Aquathermisch Optimalisatiemodel

In Vlaams-Brabant staat 42% van de gebouwen op 1 km van een waterloop. Waar wachten we nog op om deze onuitputtelijke bron van warmte te gebruiken voor onze verwarming? Klaar voor een nieuwe stap weg van gas?
Cluster(s): cleantech

Het project, uniek in België, zorgt dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.
Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte ingepompt worden. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden. In de nabije toekomst zal rivierwarmte in het stookseizoen rechtstreeks gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. Dan zorgt een efficiënte warmtepomp voor het opdrijven van de watertemperatuur tot zo'n 40°C.

‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ is een provinciaal innovatieproject goedgekeurd in 2022.
Dit project wordt gevoerd door Extraqt, in samenwerking met KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaamse Waterweg (77.260 euro)

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

02
jun

Heb je een sterk innovatie-idee? Gaat het om een nieuw product of dienst? Is er kennisopbouw bij de samenwerkende partners? Dan komt je project mogelijk in aanmerking voor een innovatiesubsidie. Schrijf je in en toets op donderdag 2 juni je idee af bij onze managers. And...we saved the best for last: mixen en matchen doe je na het plenaire gedeelte op onze 'high tea'! Bovendien kan je een mooi theepakket winnen van People Made.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}