Waterstofpaneel

Commercieel op ieder dak waterstof produceren daar gaat het project Waterstofpaneel over. Waterstof is de energie van de toekomst: makkelijk en milieuvriendelijk te produceren uit water en na gebruik weer zuiver water producerend, makkelijk op te slaan gedurende lange tijd, makkelijk te transporteren en dit alles met een enorme energiedichtheid. Dit project gaat een werkend prototype omvormen tot een commerciële hit.
Cluster(s): cleantech

Zo eenvoudig kan het zijn
Onze aarde warmt op en onze grondstoffen raken uitgeput. Het klimaat schreeuwt om duurzame oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat de energie die we verbruiken, hernieuwbaar is, duurzaam, proper en voor iedereen toegankelijk? Dit project biedt het antwoord. Betaalbare Groene Waterstof uit Licht en Lucht.

Primeur met zonlicht en waterdamp, that's all
De uitdaging van ons energieprobleem zit hem niet enkel in het opwekken van groene stroom. 80% van de energie wordt geleverd door gas, mazout, … Om deze te vervangen hebben we een nieuwe brandstof nodig en dat is waterstof, groene waterstof H2 Tot enige tijd geleden werd groene H2 enkel opgewekt via groene stroom. Dit zijn echter dure installaties en zijn enkel interessant bij grote vermogens (i.e. windmolenparken). De onderzoekers van de KU Leuven hebben begin dit jaar voor een wereldprimeur gezorgd met hun doorbraak in de ontwikkeling van waterstofpanelen. Hierbij wordt waterdamp in de lucht rechtstreeks omgezet in H2. Met deze toepassing, kan je jouw huis van elektriciteit voorzien en verwarmen. Je kan het opslaan voor de winter en er je auto mee tanken. Beeld je in dat dit ook bij bedrijven geplaatst wordt en dat transportbedrijven hun ganse vloot op zelfopgewekte H2 kunnen laten rijden!

Performant product met sterk design
De technologie die de KU Leuven ontwikkeld heeft is uniek in de wereld, maar is slechts een proof of concept. Het is een zelfgemaakt prototype dat in zijn huidige vorm onveilig is en nog ver verwijderd van een toepasbaar product. Dankzij dit project kunnen zij samen met Comate en Waterstofnet de technologie uit het labo halen en omvormen tot een veilig, hoogtechnologisch, innovatief en performant product met een sterk design dat klaar is om op grote schaal geproduceerd te worden. Het zal ervoor zorgen dat we onze voorsprong in de wereld kunnen behouden. Dit zal gigantische internationale belangstelling creëren. Het is iets wat mensen kunnen zien en begrijpen. Groene waterstof is de energiedrager en brandstof van de toekomst. Met dit project maken we van die toekomst realiteit.

Meer informatie krijg je op 'The Solhyd project'

Partners: Comate, KULeuven, Transfarm, Waterstofnet

Provinciale innovatiesubsidie: 142.630 euro

Foto's: © Dieter Telemans 

Sander Van den dries (Comate): sander.vandendries@comate.be

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Wie wordt miK-Klimaatambassadeur 2023?

21 juni 2023

Sinds 2014 wordt via het miK jaarlijks de Klimaatambassadeur verkozen. Die klimaatambassadeur is een Vlaams-Brabantse kmo die zich inzet voor duurzaam ondernemen en op die manier zorgt voor een speciale bijdrage aan het milieu, ecologie en energietransitie. Wordt jouw bedrijf de 10e Klimaatambassadeur?

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}