Succesvol afgerond: Cleantech Route China

Het interprovinciaal project voor Chinese Cleantech uitdagingen, had als doel om de Vlaamse Cleantech KMO te helpen het actieterrein uit te breiden naar het verre Oosten.
Cluster(s): cleantech

ONTDEK DE CLEANTECH ROUTE CHINA (CRC) WEBSITE

China focust vastberaden op toekomstgerichte oplossingen om zijn steden en industrie duurzamer te maken, wat concrete kansen biedt voor Vlaamse bedrijven. 

Cleantech Route China (CRC), opvolger van het interprovinciaal I²PCC EFRO-project, steunde actief de Vlaamse cleantechbedrijven om de Chinese markt te verkennen en de bestaande opportuniteiten verder te ontwikkelen. Je leest er alles over op de website https://www.cleantechroutechina.be/  

Klik hier om de interactieve CRC-bedrijvenportfolio in te kijken.

Download hier het projectmagazine

Sterke banden tussen Vlaamse en Chinese provincies/steden: basis voor I²PCC 

4 provincies (Antwerpen, samen met de POM, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) sloegen in 2018 de handen in elkaar met Cleantech Flanders en FIT (Flanders Investment & Trade). Resultaat? I²PCC: het Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech. Dit initiatief werd tevens ondersteund door EFRO.

De 4 deelnemende provincies hebben al jarenlange zusterbanden met verschillende momenteel nog heel interessante regio's/steden in China: Shaanxi, Chongqing, Guandong, Hebei en Chengdu. Die jarenlange banden zorgen voor het nodige sterke onderlinge vertrouwen en korte communicatielijnen. In zo'n vruchtbare voedingsbodem is het I2PCC-project in de beste omstandigheden kunnen starten. Grote interesse van de Chinese regio's vertaalde zich in een bijzonder hartelijk & constructief onthaal en geïnteresseerde tegenbezoeken.

Grote Cleantechuitdagingen verhelpen met 40 jaar ervaring

China stond voor grote uitdagingen inzake leefmilieu en dat wisten ze. Voor emissies naar lucht, water, bodem waren de uitdagingen enorm: niet alleen naar omvang, uitgestrektheid en concentraties van de verontreiniging, maar ook de tijd waarin ze idealiter zouden moesten opgelost worden. Voeg daarbij nog een tijdsgeest van onze jaren 80 met vooral een end-of-pipe aanpak. En je kreeg voor emissies een kolfje naar de hand voor ervaringsdeskundigen die de hand aan de ploeg willen slaan. Hetzelfde gold voor afval, waar sorteren en recycleren, laat staan preventie en hergebruik die nog in de kinderschoenen stond. Voor energie en mobiliteit kon China wel bogen op een mooie trackrecord naar vooral windenergie en elektrische mobiliteit. Uitdagingen waren een smart en voldoende uitgebouwd grid voor het vervoer van al die energie en stockage en alvast de recyclage van de eerste generatie lithiumbatterijen. Tot slot investeerde China massaal in nieuwe stadswijken, waarbij duurzaamheid een belangrijk issue was.

Changing mindset

Leefmilieu kreeg dan ook in China echt primaire aandacht. Zoals bij ons in de jaren 80-90 verschenen er met de regelmaat van de klok nieuwe wetgevingen. Deze nieuwe regelgeving vormden het nieuwe kader waarin Cleantech oplossingen vanuit Vlaanderen op een ideale manier konden ontkiemen en uitgroeien. Het wekt dan ook geen verwondering dat het I2PCC-project met open armen ontvangen werd. Ze keken echt uit naar het ervaren buitenland om hen te helpen.

Gesneden koek voor Vlaamse KMO's

We konden het vanuit Vlaanderen, we waren en zijn immers nummer één in Europa als het aankomt op heel wat Cleantech-technieken.en regelgeving. Onze KMO's hebben heel wat ervaring, na een heel traject van pakweg 40 jaar van end-of-pipe technologie tot preventieve aanpak. Met gezond verstand pakken Vlaamse KMO's heel wat problemen op een innovatieve en economisch verantwoorde wijze aan. Daar was China op zoek naar. Ze waren niet op zoek naar een dure techniek die zijn staat van diensten nog niet bewezen heeft. Ze waren wel op zoek naar oplossingen die op grote schaal tegen de minste kost op een efficiënte manier hun problemen aanpakken. En natuurlijk zochten ze ook toekomstgerichte oplossingen om hun steden en industrie duurzamer te maken.

Geert Regelbrugge, Smart Hub Manager Internationale Samenwerking China, T: 0475 82 60 42

Pierre Faché, Smart Hub Manager Cleantech, Cleantech-expert Vlaams-Brabant

Frans Snijkers, Directeur Cleantech Flanders, 0473 34 12 16, frans.snijkers@cleantechflanders.com

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}