KneeVR: innovatie in revalidatie

Het KneeVR-project heeft een innovatieve AR/VR-applicatie (Augmented Reality / Virtual Reality) ontwikkeld om de revalidatie van patiënten met een knieletsel te ondersteunen. Een mooi voorbeeld van 'Serious gaming'.
Cluster(s): health

KneeVR legde de focus op patiënten die een reconstructie van de voorste kruisbanden ondergingen en aankijken tegen een lange (en saaie) revalidatie. Door hun revalidatie te verrijken met een spelelement dat tegemoet komt aan hun specifieke noden, zal dit proces sneller, efficiënter en aangenamer verlopen.

AR/VR-technologie vindt de laatste jaren steeds vaker zijn toepassing in de gezondheidszorg, maar er staan nog talloze mogelijkheden open. Het KneeVR-project focust op één concrete case. Door aan te tonen dat VR/AR een effectieve meerwaarde biedt voor zowel therapeut als patiënt, zal dit een hefboom zijn voor meer en nieuwe toepassingen in het domein van de gezondheidszorg.

Doelstellingen

Bestaande games missen hun doeltreffendheid omdat ze onvoldoende ‘op maat’ van de patiënt zijn. Bovendien bevinden deze games zich nog vaak in een sfeer van entertainment, eerder dan dat ze effectief worden toegepast in een klinische context.

Het KneeVR-project stelt als doel:

  • het ontwikkelen van een nieuwe toepassing voor AR/VR voor revalidatie;
  • het bundelen van expertise aanwezig in de regio om innovatie in het domein van gezondheidszorg & sport aan te wakkeren. Dit zal leiden tot een werkend prototype op maat van de eindgebruiker;
  • de provincie Vlaams-Brabant verder op de kaart zetten als innovator in de gezondheidszorg. Hierbij zal Health House een belangrijke rol spelen.

Het te ontwikkelen prototype zal het resultaat zijn van een unieke samenwerking tussen technologie-ontwikkelaars, kinesisten, patiënten, human-design experts en business-experts. Door deze kennis en expertise te bundelen zal een VR/AR-toepassing worden uitgewerkt die maximaal tegemoetkomt aan de noden en behoeften van de eindgebruiker.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 147.804 euro.

Partners: KU Leuven-Sportstech, KU Leuven - Faber, Preview Labs/Cronos, Health House, U Centric, UCLL, GRIT Belgian Sports Clinic.

Meer info
 
Tine Van Lommel (KU Leuven Research & Development)
tine.vanlommel@kuleuven.be

Gerelateerd nieuws

Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

07 februari 2023

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

19
apr

Op woensdag 19 april 2023 organiseren Comate, Leuven MindGate en Smart Hub Vlaams-Brabant het event ‘Hardware Unlocked’, een full-day event dat 100% Hardware Engineering & Design ademt.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}