Herbruikbare verpakking leidt tot 60% minder CO2-uitstoot

Herbruikbare containers voor fruit en groenten zorgen voor maar liefst 60% minder CO2-uitstoot dan kartonnen verpakkingen. Dat concludeert een Europees onderzoek van het onafhankelijke Fraunhofer instituut in opdracht van de Duitse organisatie Stiftung Initiative Mehrweg (SIM).

Cluster(s): logistics, cleantech

In het onderzoek, dat in april 2018 werd gevoerd, werd de CO2-uitstoot van eenmalige kartonnen dozen (CB = cardboard boxes) vergeleken met die van herbruikbare plastic containers (RPC = reusable plastic containers). De onderzoekers gingen uit van het transport van 1000 ton groenten en fruit. Bij het gebruik van herbruikbare verpakking bedroeg de uitstoot 14,5 ton. Bij het gebruik van kartonnen verpakking bleek de uitstoot 37,7 te bedragen (zie figuur). De uitstoot bij herbruikbare verpakking ligt veel lager per rotatie.
 
Bij de vergelijking van de verpakkingssystemen namen de wetenschappers ook de productie, de levenscyclus en het verwijderen van het materiaal mee. Ze baseerden zich op werkelijke transportafstanden in Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk.

Bron: Value Chain

Figuur: © Fraunhofer

    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}