EURLIPIDS

'EURLIPIDS', zo heet het platform dat kennis zal gaan uitwisselen over het meten van lipiden voor de diagnose en opvolging van de evolutie van zware ziektes. Denk aan kanker, aandoeningen van hart- en bloedvaten, diabetes, en zo meer. KU Leuven is één van de partners van dit platform. De universiteit verwacht dat het project de voedingsbodem vormt voor nieuwe samenwerkingsvormen en innovatietrajecten. Vlaams-Brabant cofinanciert het project in het kader van Interreg.
Cluster(s): health

Meting lipiden geeft inzicht in evolutie van zware ziektes 
LDL- of HDL-cholesterol, doet dat een belletje rinkelen? Het zijn voorbeelden van lipiden of “vetachtige substanties” in je bloed.
Lipiden maken deel uit van de vetstofwisseling. Maar veel ziektes zoals bijvoorbeeld kanker, aandoeningen van hart- en bloedvaten en diabetes zorgen ervoor dat die vetstofwisseling wordt verstoord. Metingen en analyses van lipiden zijn daarom erg belangrijk: zo kan je deze ziektes sneller opsporen en hun evolutie beter opvolgen. Je kan dan nagaan of een behandeling wel of niet werkt.

Lipidemetingen zijn veelgevraagd en complex. Bovendien zijn er weinig Europese centra die de kennis in huis hebben om deze metingen uit te voeren. EURLIPIDS wil dat veranderen. Dit platform voor onderwijs, technologie en innovatie bindt de strijd aan met deze zware ziektes. Over de landsgrenzen heen. 

Unieke Europese Lipid Valley
Het platform wil bruggen slaan naar regio’s met veel expertise op het vlak van metingen van lipiden. Zoals de Euregio Maas-Rijn. De expertise van de centra in deze regio zal gebundeld worden in het platform Lipidomics. Het ultieme doel? De kiem leggen voor een unieke Europese “Lipid Valley” die lokaal talent, vooraanstaande wetenschappers, technologen en innovatieve KMO’s aantrekt. Met een boost van de lokale economie tot gevolg.

KU Leuven en Lipidomics
Ook KU Leuven zal deelnemen aan Lipidomics. Onze provincie steunt KU Leuven daarbij met een Interreg co-financiering voor haar bijdrage aan het platform. KU Leuven gaat focussen op de ''aanpassing en optimalisatie van de lipidomics technologie''.
Concreet wil dat zeggen:

 • kennis uitwisselen tussen de partners
 • studenten uitwisselen
 • gespecialiseerde lipide-analyses uitvoeren
 • protocols uitwisselen
 • de mogelijkheid om metingen uit te voeren op diverse en alternatieve platformen

KU Leuven verwacht met dit project kansen voor nieuwe samenwerkingsvormen en innovatietrajecten samen met industriële partners. Ook het Leuvens kankeronderzoek zal kunnen profiteren van dit project om betere biomarkers te gaan ontwikkelen voor de opsporing van kanker. 

Partners: DSM (promotor), Maastricht University Medical Center, Maastricht Multimodal Molecular Imaging Institute, Maastricht University, DBSL b.v., Omics2image, Da Vinci Laboratory Solutions, Chemelot Institute for Science & Technology, University of Liège, Zentech, Universiteit Hasselt, Universitätsklinikum Aachen AoR, MagnaMedics GmbH, Katholieke Universiteit Leuven.

Provinciale subsidie (cofinanciering): 87.500 euro

www.eurlipids.com
www.lipometrix.be
www.interregemr.eu/projecten/eurlipids

Gerelateerd nieuws

ESF-project Smart Loops schiet uit de startblokken

28 april 2021

ESF* heeft het startschot gegeven voor het circulaire project ‘Smart Loops’. In heel de provincie zal onder leiding van het provinciebestuur en enkele eminente pioniers aan de lange weg naar circulaire economie getimmerd worden. Tijdens het project werkt de sociale én reguliere economie samen aan mooie oplossingen die echt in de markt kunnen worden gezet.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

29
jun

Jouw innovatief project verdient een uitstekende start. Neem daarom deel aan Atelier Innovatie: je komt er alles te weten over de provinciale innovatiesubsidie en krijgt informatie uit eerste hand van partners die jou voorgingen met een succesvol project. De subsidie kan je gebruiken voor een samenwerkingsproject uit één van de 5 Smart Hubs: health, logistics, creativity, food of cleantech. Na het algemene deel serveren wij jou de nodig inspiratie in één van de drie break-out sessies over circulaire economie, AI of creativity.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}