet echt gebruiksvriendelijk en dus moeilijk te interpreteren.
​Nochtans kan een snelle en correcte diagnose veel leed besparen en de patiënt sneller goed behandelen.

Artificiële Intelligentie toepassen in de geneeskunde

​​​De Leuvense start-up ArtiQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen van artificiële intelligentie software voor longziektes. Hun technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen en bij klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen. Met deze ervaring op zak, ontwikkelde ze nu een software om spirometers slimmer te maken om de huisartsen te ondersteunen.
​​​"De software die we ontwikkelden, interpreteert de resultaten van de spirometer en vertaalt die naar heel gebruiksvriendelijke data. De arts krijgt meteen na de test op zijn computerscherm te lezen hoe groot de kans is dat de patiënt aan astma, chronische bronchitis, COPD of een andere aandoening lijdt. Artificiële intelligentie wordt hier dus gebruikt om patronen van specifieke ziektes te herkennen en zo de diagnose van de arts te ondersteunen”, zegt Julie Maes, product manager van ArtiQ.

In het project ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ werken onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven samen met het bedrijf om de technologie uit te rollen naar enkele huisartsenpraktijken en de ervaringen van de artsen vast te leggen. In totaal namen 39 huisartsen en een aantal verpleegkundigen van verschillende groepspraktijken deel aan het project. Er werd voldoende informatie verzameld van 47 patiënten om verder het gebruik van de software bij hun spirometrie-sessie te onderzoeken. Uit de bevraging bij de deelnemende artsen blijkt dat huisartsen de ondersteuning door de software nuttig vonden en er gebruik van willen maken in hun praktijk.

​Innovatie verbetert de zorg

​“Innovatie verbetert onze zorg”, zegt professor Jan Verbakel van de KU Leuven. “Door sneller de juiste diagnose te stellen, kunnen we sneller een geschikte behandeling starten. Dat maakt een groot verschil voor de individuele patiënt, maar op grotere schaal verbetert het ook de gezondheidszorg en ontlast het de ziekenhuizen.”

​De slimme spirometer zit nog in een studiefase. Als die is afgerond, is het de bedoeling om de toepassing in België en Europa uit te rollen. Om zo uiteindelijk een betere gezondheidszorg te bieden.

Investeren in innovatie draagt bij aan onze welvaart en welzijn
​​
​‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ kreeg een innovatiesubsidie van 90.687 euro van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal investeerde ze in 2021 675.128 euro in innovatie.
​“Het is een knap voorbeeld van wat er gebeurt als slimme koppen van kennisinstellingen, ondernemers en overheden elkaar vinden. Via Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleren we graag zulke samenwerkingen met een innovatiesubsidie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “En Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. Veel bedrijven en mensen werken aan de verbetering van onze geneeskunde, ons milieu, onze voeding, onze energiebehoefte, onze mobiliteit. We zijn blij dat we hier ons steentje kunnen toe bijdragen. Zo dragen we allen bij aan de welvaart en toekomst van onze provincie.”

Meer info:

Blazen is weten: Innovatie bij de huisarts - Slimme Spirometrie · ACHG

ArtiQ Smart Spirometry Explainer Video - YouTube

Home - ArtiQ

All Belgian Recycling is miK Klimaatambassadeur

All Belgian Recycling, een bedrijf uit Grimbergen dat werkzaam is rond de duurzame verwerking van bouwafval, mag zich een jaar lang miK Klimaatambassadeur noemen.

“Als voortrekker in de bouwsector zijn we ervan overtuigd dat ze een ambassadeursrol kunnen spelen om hun sector verder te verduurzamen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant 

Dat duurzaamheid in de provincie Vlaams-Brabant leeft, blijkt nog maar eens uit het feit dat nog nooit zoveel mensen stemden op de miK Klimaatambassadeur. Ze riepen All Belgian Recycling uit tot winnaar: een bedrijf dat bouwafval en steenpuin, afkomstig uit renovatie, nieuwbouw en afbraakwerken recycleert. Zij zijn pionier in het recycleren van bouwafval. Ook binnen het bedrijf zelf zetten ze heel sterk in op circulariteit van grondstoffen, duurzaam omspringen met water en hernieuwbare energie. Ook zetten ze in op de modal shift door vervoer via water. ​ 

“Bedrijven uit onze provincie die zich bijzonder inzetten voor klimaatneutraal en duurzaam ondernemen geven we graag een duw in de rug. All Belgian Recylcing mag volgend jaar op tal van evenementen ervaringen uitwisselen via een community van organisaties en specialisten die klimaatneutraliteit ook hoog op hun agenda zetten. Zo zorgen we ervoor dat nog meer bedrijven binnen de provincie duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen.” ​ Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.

