PIONIER-K

Binnen dit project werden onder andere boomplaten in kurk rond bomen in de straten of lanen gelegd. Een mooi voorbeeld van circulaire economie: kurken wijnstoppen UIT de stad die een nieuw leven krijgen als een milieuvriendelijk bodembedekkingsmiddel IN de stad.
Cluster(s): cleantech

PIONIER-K staat voor 'Product-Innovatie en -Ontwikkeling Na Inzameling En Recyclage van Kurk'. Het project beoogde kurk-lijmverbindingen voor nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De Vlaspit brengt 'circulaire economie' al jaren in de praktijk door het recycleren van wijnkurken en ander kurkafval tot nuttig kurkgranulaat. De afzet van gerecycleerde kurk kan verruimd worden wanneer het granulaat gecombineerd wordt met een bindmiddel (lijm, hars) om het 'in-situ' en 'op maat' toe te passen. Dit Cleantechproject beoogde het onderzoek naar de technologische aspecten en de mogelijkheden tot het vermarkten van gebonden kurk. 

Eén van de sprekende voorbeelden van het project was de boomspiegel rond (stads)bomen. Deze zone rond de stam vrijhouden van onkruid is niet vanzelfsprekend. PIONIER-K ontwikkelde boomplaten uit gerecycleerde kurk en toonde aan dat bestrijdingsmiddelenvrij groenonderhoud samengaat met materiaalhergebruik en energiebesparing. Het project verenigde de belangrijkste belanghebbenden uit een nieuwe waardeketen en demonstreerde dit in Leuven. Het betrekte de inwoners bij de kurkinzameling en liet het resultaat van hun inspanning terug zien in het stadsbeeld: circulaire economie in de praktijk! Bron: Economie werkt 4

Dit project toonde succesvol aan dat het mogelijk is om kurk te upcyclen naar duurzame boomplaten en isolatieplaten. Demonstratie boomplaten liggen nog steeds in Leuven, bv rond een boomstam op het provincieplein. Er werd echter vastgesteld dat de kostprijs van de ideale hars (voorlopig?) de economische uitrol in de weg stond.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 20.470 euro.

Partners: De Vlaspit, SIRRIS, IGO Leuven, Stad Leuven

Recycork - De Vlaspit
info@devlaspit.be

Gerelateerd nieuws

Cleantech Route China is vertrokken

01 oktober 2020

I²PCC, uw cleantech-brug naar beloftevolle regio’s in China, lanceert het projectmagazine Cleantech Route China met bijbehorende website.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}