Cleantech Route China, uw provinciale springplank naar Chinese Cleantech uitdagingen

Het interprovinciaal project voor Chinese Cleantech uitdagingen, heeft als doel om de Vlaamse Cleantech KMO te helpen het actieterrein uit te breiden naar het verre Oosten.
Cluster(s): cleantech

NIEUW! GRATIS WEBINARREEKS TER VOORBEREIDING VAN MISSIE NAAR CHENGDU EN CHONGQING

Van 27 april t.e.m. 25 mei 2021 ontdek je in een reeks van 5 praktische webinars het “wat, hoe, waarom en met wie” van de Chinese markt. De webinars zijn op maat van Vlaamse bedrijven en kunnen zowel als volledige reeks, of als afzonderlijke sessies gevolgd worden.

Meer info? Geert Regelbrugge; Smart Hub Manager Internationale Samenwerking: geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be 

Lees meer over CLEANTECH ROUTE CHINA

De vijf Vlaamse provincies, Cleantech Flanders en Flanders Investment & Trade bundelen verder hun krachten om expansie naar China mogelijk te maken. Wat startte als een EFRO-project (I²PCC, Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech), krijgt nu een doorstart voor duurzame ondersteuning binnen een platform waarop cleantechbedrijven gratis een beroep kunnen doen: Cleantech Route China.

Download hier het projectmagazine

Ook in de toekomst staan onze projectteams klaar om je te ondersteunen. Contactgegevens vind je op de projectwebsite: https://www.cleantechroutechina.be/ 

Meer achtergrondinfo over I²PCC, het project waaruit Cleantech Route China ontstaan is? Lees dan even het artikel uit "Economie Werkt" van september 2020.

Oproep: Wil je je bedrijf promoten bij onze Chinese contacten (ook via internationale beurzen in China), maar heb je nog geen bedrijfsfiche in onze catalogus met Vlaamse cleantechbedrijven? Contacteer dan snel geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be om een profiel voor je bedrijf te laten aanmaken. We nemen je activiteiten dan graag mee in onze algemene promotie.  Deze digitale portfolio kan je hier inkijken. 

Sterke banden tussen Vlaamse en Chinese provincies/steden: basis voor I²PCC 

4 provincies (Antwerpen, samen met de POM, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) sloegen in 2018 de handen in elkaar met Cleantech Flanders en FIT (Flanders Investment & Trade). Resultaat? I²PCC: het Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech. Dit initiatief wordt tevens ondersteund door EFRO.

De 4 deelnemende provincies hebben al jarenlange zusterbanden met verschillende momenteel nog heel interessante regio's/steden in China: Shaanxi, Chongqing, Guandong, Hebei en Chengdu. Die jarenlange banden zorgen voor het nodige sterke onderlinge vertrouwen en korte communicatielijnen. In zo'n vruchtbare voedingsbodem is het I2PCC-project in de beste omstandigheden kunnen starten. Grote interesse van de Chinese regio's vertaalt zich in een bijzonder hartelijk & constructief onthaal en geïnteresseerde tegenbezoeken.

Grote Cleantechuitdagingen verhelpen met 40 jaar ervaring

China staat voor grote uitdagingen inzake leefmilieu en dat weten ze. Voor emissies naar lucht, water, bodem zijn de uitdagingen enorm: niet alleen naar omvang, uitgestrektheid en concentraties van de verontreiniging, maar ook de tijd waarin ze idealiter zouden moeten opgelost worden. Voeg daarbij nog een tijdsgeest van onze jaren 80 met vooral een end-of-pipe aanpak. En je krijgt voor emissies een kolfje naar de hand voor ervaringsdeskundigen die de hand aan de ploeg willen slaan. Hetzelfde geldt voor afval, waar sorteren en recycleren, laat staan preventie en hergebruik nog in de kinderschoenen staan. Voor energie en mobiliteit kan China wel bogen op een mooie trackrecord naar vooral windenergie en elektrische mobiliteit. Uitdagingen zijn nog een smart en voldoende uitgebouwd grid voor het vervoer van al die energie en stockage en alvast de recyclage van de eerste generatie lithiumbatterijen. Tot slot investeert China massaal in nieuwe stadswijken, waarbij duurzaamheid belangrijk issue is.

Changing mindset

Leefmilieu krijgt nu in China echt primaire aandacht. Zoals bij ons in de jaren 80-90 verschijnen er met de regelmaat van de klok nieuwe wetgevingen. Deze nieuwe regelgeving vormt het nieuwe kader waarin Cleantech oplossingen vanuit Vlaanderen op een ideale manier kunnen ontkiemen en uitgroeien. Het wekt dan ook geen verwondering dat het I2PCC-project met open armen ontvangen werd. Ze kijken echt uit naar het ervaren buitenland om hen te helpen.

Gesneden koek voor Vlaamse KMO's

We kunnen het vanuit Vlaanderen, we zijn immers nummer één in Europa als het aankomt op heel wat Cleantech-technieken.en regelgeving. Onze KMO's hebben heel wat ervaring, na een heel traject van pakweg 40 jaar van end-of-pipe technologie tot preventieve aanpak. Met gezond verstand pakken Vlaamse KMO's heel wat problemen op een innovatieve en economisch verantwoorde wijze aan. Daar is China op zoek naar. Ze zijn niet op zoek naar een dure techniek die zijn staat van diensten nog niet bewezen heeft. Ze zijn wel op zoek naar oplossingen die op grote schaal tegen de minste kost op een efficiënte manier hun problemen aanpakken. En natuurlijk zoeken ze ook toekomstgerichte oplossingen om hun steden en industrie duurzamer te maken.

