De Tiense Watervelden: van suikerbiet naar drinkwater
Tiense Suiker en De Watergroep pakken met “De Tiense Watervelden” de waterschaarste aan.
Het project, uniek in België, zorgt dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.
Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte ingepompt worden. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden. In de nabije toekomst zal rivierwarmte in het stookseizoen rechtstreeks gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. Dan zorgt een efficiënte warmtepomp voor het opdrijven van de watertemperatuur tot zo'n 40°C.
‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ is een provinciaal innovatieproject goedgekeurd in 2022.
Dit project wordt gevoerd door Extraqt, in samenwerking met KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaamse Waterweg (77.260 euro)
Tiense Suiker en De Watergroep pakken met “De Tiense Watervelden” de waterschaarste aan.
Met de nieuwe naam onderlijnt het bedrijf zijn betrokkenheid bij circulariteit.
Heb je een sterk innovatie-idee? Gaat het om een nieuw product of dienst? Is er kennisopbouw bij de samenwerkende partners? Dan komt je project mogelijk in aanmerking voor een innovatiesubsidie. Schrijf je in en toets op donderdag 2 juni je idee af bij onze managers. And...we saved the best for last: mixen en matchen doe je na het plenaire gedeelte op onze 'high tea'! Bovendien kan je een mooi theepakket winnen van People Made.