PIONIER-K

Binnen dit project worden onder andere boomplaten in kurk rond bomen in de straten of lanen gelegd. Een mooi voorbeeld van circulaire economie: kurken wijnstoppen UIT de stad die een nieuw leven krijgen als een milieuvriendelijk bodembedekkingsmiddel IN de stad.
Cluster(s): cleantech

PIONIER-K staat voor 'Product-Innovatie en -Ontwikkeling Na Inzameling En Recyclage van Kurk'. Het project beoogt kurk-lijmverbindingen voor nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De Vlaspit brengt 'circulaire economie' al jaren in de praktijk door het recycleren van wijnkurken en ander kurkafval tot nuttig kurkgranulaat. De afzet van gerecycleerde kurk kan verruimd worden wanneer het granulaat gecombineerd wordt met een bindmiddel (lijm, hars) om het 'in-situ' en 'op maat' toe te passen. Dit Cleantechproject beoogt het onderzoek naar de technologische aspecten en de mogelijkheden tot het vermarkten van gebonden kurk. 

Eén van de sprekende voorbeelden van het project is de boomspiegel rond (stads)bomen. Deze zone rond de stam vrijhouden van onkruid is niet vanzelfsprekend. PIONIER-K ontwikkelt boomplaten uit gerecycleerde kurk en toont aan dat bestrijdingsmiddelenvrij groenonderhoud samengaat met materiaalhergebruik en energiebesparing. Het project verenigt de belangrijkste belanghebbenden uit een nieuwe waardeketen en demonstreert dit in Leuven. Het betrekt de inwoners bij de kurkinzameling en laat het resultaat van hun inspanning terug zien in het stadsbeeld: circulaire economie in de praktijk! Bron: Economie werkt 4

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 15.000 euro.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}