Eerste innovatieforum Airport Cargo Belgium was een succes

Op het eerste Innovation Forum van Air Cargo Belgium werden ruim 200 aanwezigen ondergedompeld in de innovatieve oplossingen die technologie kan spelen voor de logistieke sector. Met keynotes, panelgesprekken en een afsluiter van minister De Croo.

Cluster(s): logistics

Twee jaar na de oprichting van Air Cargo Belgium organiseerde de koepelvereniging een eerste, gesmaakte Innovation Forum. Ruim 200 professionals, uit binnen- en buitenland, werden de hele namiddag getrakteerd op wervende keynotes en interessante panelgesprekken. De barbecue en het feest achteraf trokken nog eens 600 mensen uit de sector vanuit het hele land aan. Een mijlpaal, volgens een trotse Geert Keirens, directeur van ACB, die nadrukkelijk zijn teamleden in de bloemen zette voor de puike organisatie.

Eindelijk innoveren

De toon werd meteen gezet door Piet Demunter, strategisch directeur van Brussels Airport, die de ambitie uitsprak om de luchtvrachtsector eindelijk te digitaliseren en via innovatie te laten evolueren, wat de voorbije 25 jaar amper gebeurd is. Al is de kentering volgens hem wel al ingezet en digitaliseert de sector steeds sneller.

De evolutie op Brussels Airport was volgens Demunter voor een groot deel te danken aan enkele leiders uit de community die erin geslaagd zijn iedereen samen te brengen. Zijn stelling dat de goede werking van Air Cargo Belgium redelijk uniek is, werd achteraf door enkele internationale collega-luchtvrachtjournalisten bevestigd. Volgens Demunter kijken andere landen graag hoe we het hier in België aanpakken. Maar we mogen niet achterover zitten, noch bang zijn om gekke ideeën te lanceren, te falen en verder te gaan. Innovatie moet blijvend gestimuleerd worden via samenwerking. Daarmee werden twee van de drie kernthema’s al meteen aangehaald.

Coöpetitie

De successen die je door samenwerking kunt bereiken, werden aangehaald door Sara Van Gelder van Brussels Airport. Het succesverhaal van de Slot booking app (een provinciaal ondersteund innovatieproject) blijft groeien, want eind deze maand stappen nog eens acht forwarders in het verhaal, wat het totaal op 23 bedrijven brengt.

Tom Braekeleers, die de aanwezigen een innovatief geweten probeerde te schoppen, had het over 'coöpetitie'. Samenwerken met concurrenten om een hoger doel te bereiken is nodig, als je niet wil dat een buitenstaander plots de business overneemt. Bedrijven moeten zichzelf constant heruitvinden. “Go hack yourself!”, was een van de aanvuringen waarmee hij afsloot.

Sneakers

Die samenwerking moet niet alleen tussen de bedrijven, maar ook intern gestimuleerd worden. Het liefst door mensen die durven innoveren, falen, testen en zich niet veel willen aantrekken van bestaande structuren. Met zijn uitspraak "We hebben meer sneakers nodig”, zette Sven Verstrepen van Ahlers de toon. Ben Gesing van DHL getuigde over de werking van het innovatieteam, dat stapsgewijs en met onderzoek nieuwe zaken ontwikkelt. Tom Braekeleers wil dat we nog groter durven dromen. ‘Moonshot thinking’ noemde hij het, waarbij het halen van dat zeer hoge doel niet het belangrijkste is. Wel het proces er naartoe, waarbij je alles durft veranderen, ook de vanzelfsprekendheden. Dieter Degryse van Caterpillar getuigde over het belang van ruimte om te experimenteren, zonder grote veranderingen te verwachten op korte termijn. Sven Verstrepen beaamde dat: “Als je geen vertrouwen geeft, kan je geen innovatie verwachten.”

Technologie

De tijd is alleszins rijp om het stuur radicaal om te gooien. Technologie evolueert steeds sneller en technologische producten als 3D-printers, drones en sensoren worden steeds goedkoper. Het was een stelling die bij veel sprekers naar voor kwam: deze evolutie kan je niet meer stoppen, alleen proberen meesurfen. De verandering komt van buitenaf en zal met de opkomst van artificiële intelligentie nog spectaculairder groeien. Als er verandering moet komen in de luchtvracht, zal het dus – volgens verschillende panelleden – van de spelers zelf moeten komen. De technologie is er immers al.

Dat is een van de redenen waarom vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo een lans brak om ons land klaar te stomen voor de investeringen in een 5G-netwerk. Dat is de basis voor smart cities, zelfrijdende wagens en internet of things.

Bron: Artikel van Flows door Kasper Demol

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Nieuwe openstelling CrossRoads2

15 februari 2019 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

De behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking, gestimuleerd met subsidie, blijkt enorm groot te zijn bij KMO’s/MKB’s. Hierom heeft Stichting CrossRoads2 een herindiening gedaan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project kreeg extra budget en kan daarom een nieuwe openstelling uitzetten!

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

17
jun

Preregistration period for the fall program open now! China shifts towards an innovation-based country. It has become world’s second largest economy and boasts the highest amount of patent applications. This shift brings along collaboration opportunities for start-ups and SMEs.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}