Fabriek van de toekomst

Vleesvervangers zorgen vaak nog niet voor 'the real taste'. Kleine hoeveelheden van eiwitten en vetten identiek aan deze bij dieren, kunnen wel voor de ultieme vleessensatie zorgen. De proeffabriek in Tienen zal een boost geven aan de Feed, Food Health community in Tienen. Neem gerust een lekkere hap in dit bijzonder lekker project.
Cluster(s): food, cleantech

Doel van het project is om voorbereidingen te treffen voor de bouw van een proeffabriek en belevingscentrum op de Feed Food Healthcampus in Tienen. De koop van de bouwgrond is een feit.
Vandaag slaagt Paleo er al in om op laboschaal eiwitten en vetten te maken, duurzaam en zonder dieren. Komt nu de belangrijke stap naar het effectief produceren van grote hoeveelheden. Deze opschalingsstap vergt grote investeringen in Tienen die doordacht moeten gebeuren.
Daarnaast zet het project in op een goede samenwerking en inbedding in de bestaande sterke voedingscommunity in Tienen. In deze groep bedrijven is circulaire economie reedslang geen dode letter en gaat niets verloren van de suikerbiet. Het ‘afval’ van het ene bedrijf vormt de grondstof van het volgende.
Tot slot moet deze proeffabriek eiwitten en vetten opleveren die in kleine hoeveelheden de ultieme vleessensatie geven aan plantaardige vlees- en visvervangers.”

‘Fabriek van de Toekomst voor precisiefermentatie’ is een provinciaal innovatieproject goedgekeurd in 2022.
Dit project wordt gevoerd door Paleo, een jong bedrijf uit het Leuvense, in samenwerking met duurzaamheids- en community-expert De Akker, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant (150.000 euro)

Gerelateerd nieuws

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

24 februari 2023

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}