miK Klimaatambassadeur community

Daarnaast werd de uitreiking aangegrepen als het moment om bedrijven die in het verleden deelnamen aan de miK Klimaatambassadeur-campagne samen te brengen in een echt community-event voor duurzame pioniers uit de provincie. All Belgian Recycling (2022) vervoegt zo een indrukwekkende rij aan vorige winnaars: Harol (2021), Van Der Poorten (2020), Statik (2019), DNS Belgium (2018), ACE Packing (2017), Kasteelhoeve Wange (2016), Ecoworks (2015) en NNOF (2014). ​ 

Oproep voor projecten Interreg Vlaanderen-Nederland

Werk je samen met een Nederlandse partner aan een project voor een slimmer, groener, socialer Europa of een Europa zonder grenzen? Dien jouw project in bij deze tweede projectoproep van Interreg Vlaanderen-Nederland.

De procedure verloopt in twee fases:

Je meldt eerst een project aan: deadline 9 februari 2023.
Op 17 mei 2023 beslist het Comité van Toezicht welk project doorgaat naar de tweede fase.

Na een positieve beoordeling dien je de eigenlijke projectaanvraag in. De deadline voor de indiening is 6 oktober 2023.
De goedkeuring van de projecten is gepland op 20 december 2023.

Heb je een projectidee? Neem dan zeker contact op met Toon Boeckx, Programmanager Interreg Vlaanderen-Nederland – Provincie Vlaams-Brabant.

toon.boeckx@vlaamsbrabant.be - 0474 94 63 81

Alles over de oproep vind je op de website van Vlaams-Brabant

Sylvester uit Haacht is provinciaal Unizo ‘Kmo van het Jaar’

Unizo Vlaams-Brabant & Brussel heeft vrijdagavond evenementenbureau en productiehuis Sylvester uitgeroepen tot ‘Kmo van het Jaar’. Brauzz uit Londerzeel gaat naar huis met de titel ‘Beloftevolle kmo van het Jaar’.

Cluster(s): creativity

UNIZO organiseert jaarlijks de wedstrijd ‘KMO van het Jaar’ om ondernemers en ondernemerschap in de kijker te zetten en te belonen. Een expertenjury beoordeelt alle kandidaten op belangrijke ondernemersthema’s zoals financieel beleid, marketing & communicatie, innovatie, (ambitie voor) internationaal ondernemen, personeelsbeleid, energie & milieu én ondernemingszin. De provincie maakte de winnaar bekend tijdens een feestelijke uitreiking.

Sylvester is KMO van het Jaar 

Sylvester is het langst bestaande productiehuis uit ons land. Geert Vanoverschelde (huidig CEO) richtte het bedrijf in 1993 op samen met Erik Hendriks, die ondertussen van zijn pensioen geniet. Naast de productie van fictieseries, documentaires en films organiseert Sylvester ook vernieuwende, creatieve video’s en beklijvende events. 

Tijdens de coronacrisis in 2020 zette Sylvester de actie #mercivanuitmijnkot op poten en ontwikkelde het de virtuele evenementenlocatie MEEPLE, dat de beleving van gewone webinars en videoconferenties ver overstijgt. Het droeg ertoe bij dat het bedrijf standhield in de media- en eventsector die gitzwarte tijden kende. In tegenstelling tot vele sectorgenoten groeide de kmo van 15 medewerkers précorona tot 33 medewerkers vandaag, aangevuld met freelancers. 

Sylvester is actief in een sector die snel en steeds in verandering is. Dit houdt het team ad rem. Trends en technologische innovaties worden nauw opgevolgd en zaken worden continue in vraag gesteld met het oog op permanente verbetering.  Een raamovereenkomst met de Vlaamse Overheid en wederkerende klanten zorgen voor financiële stabiliteit.  Ook op vlak van duurzaamheid worden zowel intern (gebouw, wagenpark, …) bewuste investeringen gedaan, alsook in de samenwerking met klanten. 

Brauzz wordt 'Beloftevolle KMO van het Jaar'

Brauzz. uit Londerzeel werd verkozen als ‘Beloftevolle KMO van het Jaar’. Zij ontwikkelen innovatieve en duurzame schoonmaakproducten die de huidige plastic verpakkingen op een ecologische manier vervangen. Hun missie: duurzame consumptie mogelijk maken door innovatieve producten te ontwikkelen die niet inboeten op kwaliteit, gebruiksgemak en betaalbaarheid. 

