I2PCC, uw provinciale springplank naar Chinese Cleantech uitdagingen

Het Interprovinciaal project voor Chinese Cleantech uitdagingen, heeft als doel om de Vlaamse Cleantech KMO te helpen hun actieterrein uit te breiden naar het verre Oosten
Cluster(s): cleantech

Sterke banden tussen Vlaamse en Chinese provincies/steden

De 4 provincies, Antwerpen (met haar POM), Limburg, Oost Vlaanderen en Vlaams-Brabant slaan de handen in elkaar samen met Cleantech Flanders en FIT (Flanders Investment & Trade). Dit project wordt ondersteund door EFRO. De 4 provincies hebben al jarenlange zusterbanden met verschillende momenteel nog heel interessante regio's/steden in China: Shaanxi, Chongqing, Guandong, Hebei en Chengdu. Die jarenlange banden zorgen voor het nodige sterke onderlinge vertrouwen en korte communicatielijnen. In zo'n vruchtbare voedingsbodem is het I2PCC-project in de beste omstandigheden kunnen starten. Grote interesse van de Chinese regio's vertaalt zich in een bijzonder hartelijk & constructief onthaal en geïnteresseerde tegenbezoeken.

Grote Cleantechuitdagingen verhelpen met 40 jaar ervaring

China staat voor grote uitdagingen inzake leefmilieu en dat weten ze. Voor emissies naar lucht, water, bodem zijn de uitdagingen enorm: niet alleen naar omvang, uitgestrektheid en concentraties van de verontreiniging, maar ook de tijd waarin ze idealiter zouden moeten opgelost worden. Voeg daarbij nog een tijdsgeest van onze jaren 80 met vooral een end-of-pipe aanpak. En je krijgt voor emissies een kolfje naar de hand voor ervaringsdeskundigen die de hand aan de ploeg willen slaan. Hetzelfde geldt voor afval, waar sorteren en recycleren, laat staan preventie en hergebruik nog in de kinderschoenen staan. Voor energie en mobiliteit kan China wel bogen op een mooie trackrecord naar vooral windenergie en elektrische mobiliteit. Uitdagingen zijn nog een smart en voldoende uitgebouwd grid voor het vervoer van al die energie en stockage en alvast de recyclage van de eerste generatie lithiumbatterijen. Tot slot investeert China massaal in nieuwe stadswijken, waarbij duurzaamheid belangrijk issue is.

Changing mindset

Leefmilieu krijgt nu in China echt primaire aandacht. Zoals bij ons in de jaren 80-90 verschijnen er met de regelmaat van de klok nieuwe wetgevingen. Deze nieuwe regelgeving vormt het nieuwe kader waarin Cleantech oplossingen vanuit Vlaanderen op een ideale manier kunnen ontkiemen en uitgroeien. Het wekt dan ook geen verwondering dat het I2PCC-project met open armen ontvangen werd. Ze kijken echt uit naar het ervaren buitenland om hen te helpen.

Gesneden koek voor Vlaamse KMO's

We kunnen het vanuit Vlaanderen, we zijn immers nummer één in Europa als het aankomt op heel wat Cleantech-technieken.en regelgeving. Onze KMO's hebben heel wat ervaring, na een heel traject van pakweg 40 jaar van end-of-pipe technologie tot preventieve aanpak. Met gezond verstand pakken Vlaamse KMO's heel wat problemen op een innovatieve en economisch verantwoorde wijze aan. Daar is China op zoek naar. Ze zijn niet op zoek naar een dure techniek die zijn staat van diensten nog niet bewezen heeft. Ze zijn wel op zoek naar oplossingen die op grote schaal tegen de minste kost op een efficiënte manier hun problemen aanpakken. En natuurlijk zoeken ze ook toekomstgerichte oplossingen om hun steden en industrie duurzamer te maken.

