Enthousiasme voor Cleantech@China workshops

Vlaamse Cleantech KMO’s krijgen de hulp van vier provincies, Cleantech Flanders en FIT om de Chinese zusterregio’s te ontdekken. Op de workshops van 17 juni gaven 20 bedrijven inzicht in hun aanbod, eventuele China-plannen en mogelijke samenwerkingen. Dit event was een opstap naar een eventuele deelname aan de prinselijke missie naar China.

Cluster(s): cleantech

De provincies werken al lang samen met de Chinese zusterprovincies/steden Guandong, Chongqing, Shaanxi, Chengdu en Hebei. Sommige samenwerkingen dateren zelfs al van de tijd toen Janssen Pharmaceutica zijn eerste stappen zette in China.
Deze regio's zijn bijzonder interessant, relatief onontgonnen door Westerse bedrijven en uitermate innovatief. Voor wie interesse heeft om de Chinese markt te betreden, vormen de rechtstreekse contacten met de plaatselijke provinciale overheden een uitgelezen kans.

Op het event zorgde huiscateraar Umami voor een oosterse toets met verse sushi, Kimshi, dim sums, mini-wok met scampi en gember, Indische kip en gebakken noedels.

De workshops zelf werd afgetrapt door projectleider Alice Cooman (Provincie Antwerpen), met een kort overzicht van het EFRO-project I2PCC voor Cleantech.
Bovendien werd aangestipt dat de volgende belangrijke mijlpaal na het event de prinselijke/B2B missie is naar de verschillende regio's. Inschrijven kan zeker tot 19 augustus. Meer info bij Geert Regelbrugge, Smart Hub Manager Internationale Samenwerking: geert.regelbrugge@vlaamsbrabant.be

Daarna gaf Pierre Faché een wrap up van de voornaamste Cleantech-ervaringen met China.
Hij benadrukte dat China een grote uitdaging vormt voor Cleantech bedrijven: het land kijkt rijkhalzend uit naar economisch haalbare Vlaamse technologische oplossingen. Voor emissies naar lucht/water/bodem, afval en duurzaam bouwen kunnen de collega's in China nog heel wat leren van hun Vlaamse evenknieën. Voor energie en mobiliteit zijn er zeker nog interessante mogelijkheden, maar op dit vlak houden we gelijke tred.

In de daaropvolgende workhops met een 20-tal bedrijven werd met een specifieke canvas ingegaan op afval, duurzaam bouwen, emissies en energie/mobiliteit. Na een voorstellingsronde, volgde een sessie rond eventuele samenwerkingen in Vlaanderen/Europa/China.
De vragen die tijdens de missies verzameld werden, vormden een bijkomende lead. Bij sommige werkgroepen lagen de mogelijkheden voor samenwerking wat makkelijker dan bij andere. Vooral de aanwezigheid van complementaire bedrijven was hiervoor belangrijk. Sommige bedrijven gaan individueel zeker de mogelijkheden verder bekijken tot eventuele deelname aan de prinselijke/B2B missie. Snel erbij zijn is de boodschap! Alles gaat bijzonder hard in China: achterstanden zijn dan ook vlug ingehaald of concurrenten uit andere landen gaan de plaats in de toekomst innemen.

Tot slot bracht 'Jimmy' Yu het verhaal van de opstart van Janssen Pharmaceutica 30 jaar geleden en sloot Bart Horsten af met een korte intro over China nu.

Was u niet aanwezig? Herbeleef het event dan aan de hand van de presentaties (klik hiervoor op de links hierboven) en de foto's.

Meer info op de I2PCC-projectpagina.

Hou ook ons magazine Economie Werkt in het oog voor updates over dit project.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}