Nano4Sports

Technologische innvoaties hebben een enorme impact op de manier waarop we sporten en bewegen, en hoe we ons in ons vel voelen. Nano4Sports gebruikt sensortechnologie om slimme innovatieve oplossingen te ontwikkelen die ons beter, veiliger, meer en levenslang laten sporten. Nano4Sports zet de grensregio op de kaart als dé sportinnovator.
Cluster(s): Sports.Tech, health

Nano4Sports streeft ernaar om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Nanotechnologie speelt hierbij een cruciale rol. De nodige ingrediënten zijn alvast aanwezig: eminente technologische spelers, innovatieve bedrijven, excellente (top)sporters en coaches en een groot aantal recreatieve sporters.

Dankzij sensortechnologie kunnen coaches, topsporters en amateursporters hun sportprestaties verbeteren en blessurerisico’s indijken. Nano4Sports zal zeer geavanceerde sensoren ontwikkelen die de sporter goed kan dragen tijdens het sporten en hem of haar feedback geven over tal van zaken, zoals de fysieke activiteit, houding, hartslag, spierinspanningen of huidgeleidbaarheid. Het legt de focus op lopen en fietsen. In Vlaanderen zal het livinglab-platform Run4Sports & Bike4Sports uitgebouwd worden, een samenwerking van KU Leuven Indoor Atletiekhal, UGent Sport Science Lab, Topsporthal en Wielercentrum Eddy Merckx. Allerhande metingen van de te ontwikkelen sensortechnologieën zullen in deze beide livinglabs uitgevoerd worden. Ook in Nederland zullen bestaande SportFieldLabs participeren aan deze pilot tests. Een belangrijke troef is dat er vraaggestuurd te werk wordt gegaan. Sporters zullen in een vroeg stadium van de technologieontwikkeling betrokken worden om zo rekening te houden met hun specifieke noden en behoeften.

Naast het meten van de fysieke activiteit van het lopen en fietsen, wordt ingezet op continue monitoring waarbij specifieke parameters zoals hartslag, spieren en huidgeleidbaarheid bij de sporter gedurende lange tijd opgemeten worden, zowel voor, tijdens en na fysieke inspanning. Er wordt voortgebouwd op eerder onderzoek van imec dat hierin het voortouw nam en een patch ontwikkelde waarin zowel hartregistratie als bewegingssensoren zitten vervat om langdurige metingen te kunnen uitvoeren.

Bron: Nano4Sports

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering: 200.000 euro.

Image: Designed by Jcomp

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

09 juni 2023

De provincie maakt de stoutste dromen van uw consortium waar. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

07 februari 2023

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

04
dec

Gewaarborgde, lokale grondstoffen. Gedreven werknemers, geen openstaande vacatures. Geavanceerde businessmodellen, gebaseerd op de huidige realiteit. Klinkt dit jou als ondernemer als muziek in de oren? Kom samen met ons bekijken hoe sociaal-circulaire economie een antwoord kan zijn op jouw uitdagingen!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}