Cleantech Route China, uw provinciale springplank naar Chinese Cleantech uitdagingen

Het interprovinciaal project voor Chinese Cleantech uitdagingen, heeft als doel om de Vlaamse Cleantech KMO te helpen het actieterrein uit te breiden naar het verre Oosten.

ONTDEK DE NIEUWE CLEANTECH ROUTE CHINA (CRC) WEBSITE

China focust vastberaden op toekomstgerichte oplossingen om zijn steden en industrie duurzamer te maken, wat concrete kansen biedt voor Vlaamse bedrijven. 

Cleantech Route China (CRC), opvolger van het interprovinciaal I²PCC EFRO-project, steunt actief de Vlaamse cleantechbedrijven om de Chinese markt te verkennen en de bestaande opportuniteiten verder te ontwikkelen. Je leest er alles over op de nieuwe website https://www.cleantechroutechina.be/  

Klik hier om de recentste update van de interactieve CRC-bedrijvenportfolio in te kijken.

Gratis webinarreeks ter voorbereiding van missie naar Chengdu en Chongqing

Van 27 april t.e.m. 25 mei 2021 ontdek je in een reeks van 5 praktische webinars het “wat, hoe, waarom en met wie” van de Chinese markt. De webinars zijn op maat van Vlaamse bedrijven en kunnen zowel als volledige reeks, of als afzonderlijke sessies gevolgd worden.

Meer info? Geert Regelbrugge; Smart Hub Manager Internationale Samenwerking: geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be 

Lees meer over CLEANTECH ROUTE CHINA

De vijf Vlaamse provincies, Cleantech Flanders en Flanders Investment & Trade bundelen verder hun krachten om expansie naar China mogelijk te maken. Wat startte als een EFRO-project (I²PCC, Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech), krijgt nu een doorstart voor duurzame ondersteuning binnen een platform waarop cleantechbedrijven gratis een beroep kunnen doen: Cleantech Route China.

Download hier het projectmagazine

Ook in de toekomst staan onze projectteams klaar om je te ondersteunen. Contactgegevens vind je op de projectwebsite: https://www.cleantechroutechina.be/ 

Meer achtergrondinfo over I²PCC, het project waaruit Cleantech Route China ontstaan is? Lees dan even het artikel uit "Economie Werkt" van september 2020.

Oproep: Wil je je bedrijf promoten bij onze Chinese contacten (ook via internationale beurzen in China), maar heb je nog geen bedrijfsfiche in onze catalogus met Vlaamse cleantechbedrijven? Contacteer dan snel geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be om een profiel voor je bedrijf te laten aanmaken. We nemen je activiteiten dan graag mee in onze algemene promotie.  Deze digitale portfolio kan je hier inkijken. 

Sterke banden tussen Vlaamse en Chinese provincies/steden: basis voor I²PCC 

4 provincies (Antwerpen, samen met de POM, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) sloegen in 2018 de handen in elkaar met Cleantech Flanders en FIT (Flanders Investment & Trade). Resultaat? I²PCC: het Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech. Dit initiatief wordt tevens ondersteund door EFRO.

De 4 deelnemende provincies hebben al jarenlange zusterbanden met verschillende momenteel nog heel interessante regio's/steden in China: Shaanxi, Chongqing, Guandong, Hebei en Chengdu. Die jarenlange banden zorgen voor het nodige sterke onderlinge vertrouwen en korte communicatielijnen. In zo'n vruchtbare voedingsbodem is het I2PCC-project in de beste omstandigheden kunnen starten. Grote interesse van de Chinese regio's vertaalt zich in een bijzonder hartelijk & constructief onthaal en geïnteresseerde tegenbezoeken.

Grote Cleantechuitdagingen verhelpen met 40 jaar ervaring

China staat voor grote uitdagingen inzake leefmilieu en dat weten ze. Voor emissies naar lucht, water, bodem zijn de uitdagingen enorm: niet alleen naar omvang, uitgestrektheid en concentraties van de verontreiniging, maar ook de tijd waarin ze idealiter zouden moeten opgelost worden. Voeg daarbij nog een tijdsgeest van onze jaren 80 met vooral een end-of-pipe aanpak. En je krijgt voor emissies een kolfje naar de hand voor ervaringsdeskundigen die de hand aan de ploeg willen slaan. Hetzelfde geldt voor afval, waar sorteren en recycleren, laat staan preventie en hergebruik nog in de kinderschoenen staan. Voor energie en mobiliteit kan China wel bogen op een mooie trackrecord naar vooral windenergie en elektrische mobiliteit. Uitdagingen zijn nog een smart en voldoende uitgebouwd grid voor het vervoer van al die energie en stockage en alvast de recyclage van de eerste generatie lithiumbatterijen. Tot slot investeert China massaal in nieuwe stadswijken, waarbij duurzaamheid belangrijk issue is.

