Aquathermisch Optimalisatiemodel

In Vlaams-Brabant staat 42% van de gebouwen op 1 km van een waterloop. Waar wachten we nog op om deze onuitputtelijke bron van warmte te gebruiken voor onze verwarming? Klaar voor een nieuwe stap weg van gas?
Cluster(s): cleantech

Het project, uniek in België, zorgt dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.
Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte ingepompt worden. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden. In de nabije toekomst zal rivierwarmte in het stookseizoen rechtstreeks gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. Dan zorgt een efficiënte warmtepomp voor het opdrijven van de watertemperatuur tot zo'n 40°C.

‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ is een provinciaal innovatieproject goedgekeurd in 2022.
Dit project wordt gevoerd door Extraqt, in samenwerking met KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaamse Waterweg (77.260 euro)

Gerelateerd nieuws

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}