9000 km ver, maar alsmaar dichter bij

Wij, de Vlaamse provincies, hebben intussen al gesprongen, 9000 km ver. In het voorjaar, februari-maart 2019, werden de verschillende regio's bezocht door onze China- en Cleantech-experten. Een warm onthaal viel ons te beurt. Tijdens deze verkennende missie toonden we onze filosofie, sterkhouders en al enkele mooie bedrijfscases in een heuse roadshow van seminaries. Na een korte voorstelling van het I2PCC-project door onze China-experts (waaronder Geert Regelbrugge), vervolgde Frans Snijkers met een voorstelling van sterkhouders van Cleantech in Vlaanderen en besloot Pierre Faché met een 13-tal mooie bedrijfscases (tik even de naam aan voor de presentatie). Een altijd te korte Q&A-sessie toonde hun duidelijke interesse in de verschillende pareltjes van onze technologie. Bezoeken aan verschillende geïntegreerde bedrijven in afval/waterbeheer, emissiecontrole, farma verduidelijkten concretere Chinese vragen. Op basis van deze vele inputs en de verdere specifiëringen hebben we nu al een zicht op de noden waar onze bedrijven een antwoord kunnen op bieden. In het voorjaar komt een onafgelaten stroom van incoming missies van de Chinese regio's onze regio en de bedrijven bezoeken. Om kwaliteitsvol te kunnen ontvangen dienen we soms zelfs over te gaan tot temporiseren van de diverse bezoeken. Eén zaak is zeker, Chinese regio's leren onze mogelijkheden veel beter kennen en wij leren alsmaar beter in te spelen op hun noden.

Waagt u de sprong?

Wij zien 2 mogelijkheden tot samenwerking:

 1. U waagt het en springt alleen als bedrijf, bouwt contacten samen met ons uit en zoekt business-opportuniteiten;
 2. U springt liever met andere bedrijven en vormt samen een mooi ecosysteem rond een bepaalde uitdaging. Ieder van u legt een deel van de puzzel en één neemt de lead, de anderen zorgen voor bv add-ons. Wij leiden u naar geïnteresserde bedrijven.

Wij zien o.a. volgende uitdagingen waar u het verschil kan maken:

 1. Procestechnologie leidend tot zero emissie productie;
 2. Vermindering of behandeling van luchtemissies van allerhande sites;
 3. Luchtbehandeling in gebouwen (verbetering van luchtkwaliteit van ruimtes in nieuwe en bestaande gebouwen);
 4. Verrmindering of behandeling van water van industriële sites (chemie, farma, stortplaatsen,,steenkoolmijnen ...);
 5. Vermindering of behandeling van slibs uit waterzuivering of processen van chemie, farma ...;
 6. Economische bodemsanering (bioremediatie) van bodems vervuild door zware metalen, olie, PAKs, cyanides, organische poluenten, pesticiden...;
 7. Afvalverwerking: van (preventie, hergebruik,) sortering en recyclage tot verwerking;
 8. Waterstoftechnologie: van groene productie, opslag, transport, powergeneration, tot toepassingen in mobiliteit, logistiek, chemie ...;
 9. Energie-efficiëntie in al haar facetten;
 10. Smart grid en opslagtoepassingen;
 11. Second life toepassingen en recyclage van Li-batterijen van electro-mobiliteit.

Interesse?

Geef uw voorstel aan ons door. Wij zoeken naar een match voor de gestelde uitdagingen. Wij brengen u bij een positieve respons vervolgens in contact met mogelijke Chinese partners. Mogelijkheden zijn o.a. de activiteiten van de diverse Chinese regio's in Vlaanderen. Wij kunnen u ook meenemen naar één of meerdere van onze geïnteresseerde regio's in China.

Ons magazine Economie Werkt zet ook de spotlight op dit project.

Mede in het kader van het I²PCC project, trok een knappe selectie Vlaamse cleantechbedrijven op economische missie naar China (BEM: Belgische Economische Missie; eind november 2019). Meer nog, tijdens verschillende sessies konden talrijke potentiële Chinese leads kennis maken met de I²PCC-bedrijvenportfolio: een staalkaart van Vlaamse Cleantechbedrijven die de sprong naar China willen wagen. Dit is een interactief en dynamisch document. Je kan het hier inkijken. Check deze pagina dus voor updates.

Geert Regelbrugge, Smart Hub Manager Internationale Samenwerking China, T: 0475 82 60 42

Pierre Faché, Smart Hub Manager Cleantech, Cleantech-expert Vlaams-Brabant

Frans Snijkers, Directeur Cleantech Flanders, 0473 34 12 16, frans.snijkers@cleantechflanders.com

Gerelateerd nieuws

ESF-project Smart Loops schiet uit de startblokken

28 april 2021

ESF* heeft het startschot gegeven voor het circulaire project ‘Smart Loops’. In heel de provincie zal onder leiding van het provinciebestuur en enkele eminente pioniers aan de lange weg naar circulaire economie getimmerd worden. Tijdens het project werkt de sociale én reguliere economie samen aan oplossingen die echt in de markt kunnen worden gezet.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
sep

Werkzaam in sociale, reguliere en/of circulaire economie in de provincie Vlaams-Brabant? Dan mag je dit Smart Loops Toekomstforum niet missen! We geven je in deze kick-off meeting naast algemene inzichten, heel veel stof tot nadenken en vooral actie in de circulaire economie in onze provincie; We sleuren je mee in onze toekomstvisie voor onze 3 loops: GreenLoops, MakeLoops en FoodLoops. Kom uit je pijp en schrijf je nu in, kom langs, laat je idee horen en timmer mee aan één van de vele pioniersprojecten.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}