Danone verlengt titel ‘Factory of the Future’ in Rotselaar
Op 8 februari werd de tiende editie van de ‘Factory of the Future Awards’ gehouden, waarbij productiesites worden erkend die uitblinken in talentontwikkeling, digitalisering en slimme, duurzame processen. De jury, die onder andere bestaat uit leden van de technologiefederatie AGORIA en Flanders’ FOOD, prees zowel de Alpro-productiesite in Wevelgem als de Danone-site in Rotselaar voor hun inspanningen op dit vlak.
Het Power2Heat-project, dat inzet op flexibel gebruik van hernieuwbare energie, en de Alpro Technical Academy zijn mooie voorbeelden van recente realisaties door Alpro in Wevelgem, sinds 1980 een pionier in plantaardige voedingsmiddelen. De Danone-site in Rotselaar, sinds 1960 verankerd in België en gespecialiseerd in drinkyoghurts zoals Actimel, won de prijs voor het eerst in 2021 voor haar innovatieve, mensgerichte en 'Zero Impact'-aanpak. De voorbije drie jaar hebben ze dan ook verder gebouwd aan de ‘groene topproductiesite van morgen’.
“In onze visie is stilstaan geen optie voor een fabriek die zichzelf wil blijven vernieuwen en ontwikkelen. Het is een doorlopend verhaal, een engagement dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan, de essentiële betrokkenheid van onze toegewijde werknemers, nieuwe investeringen, technologische vooruitgang, en duurzaamheid. Met andere woorden, een ‘Factory of the Future’ is een ‘Factory With a Future”, legt Eugène Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro in Wevelgem, uit.
Krachtige titels dankzij werknemersbetrokkenheid
Als Fabrieken van de Toekomst erkennen zowel Danone in Rotselaar als de Alpro-site in Wevelgem de cruciale rol van betrokken, creatieve en autonome werknemers. Op beide sites zet men met de introductie van een 'Integrated Work System' (IWS) sterk in op optimale samenwerking om zo samen tot de beste resultaten te komen. Er wordt gestreefd naar operationele uitmuntendheid via duurzame verbeteringen, vlotte processen en gemeenschappelijke standaarden. De empowerment van medewerkers door leiders die vertrouwen en ondersteuning bieden, is hierbij cruciaal.
Op beide sites blijft men onverminderd streven naar vereenvoudiging en de maximale integratie van tools en systemen. Via een gemeenschappelijk digitaal systeem op de werkvloer kan iedereen alle productiegegevens in real-time volgen. Digitale ambassadeurs testen nieuwe digitale oplossingen, voeren praktische aanpassingen door om de efficiëntie in de fabrieken te bevorderen en delen hun kennis met het team via regelmatige trainingssessies. Digitalisering is dan ook de kern om toekomstbestendig te blijven.
Ook de Technical Academy is hier een voorbeeld van: het opleidingscentrum binnen Alpro biedt een antwoord op het tekort aan technische arbeidskrachten door eigen operatoren om te scholen tot technisch experten en wil de toekomstige generatie medewerkers inspireren en opleiden.
“Bij Danone Rotselaar hebben we een transitie gemaakt van traditionele productiemethoden naar een toekomst waar technologie, duurzaamheid en menselijke creativiteit samenkomen. Samenwerking met diverse teams en externe partners staat steeds centraal, bijvoorbeeld in het project waarbij we het etiket rond de Actimel -flesjes hebben verwijderd. Het illustreert ons voortdurende streven naar innovatie en vooruitgang, waarmee we blijven voldoen aan de hoge standaarden van een ‘Factory of the Future", aldus Gerwin Moerman, fabrieksdirecteur Danone Rotselaar.
De groene en slimme productiesites van morgen
Voor Danone zijn de twee Factory of the Future Awards geen eindpunt. Deze titels zijn een weerspiegeling van de identiteit van het bedrijf, waarbij diverse teams en partners intensief samenwerken om complexe uitdagingen aan te pakken.
Zo heeft Danone in 2016 ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2050 wereldwijd Netto-Zero emissies te bereiken in haar volledige waardeketen. Alle zuivelproducten van Danone in Rotselaar worden gemaakt van melk uit de regio (gemiddelde straal van 70 kilometer rond de fabriek) waardoor onnodige transportkilometers worden vermeden. Bovendien is Danone het eerste bedrijf in de voedingssector dat streeft naar een vermindering van 30% van zijn methaanuitstoot tegen 2030. Om dit te bereiken hebben Danone in België en zijn melkveehouders baanbrekend werk verricht met het gebruik van Bovaer®, een ingrediënt in koeienvoer dat de methaanproductie met 20% tot 40% vermindert.
Efficiënt waterverbruik is voor beide sites een onvoorwaardelijk uitgangspunt. Alpro nam in 2021 de grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik en in Rotselaar werd in 2023 met een nieuwe waterzuiveringstechniek gestart. Fijne luchtbellen die noodzakelijk zijn in het proces worden voortaan niet meer van boven maar van onderaan in het water gebracht. De nieuwe methode heeft niet alleen een gunstig effect op eventuele geluids- en geurhinder maar verminderde ook het energieverbruik van de installatie met 7%.
Om het aantal wegkilometers te beperken wordt voor het transport van ingrediënten naar de productiesite in Wevelgem en afgewerkte Alpro producten naar de haven van Antwerpen gebruik gemaakt van transport per binnenschip via een eigen loskade aan de Leie. Het potentieel is indrukwekkend: 1250 containers per jaar vertegenwoordigen 2500 vrachtwagenritten via de E17.
Over de award
De Factory of the Future Awards bestaan sinds 2015 en zijn een initiatief van Agoria, Sirris (het collectief centrum van de Belgische technologische industrie) en de industriefederaties Fevia Vlaanderen (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel), essenscia (chemie en life sciences), en dit in samenwerking met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubel) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding) en Catalisti (chemie en kunststoffen). Ze benadrukken de uitmuntendheid en de toekomstvisie van de productiesite van Alpro in Wevelgem en Danone in Rotselaar. Danone is vastbesloten om de sites in Rotselaar en Wevelgem te blijven ontwikkelen als toonbeelden van technologische vooruitgang, duurzaamheid en werknemersbetrokkenheid.
Bron: Leuven Actueel