“We zijn zeer vereerd om deze prijs in ontvangst te nemen, 2 jaar nadat we provinciaal Starter van het Jaar werden. We zijn een jong en dynamisch team met een grote missie. Het is dan ook hartverwarmend om deze erkenning en steun te krijgen. Het toont dat we op de goede weg zijn om verandering te brengen in zeer vervuilende industrie”, aldus co-founder Lowie Vercraeye.

Bron: Unizo Vlaams-Brabant en Brussel

Air Cargo Belgium Community Awards: 6 bedrijven en 4 ambassadors slepen ACB Award 2022 in de wacht

Air Cargo Belgium (ACB), de community organisatie op BRUcargo, reikte op 6 oktober naar jaarlijkse gewoonte de ACB Awards uit. De organisatie lauwert zowel bedrijven als personen voor hun betrokkenheid, toewijding en inbreng in de samenwerking met de community.

De zes bedrijven die een award als erkenning voor hun inspanningen in ontvangst mochten nemen, zijn: Qatar (Airline of the Year), Ziegler (Forwarder of the Year), Aviapartner (Ground Handler of the Year), Gosselin (Ahead of the curve – ‘het bedrijf dat het meest betrokken is bij onze innovatieve projecten – DGL’), dnata (High flyer – ‘het meest betrokken ACB-lid’) en Expeditors (BRUcure Award).

De personen die het meest de ACB mindset belichamen en daarom geëerd werden met de ‘ACB Ambassador’ award, zijn: Steven Verbelen van Swissport, Paul Van den Bulck van Aviapartner, Jeff Segers van IFA Skyfast en Pierre Faché van de Provincie Vlaams-Brabant.

Air Cargo Belgium feliciteert de award winnaars en bedankt alle betrokken leden voor hun inspanningen om als een community samen te werken het afgelopen jaar.

Over Air Cargo Belgium:

Als vertegenwoordiger van de luchtvrachtgemeenschap op Brussels Airport streeft Air Cargo Belgium ernaar om van BRUcargo het meest aantrekkelijke, efficiënte, innovatieve en succesvolle logistieke platform te maken. De doelstellingen zijn steeds in het belang van de luchtvrachtgemeenschap als groep en in het algemeen belang van de industrie.

Contact from

Registration from Rabia

Cluster(s): health

Twipe Mobile Solutions uit Heverlee kaapt prestigieuze Leeuw van de Export weg

Flanders Investment & Trade bekroont als Leeuw van de Export 2022 (#LvdE22) twee Vlaamse bedrijven die internationaal pionieren binnen hun niche: Twipe Mobile Solutions en Kipco-Damaco. Het Vlaams-Brabantse techbedrijf Twipe Mobile Solutions ondersteunt nieuwsmedia bij hun digitale transformatie.

Cluster(s): creativity

Leuven, 14 september 2022 – Met de 21e editie van de Leeuw van de Export laat Flanders Investment & Trade Vlaanderen opnieuw kennismaken met twee exportkampioenen. Tijdens de prijsuitreiking in Leuven ontvingen Danny Lein, CEO en Dana Nastase, Head of Business Development bij Twipe Mobile Solutions en Iris vandaele, commercial en Marketing Director en mede-eigenares van Kipco-Damaco en Paul Larmuseau, CEO de prestigieuze trofee uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van FIT.

In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ gaat de trofee naar Twipe Mobile Solutions. De technologiespeler uit Heverlee haalde het van voedingsproducent Belkorn uit Diest en XenomatiX uit Leuven. Lang voor de biotrend doorbrak, bracht Belkorn al biobaby- en kinderkoeken op de markt. XenomatiX is specialist in het gepatenteerde lasersysteem Multibeam-LiDAR dat onder meer zijn afzet vindt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen.

Twipe Mobile Solutions: Leeuw van de Export 2022 in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’

“De komende jaren willen we een tech scale-up uitbouwen die in de Champions League van de nieuwsindustrie speelt.” – Danny Lein, CEO Twipe Mobile Solutions

Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de softwaretoepassing van Twipe Mobile Solutions leest u de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren.

Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe Mobile Solutions. Samen met The Times ontwikkelden ze dan weer JAMES, een digitale butler die via artificiële intelligentie gepersonaliseerde leeslijsten samenstelt voor abonnees. Het techbedrijf streek er een stevige innovatiesubsidie voor op van Google. Bovendien opende JAMES de deur naar onder meer de Scandinavische landen.

Naast Scandinavië is het bedrijf vandaag actief in onze buurlanden, Italië, het VK en in de VS, samen goed voor een aandeel van 92% in de omzet. Naast softwareontwikkelaar positioneert Twipe Mobile Solutions zich als thought leader binnen zijn niche, onder meer door deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten. De inzichten hieruit deelt het via publicaties, gespecialiseerde congressen en zijn eigen blog. Naast verdere groei in de VS en het VK wil Twipe Mobile Solutions de komende jaren ook dieper binnendringen in het Duitse medialandschap.