9000 km ver, maar alsmaar dichter bij

Wij, de Vlaamse provincies, hebben intussen al gesprongen, 9000 km ver. In het voorjaar, februari-maart, werden de verschillende regio's bezocht door onze China- en Cleantech-experten. Een warm onthaal viel ons te beurt. Tijdens deze verkennende missie toonden we onze fylosofie, sterkhouders en al enkele mooie bedrijfscases in een heuse roadshow van seminaries. Na een korte voorstelling van het I2PCC-project door onze China-experts (waaronder Geert Regelbrugge), vervolgde Frans Snijkers met een voorstelling van sterkhouders van Cleantech in Vlaanderen en besloot Pierre Faché met een 13-tal mooie bedrijfscases (tik even de naam aan voor de presentatie). Een altijd te korte Q&A-sessie toonde hun duidelijke interesse in de verschillende pareltjes van onze technologie. Bezoeken aan verschillende geïntegreerde bedrijven in afval/waterbeheer, emissiecontrole, farma verduidelijkten concretere Chinese vragen. Op basis van deze vele inputs en de verdere specifiëringen hebben we nu al een zicht op de noden waar onze bedrijven een antwoord kunnen op bieden. In het voorjaar komt een onafgelaten stroom van incoming missies van de Chinese regio's onze regio en de bedrijven bezoeken. Om kwaliteitsvol te kunnen ontvangen dienen we soms zelfs over te gaan tot temporiseren van de diverse bezoeken. Eén zaak is zeker, Chinese regio's leren onze mogelijkheden veel beter kennen en wij leren alsmaar beter in te spelen op hun noden.

Waagt u de sprong?

Wij zien 2 mogelijkheden tot samenwerking:

 1. U waagt het en springt alleen als bedrijf, bouwt contacten samen met ons uit en zoekt business-opportuniteiten;
 2. U springt liever met andere bedrijven en vormt samen een mooi ecosysteem rond een bepaalde uitdaging. Ieder van u legt een deel van de puzzel en één neemt de lead, de anderen zorgen voor bv add-ons. Wij leiden u naar geïnteresserde bedrijven.

Wij zien o.a. volgende uitdagingen waar u het verschil kan maken:

 1. Procestechnologie leidend tot zero emissie productie;
 2. Vermindering of behandeling van luchtemissies van allerhande sites;
 3. Luchtbehandeling in gebouwen (verbetering van luchtkwaliteit van ruimtes in nieuwe en bestaande gebouwen);
 4. Verrmindering of behandeling van water van industriële sites (chemie, farma, stortplaatsen,,steenkoolmijnen ...);
 5. Vermindering of behandeling van slibs uit waterzuivering of processen van chemie, farma ...;
 6. Economische bodemsanering (bioremediatie) van bodems vervuild door zware metalen, olie, PAKs, cyanides, organische poluenten, pesticiden...;
 7. Afvalverwerking: van (preventie, hergebruik,) sortering en recyclage tot verwerking;
 8. Waterstoftechnologie: van groene productie, opslag, transport, powergeneration, tot toepassingen in mobiliteit, logistiek, chemie ...;
 9. Energie-efficiëntie in al haar facetten;
 10. Smart grid en opslagtoepassingen;
 11. Second life toepassingen en recyclage van Li-batterijen van electro-mobiliteit.

Interesse?

Geef uw voorstel aan ons door. Wij zoeken naar een match voor de gestelde uitdagingen. Wij brengen u bij een positieve respons vervolgens in contact met mogelijke Chinese partners. Mogelijkheden zijn o.a. de activiteiten van de diverse Chinese regio's in Vlaanderen. Wij kunnen u ook meenemen naar één of meerdere van onze geïnteresseerde regio's in China tijdens de volgende prinselijke missie met thema Cleantech van 16 tot 22 november 2019.

Lees meer over de resultaten van de I2PCC workshop deze zomer.

Hou ook ons magazine Economie Werkt in het oog voor updates over dit project.

Geert Regelbrugge, Smart Hub Manager Internationalisering, China-expert Vlaams-Brabant
of uw eigen provinciale China-expert (Alice Cooman & Sara Landuyt voor Antwerpen, Yu Chen voor Limburg, Nausikaä Lagrou voor Oost-Vlaanderen)

Pierre Faché, Smart Hub Manager Cleantech, Cleantech-expert Vlaams-Brabant

Frans Snijkers, Directeur Cleantech Flanders, 0473 34 12 16, frans.snijkers@cleantechflanders.com

Gerelateerd nieuws

Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ZOEKT Adviseur Innovatie & Digitalisatie

05 augustus 2019

Gaat jouw hart sneller slaan van alles wat te maken heeft met innovatie? Is jouw intelligentie – en kennis van robotica - allesbehalve artificieel? Weet je meer over cybersecurity dan eender welke hacker? Dan ben jij de Adviseur Innovatie & Digitalisatie waar wij van dromen! Kom Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant versterken en draag zo met onze 45 andere medewerkers bij tot de creatie van welvaart en tewerkstelling in onze provincie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}