Operationeel: DigiFruit

DigiFruit staat voor lekkerder en beter bewaard fruit, gegarandeerd zonder bewaarmiddelen. Fruit wordt nu na de pluk bewaard in koelcellen met verlaagd zuurstofgehalte. Niet alle appels en peren rijpen op dezelfde wijze. Met dit project wordt de rijping nauwkeurig opgevolgd en kan op tijd ingegrepen worden.
Cluster(s): food

Vers fruit het jaar rond, met de Optiflux-technologie

Het Hageland telt 3.400 hectare appel- en perenboomgaarden en voorziet een groot deel van de jaarlijkse Vlaamse hardfruitproductie. Hoewel je het hele jaar door appels en peren in de supermarkt vindt, worden ze maar één keer per jaar geoogst. Dat is mogelijk doordat het fruit het jaar rond bewaard kan worden dankzij innovatieve en duurzame bewaartechnieken, ontwikkeld in project DigiFruit.

In diepe slaap brengen

Hoe gebeurt dit precies? Doel is om de ademhaling van het fruit te minimaliseren en zo de kwaliteit maximaal te behouden. Dat is nodig omdat fruit een levend product is, ook na de oogst. Het fruit wordt daarom in grote, gasdichte koelcellen geplaatst met een verlaagd zuurstofniveau. Te laag is ook niet goed, want dan krijg je fermentatie met smaak- en bewaarafwijkingen als gevolg. Een goed evenwicht is dus cruciaal.

Data en slimme algoritmes

Met de nieuwe bewaarmethode vertrekt DigiFruit van de kwaliteit van het fruit bij de pluk. Op basis van realtime ademhalingsmetingen in de koelcel via het hardwareplatform, wordt het zuurstofniveau in de koelcel gradueel verlaagd tot het optimale punt. Daarbij is er een continue monitoring van het hele bewaarproces en gebeuren er aanpassingen indien nodig. De fruitproducent kan het kwaliteitsverloop van het fruit opvolgen via een gebruiksvriendelijke webapplicatie. Zo kan hij eenvoudig, en op basis van wetenschappelijke gegevens beslissen wanneer hij welke partij fruit verkoopt of net langer wil bewaren.
 
Duurzaam

De technologie is erg duurzaam. Door een beter kwaliteitsbehoud tijdens de bewaring treedt er minder verlies op. Zo heeft de consument meer tijd om het fruit thuis op te eten voordat het slecht wordt. Bovendien wordt, door de ademhaling van het fruit te minimaliseren, 10% aan energie bespaard omdat er minder gekoeld moet worden. Dit maakt de DigiFruittechnologie extra duurzaam. Een cruciale energiebesparing in tijden van torenhoge energieprijzen.

DigiFruit is een project van KU Leuven, in samenwerking met Optiflux, VCBT, veilingen BFV en Belorta, Better3Fruit, fruitbedrijven Devos groep, Wouters Fruit, en Healthy Fruit (subsidie: 102.770 euro)

Bekijk in het filmpje rechtsboven de voorbeeldinstallatie.

Pieter Verboven:  pieter.verboven@kuleuven.be

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}