“Op tien jaar tijd slaagde Twipe Mobile Solutions erin om kind aan huis te worden bij de grote internationale nieuwsmerken. Verder overtuigde de Vlaams-Brabantse techspeler de jury met zijn innovatieve spirit én zijn vastberadenheid om ook een volwaardige kennispartner te worden van zijn klanten die een digitale transformatie doormaken.” – voorzitters van de eindjury Joy Donné (CEO, FIT) en Sonja Willems (voorzitter raad van bestuur, FIT)

Creatieve ondernemer op zoek naar partners voor je volgende (internationale) project? Stuur gewoon een mailtje met je idee naar Geert Regelbrugge, onze Smart Hub Manager Creativity: geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be

ID Twipe Mobile Solutions (2021)

·      Locatie: Heverlee

·      Aantal medewerkers: 28 voltijdequivalenten (België)

·      Omzet (2021): € 4.307.149,89

·      Exportaandeel in de omzet (2021): 92%

·      Aandeel niet-EU-landen in de export: 9%

·      www.twipemobile.com

De weg naar een ondernemende provincie

Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en innovatie, zat samen met 19 jarige bedrijven uit de provincie aan tafel en bezocht er ook enkele. Uiteraard lag daarbij de focus ook op Smart Hub Vlaams-Brabant.

Ann Schevenels, gedeputeerde voor de Provincie Vlaams-Brabant zette samen met Voka – KvK Vlaams-Brabant de jarige bedrijven in onze regio in de kijker. Een nieuw initiatief waar ze enthousiast over is: “Je leert deze ondernemers beter kennen en we drukken onze waardering uit voor hun gedrevenheid en passie.” Met onder andere economie en innovatie als bevoegdheden, weet ze maar al te goed wat het belang is van goed draaiende bedrijven voor een regio. Maar ook het omgekeerde is waar: de provincie helpt maar wat graag bedrijven. Tijd om een en ander toe te lichten. 

Lees het volledige artikel.

Contact from Vanessa Le Moine

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

De provincie Vlaams-Brabant voorziet elk jaar zo'n 600.000 euro voor innovatieprojecten. De belangrijkste eigenschappen van de projecten zijn:

  1. technisch innovatief product of dienst;
  2. (voornamelijk) Vlaams-Brabantse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actors, indien relevant zowel van reguliere als sociale economie;
  3.  een beloftevolle toekomst met een duidelijke economische valorisatie

Waaraan voldoet het project?

  • een consortium (groot of klein) voert het project. Het consortium bestaat uit 1 bedrijf en een kennisinstelling of 2 bedrijven die zelf de nodige kennis in huis hebben.
    Aanvulling tot een triple of quadruple helix met een overheid of maatschappelijke actor is afhankelijk van het voorstel een mogelijkheid of vereiste.
  • Indienen op 15 oktober ten laatste. Pitchen gebeurt in november. Het project kan starten eind januari met een duurtijd van 2 jaar (eventueel verlengbaar met 1 jaar)

Zoek je inspiratie? Die vind je tussen de vele intussen succesvol gevoerde projecten.
De voorwaarden voor de innovatieprojecten lees je goed na in het subsidiereglement.
Kijk zeker het aanvraagformulier goed na (dit kan je vinden op de volgende pagina)

Eenmaal je deze controles uitgevoerd hebt, stel je een korte pitch op met als elementen: korte niet-vaktechnische samenvatting, werkpakketten, partners en het financiele verhaal.
Met deze pich kan je jouw idee aftoetsen bij de Smart Hub managers of Pierre Faché

Registration from Dingemans

Cluster(s): health

Registration from Spooren

Cluster(s): health

Registration from Peeters

Cluster(s): health

Registration from Denhaen

Cluster(s): health

Registration from Tuba

Cluster(s): health

Registration from Bulthez

Cluster(s): health

STARGATE – Vlaams-Brabant experimenteert met duurzame luchtvaart

Cluster(s): health, logistics, cleantech

Registration from Dhondt

Cluster(s): health

Registration from Dumon

Cluster(s): health

Registration from De Blauwe

Cluster(s): health

Registration from Trekels

Cluster(s): health

Registration from Dal Dosso

Cluster(s): health

Registration from Hajaji

Cluster(s): health

Registration from Vervoort

Cluster(s): health

Registration from Van Eeckhout

Cluster(s): health

Registration from Fierens

Cluster(s): health

Registration from Geyskens

Cluster(s): health

Registration from TOPALOVIC

Cluster(s): health

Registration from Deslypere

Cluster(s): health
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}