Verdere ontwikkeling: Nature based offices

Lokaal, circulair en nieuwe kantooromgevingen: dit zijn de woorden waar we deze Coronadagen mee om de oren geslagen worden. Dit projectvoorstel is van voor de Coronacrisis, maar de huidige uitwerking is meer dan actueel. Van het diverse groenafval van de sociale economie worden opnieuw innovatieve grondstoffen gemaakt. Die kunnen gebruikt worden voor werkbladen, scheidingswanden, ... in kantoren.
Cluster(s): cleantech

“Groenafval wordt design” 

Pro Natura is een Vlaams sociaal economiebedrijf dat al 26 jaar pionier is in ecologisch landschapsbeheer. In opdracht van gemeentebesturen, bedrijven, scholen, zorginstellingen,.. zorgt Pro Natura voor een versterking van natuurlijke ecosystemen en meer biodiversiteit. Via deze opdrachten stelt het bedrijf  dagelijks +/- 160 doelgroeparbeiders te werk.  

Pro Natura’s activiteiten genereren heel wat groenresten. Momenteel worden die extern gecomposteerd en betekent dit een kost voor het bedrijf. Al enkele jaren zoekt Pro Natura echter naar een nuttige valorisatie van deze stromen.  

Vanaf 2020 opent het sociaal economiebedrijf op het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit in Pamel een testruimte waar ze enkele specifieke stromen zoals bermmaaisel, Japanse Duizendknoop, netel, riet,…  zullen drogen en vervezelen. Deze vezels worden dan als grondstof aangeboden aan materiaalproducenten. Dankzij de innovatiesteun van Provincie Vlaams-Brabant heeft Pro Natura een samenwerking opgezet met 4 materiaalproducenten die in 2020-2021 Pro Natura’s natuurvezels zal uittesten in hun materialen. Het gaat om:

  1. Circular Matters: biocomposieten,  
  2. Touch of nature: gietvloeren en vezelplaten,  
  3. BC materials: natuurpleister,
  4. Fungalogic: mycelium materiaal.  

Als kers op de taart heeft NNOF zich geëngageerd om met deze materialen 7 nieuwe (afwerkingen van) kantoormeubels te ontwerpen. Via deze meubelstukken kunnen de mogelijkheden van de materialen aan het grote publiek getoond worden. 

Dit project versnelt niet enkel de shift naar een circulaire biogebaseerde economie, maar zorgt er ook voor dat de aanleg en beheer van waardevolle biodiverse landschappen gestimuleerd worden. De beheerresten krijgen namelijk een 2de leven in materialen en andere toepassingen, waardoor de beheerwerken zelf op termijn goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Via de marketing van deze biogebaseerde materialen wordt ook bewustzijn gecreëerd voor de "ecosysteemdiensten" (zoals het leveren van materialen) die de natuur ons biedt. Een laatste en zeer belangrijke doelstelling van dit project is het uitbouwen van een nieuwe economische activiteit binnen Pro Natura. Groenwerken vergen namelijk een zeer goede fysieke conditie, waarover vele doelgroeparbeiders helaas niet beschikken. Door een 2de, meer ergonomische productie/logistieke activiteit uit te bouwen, kan Pro Natura werk op maat aanbieden voor een ruimere doelgroep.  

In deze video van Kanaal Z krijgt u in 3 min. een helder beeld van onze activiteiten en doelstellingen.

Partners: Pro Natura, NNOF (Transmoove), Circular Matters, Touch of Nature, BC Materials, Fungalogic, KULeuven (Center for Sustainable Catalysis and Engineering), 72P

Provinciale innovatiesubsidie: 111.591 euro

Rein Dessers (Pro Natura): rein.dessers@pronatura.be

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}