Nieuws

Een selectie van belangrijk of opvallend nieuws over de 5 innovatieve clusters en de kennisregio Vlaams-Brabant. En het laatste nieuws over de projecten en de werking van Smart Hub Vlaams-Brabant.

Tiense Suikerraffinaderij sleept prestigieuze Voka Gangmakersprijs in de wacht

12 mei 2023 | Cluster(s): food

De Tiense Suikerrafinaderij nam tijdens de Nacht van de Gangmakers de allereerste Voka Ondernemingsprijs Gangmaker van de Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant in ontvangst. Meer dan 500 ondernemers vierden er samen het ondernemerschap in de plantentuin van Meise. Bovendien werd uit vier genomineerden de Voka ondernemingsprijs Gangmaker 2023 verkozen. Die prijs beloont een bedrijf uit Vlaams-Brabant dat uitzonderlijke prestaties leverde op vlak van duurzaamheid, ondernemerschap, creativiteit, samenwerking. ​

Dossier internationalisering: Klaar voor de Verenigde Staten

24 april 2023 | Cluster(s):

Jarenlang had Stefanie Broes slaapproblemen, maar niets leek te helpen. Meditatie en ademhalingsoefeningen vond ze te moeilijk, omdat ze zich te hard moest concentreren op het tellen van de seconden tussen het in- en uitademen of het volgen van instructies op een app. “Ik merkte ook bij vrienden dat ze juist meer stress kregen van de oplossingen die bedoeld waren om hun stress aan te pakken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Broes.

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

24 februari 2023 | Cluster(s): food

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

14 februari 2023 | Cluster(s):

De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 556.428 euro in 4 innovatieve projecten. Het gaat om een project dat implantaten sneller kan ontwikkelen, een systeem dat de energiefactuur bewaakt, een aanpak die (ex-)kankerpatiënten helpt bij concentratie- en geheugenstoornissen en een nieuw aandrijfsysteem voor speedpedelecs.

Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

07 februari 2023 | Cluster(s): health

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.


In onze maandelijkse nieuwsbrief lees je over alles wat er leeft in de vijf clusters. Innovatieve projecten, samenwerkingsopportuniteiten, activiteiten, events, subsidie-en financieringsmogelijkheden, en nog veel meer!

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}