Changing mindset

Leefmilieu krijgt nu in China echt primaire aandacht. Zoals bij ons in de jaren 80-90 verschijnen er met de regelmaat van de klok nieuwe wetgevingen. Deze nieuwe regelgeving vormt het nieuwe kader waarin Cleantech oplossingen vanuit Vlaanderen op een ideale manier kunnen ontkiemen en uitgroeien. Het wekt dan ook geen verwondering dat het I2PCC-project met open armen ontvangen werd. Ze kijken echt uit naar het ervaren buitenland om hen te helpen.

Gesneden koek voor Vlaamse KMO's

We kunnen het vanuit Vlaanderen, we zijn immers nummer één in Europa als het aankomt op heel wat Cleantech-technieken.en regelgeving. Onze KMO's hebben heel wat ervaring, na een heel traject van pakweg 40 jaar van end-of-pipe technologie tot preventieve aanpak. Met gezond verstand pakken Vlaamse KMO's heel wat problemen op een innovatieve en economisch verantwoorde wijze aan. Daar is China op zoek naar. Ze zijn niet op zoek naar een dure techniek die zijn staat van diensten nog niet bewezen heeft. Ze zijn wel op zoek naar oplossingen die op grote schaal tegen de minste kost op een efficiënte manier hun problemen aanpakken. En natuurlijk zoeken ze ook toekomstgerichte oplossingen om hun steden en industrie duurzamer te maken.

Geef uw voorstel aan ons door. Wij zoeken naar een match voor de gestelde uitdagingen. Wij brengen u bij een positieve respons vervolgens in contact met mogelijke Chinese partners. Mogelijkheden zijn o.a. de activiteiten van de diverse Chinese regio's in Vlaanderen. Wij kunnen u ook meenemen naar één of meerdere van onze geïnteresseerde regio's in China.

Ons magazine Economie Werkt zet ook de spotlight op dit project.

Mede in het kader van het CRC project, trok een knappe selectie Vlaamse cleantechbedrijven op economische missie naar China (BEM: Belgische Economische Missie; eind november 2019). Meer nog, tijdens verschillende sessies konden talrijke potentiële Chinese leads kennis maken met de I²PCC-bedrijvenportfolio: een staalkaart van Vlaamse Cleantechbedrijven die de sprong naar China willen wagen. Dit is een interactief en dynamisch document. Je kan het hier inkijken. Check deze pagina dus voor updates.

Geert Regelbrugge, Smart Hub Manager Internationale Samenwerking China, T: 0475 82 60 42

Pierre Faché, Smart Hub Manager Cleantech, Cleantech-expert Vlaams-Brabant

Frans Snijkers, Directeur Cleantech Flanders, 0473 34 12 16, frans.snijkers@cleantechflanders.com

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

26
feb

In de wereld van vandaag, waarin de verwachtingen van klanten voortdurend evolueren en concurrentie feller is dan ooit tevoren, is design thinking een instrument dat je kan helpen jouw organisatie naar nieuwe hoogten te tillen.

29
feb

“Say yes to the US” is a seven-part series on breaking into the US market, organized by MEDVIA in partnership with Smart Hub Flemish Brabant and MEDVIA member Crowell & Moring. The program kicks-off on 25 January and culminates with a mission to the US in the autumn, taking in events and visits to hubs and accelerators in one of America’s healthtech hotspots.

19
mar

Beeld je in dat bedrijven niet alleen denken aan het volgende kwartaal, maar aan een toekomst die tientallen, zelfs honderden jaren meegaat. Stel je een plek voor waar nieuwe ideeën en creativiteit volop groeien omdat we niet langer vastzitten aan het elke drie maanden behalen van doelen.

20
mar

Tijdens ‘Health meets Hardware’ op woensdag 20 maart mag je rekenen op een kruisbestuiving van Vlaamse, Belgische en Europese pioniers in productontwikkeling én in de gezondheidszorg.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}