EURLIPIDS

'EURLIPIDS', zo heet het platform dat kennis zal gaan uitwisselen over het meten van lipiden voor de diagnose en opvolging van de evolutie van zware ziektes. Denk aan kanker, aandoeningen van hart- en bloedvaten, diabetes, en zo meer. KU Leuven is één van de partners van dit platform. De universiteit verwacht dat het project de voedingsbodem vormt voor nieuwe samenwerkingsvormen en innovatietrajecten. Vlaams-Brabant cofinanciert het project in het kader van Interreg.
Cluster(s): health

Meting lipiden geeft inzicht in evolutie van zware ziektes 
LDL- of HDL-cholesterol, doet dat een belletje rinkelen? Het zijn voorbeelden van lipiden of “vetachtige substanties” in je bloed.
Lipiden maken deel uit van de vetstofwisseling. Maar veel ziektes zoals bijvoorbeeld kanker, aandoeningen van hart- en bloedvaten en diabetes zorgen ervoor dat die vetstofwisseling wordt verstoord. Metingen en analyses van lipiden zijn daarom erg belangrijk: zo kan je deze ziektes sneller opsporen en hun evolutie beter opvolgen. Je kan dan nagaan of een behandeling wel of niet werkt.

Lipidemetingen zijn veelgevraagd en complex. Bovendien zijn er weinig Europese centra die de kennis in huis hebben om deze metingen uit te voeren. EURLIPIDS wil dat veranderen. Dit platform voor onderwijs, technologie en innovatie bindt de strijd aan met deze zware ziektes. Over de landsgrenzen heen. 

Unieke Europese Lipid Valley
Het platform wil bruggen slaan naar regio’s met veel expertise op het vlak van metingen van lipiden. Zoals de Euregio Maas-Rijn. De expertise van de centra in deze regio zal gebundeld worden in het platform Lipidomics. Het ultieme doel? De kiem leggen voor een unieke Europese “Lipid Valley” die lokaal talent, vooraanstaande wetenschappers, technologen en innovatieve KMO’s aantrekt. Met een boost van de lokale economie tot gevolg.

KU Leuven en Lipidomics
Ook KU Leuven zal deelnemen aan Lipidomics. Onze provincie steunt KU Leuven daarbij met een Interreg co-financiering voor haar bijdrage aan het platform. KU Leuven gaat focussen op de ''aanpassing en optimalisatie van de lipidomics technologie''.
Concreet wil dat zeggen:

 • kennis uitwisselen tussen de partners
 • studenten uitwisselen
 • gespecialiseerde lipide-analyses uitvoeren
 • protocols uitwisselen
 • de mogelijkheid om metingen uit te voeren op diverse en alternatieve platformen

KU Leuven verwacht met dit project kansen voor nieuwe samenwerkingsvormen en innovatietrajecten samen met industriële partners. Ook het Leuvens kankeronderzoek zal kunnen profiteren van dit project om betere biomarkers te gaan ontwikkelen voor de opsporing van kanker. 

Partners: DSM (promotor), Maastricht University Medical Center, Maastricht Multimodal Molecular Imaging Institute, Maastricht University, DBSL b.v., Omics2image, Da Vinci Laboratory Solutions, Chemelot Institute for Science & Technology, University of Liège, Zentech, Universiteit Hasselt, Universitätsklinikum Aachen AoR, MagnaMedics GmbH, Katholieke Universiteit Leuven.

Provinciale subsidie (cofinanciering): 87.500 euro

www.eurlipids.com
www.lipometrix.be
www.interregemr.eu/projecten/eurlipids

Gerelateerd nieuws

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

07
dec

Op woensdag 7 december kan je vanaf 18u deelnemen aan een inspirerende workshop over de wetgeving rond medische hulpmiddelen. In het Engels: Medical Device Regulation (MDR). De – Engelstalige – workshop is bedoeld voor onderzoekers, ondernemers, beleidsmakers en andere professionals die via hun beroep in contact komen met deze complexe regelgeving.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}