Pure&Sure

Veilige, kwalitatieve en authentieke voeding? Pure&Sure zorgt ervoor! Bedrijven en onderzoekers slaan de handen in elkaar om een zeer innovatief en revolutionair instrument te ontwikkelen om kwalitatieve en eerlijke voedingsproducten te kunnen garanderen, die voldoen aan alle voorschriften.
Cluster(s): food

Pure&Sure heeft een innovatieve scanningstool ontwikkeld voor verschillende actoren in de voedingsnijverheid, die vandaag dure en tijds- en arbeidsintensieve procedures moeten hanteren om de kwaliteit van hun voedingsproducten te garanderen. Met deze tool moeten deze procedures sneller, accurater, efficiënter en kwalitatiever verlopen De maatschappelijke meerwaarde is aanzienlijk.

Pure&Sure heeft een uiterst innovatief instrument ontwikkeld dat:

  • onmiddellijk resultaat oplevert voor zowel de goederenontvanger als de labo-analyst;
  • niet-destructief is, zodat substantieel meer stalen gecontroleerd kunnen worden;
  • eenvoudig te bedienen is door personen zonder een wetenschappelijke achtergrond;
  • goedkoop is.

Labo-analyses worden steeds meer beschikbaar en nauwkeuriger, maar ze zijn duur, vereisen specifieke technische vaardigheden en bovendien is het resultaat pas laat beschikbaar. Er worden daarom veel inspanningen geleverd om technieken te ontwikkelen die verschillende voedingsactoren in de supply chain in staat moeten stellen om onmiddellijk en goedkoop te concluderen dat hun producten aan de gangbare kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften voldoen.

De voornaamste doelstellingen van het project zijn:

  • het Pure&Sure instrument ontwikkelen, dat snelle, kwalitatieve testen kan uitvoeren op voedingswaren;
  • het instrument testen in relevante operationele situaties;
  • het instrument lanceren in de markt.

Pure&Sure is bij uitstek een multidisciplinair project dat expertise in de voedingsproductie, retail, big data, ICT en sensorontwikkeling combineert. Het project bestaat uit drie stappen gespreid in de tijd: prototype-ontwikkeling, testing en marktlancering.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 99.300 euro.

Partners: Smart Retail, Comate, KU Leuven, XAOP, Pupil, Vlevico, Voedselbank Brabant-Brussel

Simon Vandamme (Smart Retail)

simon.vandamme@colruytgroup.com

Gerelateerd nieuws

Innovatieproject Digifruit zorgt voor betere bewaring van appelen en peren

24 februari 2023

Optiflux ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en onderzoekspartners KU Leuven en VCBT, slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}