Washbot

Propere vliegtuigen zonder water morsen op de tarmac is niet zomaar een leuk hebbedingetje. Het is de alledaagse vereiste op een moderne milieubewuste luchthaven. Hoe eenvoudig het ook klinkt; dit is toptechnologie van zeep over waskop tot telescopische wasarm. Zonder toestemming van de vliegtuigfabrikanten kom je niet zomaar met een spons met wat zeep aan een vliegtuig. Dit wordt het nieuwe normaal post-corona.
Cluster(s): logistics

Een brokje geschiedenis

BP Precision Airline Services werd opgericht in 2010 door Steven Palstermans en Jan Bensch als alternatief voor de klassieke cleaning maatschappijen op Zaventem. Door hun kwalitatieve, vernieuwde en frisse aanpak konden ze redelijk snel groeien en stonden de grote luchtvaartvaartmaatschappijen in rij om klant te worden, waaronder TUI, Brussels Airlines, TNT Airways, FedEx, Belgian Airforce 15de wing,… Na 9 jaar is BP Precision gegroeid op vlak van werknemers (van 2 naar 28 FTE’s) en de referentie geworden op alle Belgische luchthavens op het vlak van interior en exterior cleaning. Jan en Steven zijn steeds blijven nadenken hoe ze de kuisactiviteiten op een luchthaven kunnen blijven innoveren en optimaliseren. Vooral de exterior cleaning is heel arbeids intensief en moet veel ecologischer kunnen. Momenteel gebeurt dit met een soort van droge waxtechniek, 's nachts aan de terminal en dit zowat 2 maal per maand. Een vliegtuig wassen is zoals een auto wassen, maar dan veel groter en veel gevoeliger. Het (deels) automatiseren van deze reinigingsactiviteiten zou ons een enorme stap vooruit helpen. Daarbij moet steeds opgelet worden dat geen water of zeep op de tarmac tercht mag komen.

Stapje voor stapje naar automatisering
In 2017 zijn Jan en Steven met een innovatieproject begonnen (onder VLAIO subsidie) samen met Comate. Om de opgedane kennis te borgen bij BP Precision Airline Services is er een project manager aangesteld die alles nauwkeurig opvolgt. Het eerste traject is deze zomer afgerond met een werkend prototype van een werkend washoofd (het deel dat tegen de vliegtyuigromp instaat voor de reiniging). Het is echter te moeilijk hanteerbaar en niet fail-safe.

Dit project zet in op de (telescopische) arm om het washoofd te kunnen hanteren en langs de vliegtuigromp te laten gaan. De bedoeling is om tegen midden 2021 een verkoopbaar product te hebben. De innovatie van een semi-automatische machine die vliegtuigen snel en kwalitatief kan wassen zonder detergent achter te laten werd ook met veel interesse onthaald door 2 andere bedrijven actief in Vlaams-Brabant, TUIfly en Brussels Airport. Het is een heel positief signaal dat deze twee grote spelers in de luchtvaart mee hun schouders willen zetten onder dit project.

Partners: BP Precision Airline Services bvba, Comate, Thomas Hoogwerkers, TUIfly, Brussels Airport, 

Provinciale innovatiesubsidie: 150.000 euro

Steven Palstermans (BP Precision): steven@bp-precision.com

Gerelateerd nieuws

ESF-project Smart Loops schiet uit de startblokken

28 april 2021

ESF* heeft het startschot gegeven voor het circulaire project ‘Smart Loops’. In heel de provincie zal onder leiding van het provinciebestuur en enkele eminente pioniers aan de lange weg naar circulaire economie getimmerd worden. Tijdens het project werkt de sociale én reguliere economie samen aan oplossingen die echt in de markt kunnen worden gezet.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
sep

Werkzaam in sociale, reguliere en/of circulaire economie in de provincie Vlaams-Brabant? Dan mag je dit Smart Loops Toekomstforum niet missen! We geven je in deze kick-off meeting naast algemene inzichten, heel veel stof tot nadenken en vooral actie in de circulaire economie in onze provincie; We sleuren je mee in onze toekomstvisie voor onze 3 loops: GreenLoops, MakeLoops en FoodLoops. Kom uit je pijp en schrijf je nu in, kom langs, laat je idee horen en timmer mee aan één van de vele pioniersprojecten.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}