Waterstofpaneel

Commercieel op ieder dak waterstof produceren daar gaat het project Waterstofpaneel over. Waterstof is de energie van de toekomst: makkelijk en milieuvriendelijk te produceren uit water en na gebruik weer zuiver water producerend, makkelijk op te slaan gedurende lange tijd, makkelijk te transporteren en dit alles met een enorme energiedichtheid. Dit project gaat een werkend prototype omvormen tot een commerciële hit.
Cluster(s): cleantech

Zo eenvoudig kan het zijn
Onze aarde warmt op en onze grondstoffen raken uitgeput. Het klimaat schreeuwt om duurzame oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat de energie die we verbruiken, hernieuwbaar is, duurzaam, proper en voor iedereen toegankelijk? Dit project biedt het antwoord. Betaalbare Groene Waterstof uit Licht en Lucht.

Primeur met zonlicht en waterdamp, that's all
De uitdaging van ons energieprobleem zit hem niet enkel in het opwekken van groene stroom. 80% van de energie wordt geleverd door gas, mazout, … Om deze te vervangen hebben we een nieuwe brandstof nodig en dat is waterstof, groene waterstof H2 Tot enige tijd geleden werd groene H2 enkel opgewekt via groene stroom. Dit zijn echter dure installaties en zijn enkel interessant bij grote vermogens (i.e. windmolenparken). De onderzoekers van de KU Leuven hebben begin dit jaar voor een wereldprimeur gezorgd met hun doorbraak in de ontwikkeling van waterstofpanelen. Hierbij wordt waterdamp in de lucht rechtstreeks omgezet in H2. Met deze toepassing, kan je jouw huis van elektriciteit voorzien en verwarmen. Je kan het opslaan voor de winter en er je auto mee tanken. Beeld je in dat dit ook bij bedrijven geplaatst wordt en dat transportbedrijven hun ganse vloot op zelfopgewekte H2 kunnen laten rijden!

Performant product met sterk design
De technologie die de KU Leuven ontwikkeld heeft is uniek in de wereld, maar is slechts een proof of concept. Het is een zelfgemaakt prototype dat in zijn huidige vorm onveilig is en nog ver verwijderd van een toepasbaar product. Dankzij dit project kunnen zij samen met Comate en Waterstofnet de technologie uit het labo halen en omvormen tot een veilig, hoogtechnologisch, innovatief en performant product met een sterk design dat klaar is om op grote schaal geproduceerd te worden. Het zal ervoor zorgen dat we onze voorsprong in de wereld kunnen behouden. Dit zal gigantische internationale belangstelling creëren. Het is iets wat mensen kunnen zien en begrijpen. Groene waterstof is de energiedrager en brandstof van de toekomst. Met dit project maken we van die toekomst realiteit.

Partners: Comate, KULeuven, Transfarm, Waterstofnet

Provinciale innovatiesubsidie: 142.630 euro 

Sander Van den dries (Comate): sander.vandendries@comate.be

Gerelateerd nieuws

ESF-project Smart Loops schiet uit de startblokken

28 april 2021

ESF* heeft het startschot gegeven voor het circulaire project ‘Smart Loops’. In heel de provincie zal onder leiding van het provinciebestuur en enkele eminente pioniers aan de lange weg naar circulaire economie getimmerd worden. Tijdens het project werkt de sociale én reguliere economie samen aan oplossingen die echt in de markt kunnen worden gezet.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
sep

Werkzaam in sociale, reguliere en/of circulaire economie in de provincie Vlaams-Brabant? Dan mag je dit Smart Loops Toekomstforum niet missen! We geven je in deze kick-off meeting naast algemene inzichten, heel veel stof tot nadenken en vooral actie in de circulaire economie in onze provincie; We sleuren je mee in onze toekomstvisie voor onze 3 loops: GreenLoops, MakeLoops en FoodLoops. Kom uit je pijp en schrijf je nu in, kom langs, laat je idee horen en timmer mee aan één van de vele pioniersprojecten.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}