Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Ver­duur­za­ming Brussels Airport in stroom­ver­snel­ling

Stargate, een Europees project om de luchtvaart duurzamer te maken, neemt steeds meer vaart.

Projectleider Brussel Airport test samen met partners als DHL, TUI Fly, Skytanking en de provincie Vlaams-Brabant ook dit jaar weer tal van innovatieve maatregelen uit om lawaai en de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof te verminderen, duurzaam vervoer te bevorderen en activiteiten te digitaliseren om ze te vergroenen.
 
“Net als vorig jaar zijn we met heel veel innovaties tegelijk bezig”, zegt Charlotte Verreydt, Project Manager en coordinator van Stargate bij Brussels Airport. Stargate wil onder meer een doorbraak forceren voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), biobrandstof die met kerosine kan worden gemengd. De luchthaven en twee partners, Skytanking en de universiteit van Hasselt, werken momenteel aan een prototype van een menginstallatie waarmee ook kleinere aanbieders kerosine met een hoog SAF-aandeel kunnen leveren. Die installatie zou eind 2025 helemaal startklaar moeten zijn.”

De Stargate-partners zetten verder ook in op waterstof en elektriciteit om alle voertuigen op de het tarmac duurzamer te maken. Zo test Brussels Airport nu een zelfrijdende elektrische shuttle uit die personeel over het luchthaventerrein vervoert. “Het project verloopt vlot. De shuttle heeft intussen al meer dan 1000 kilometer op de teller,” weet Verreydt.

Eerder probeerde DHL ook al andere grondafhandelingsvoertuigen op waterstof of elektriciteit uit. “Dankzij Stargate rijdt een derde van de grondvloot van DHL sinds vorige zomer elektrisch, wat de uitstoot van dat wagenpark met de helft verminderde, ” rekent de projectcoördinator van Stargate voor. TUI Fly testte dan weer een taxibot die geluid en fijnstof vermindert tijdens het taxiën. En Skytanking nam intussen al twee elektrische brandstofpomptrucks in gebruik.

Zonne-energie delen

“Sommige omwonenden kunnen dankzij Stargate nu ook profiteren van groene stroom,” vult Verreydt aan. Sinds begin dit jaar deelt Brussels Airport een deel van zijn indrukwekkende oogst aan zonne-energie met honderd gezinnen in Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en Kortenberg. (intekenen kan nog) Het proefproject in samenwerking met het energieplatform Bolt gaat na of de luchthaven ook op grotere schaal energie kan delen. Tegen 2027 wil Brussel Airport haar fotovoltaïsche infrastructuur uitbreiden om 24.000 megawattuur produceren met alle zonnepanelen op zijn site.

Stargate neemt verder ook het vervoer van en naar de luchthaven onder handen.  Brussels Airport lanceerde een prototype van een multimodale routeplanner die reizigers toelaat voor de meest duurzame vervoersoptie van en naar de luchthaven te kiezen.

Fietstest

Intussen organiseert de fietsmanager die de provincie door Stargate op de luchthaven kan inzetten, dit jaar ook weer een ‘fietstest’. Een eerste groep werknemers op de luchthaven kan al vanaf 24 februari een maand lang een elektrische fiets uitproberen voor hun pendelverkeer. Tot oktober komen er steeds nieuwe groepen aan bod (inschrijven).  

“Tijdens de fietstest vorig jaar legden alle deelnemers samen 24.000 kilometer af", zegt fietsmanager Steven Fagard. “Een derde van de deelnemers blijft nadien ook voor de fiets kiezen, al dan niet afwisselend met andere vervoersmogelijkheden.” De goede resultaten hebben Brussels Airport ook aangezet forser te investeren in het fietsnetwerk op de luchthaven. Deze zomer zou ook een proef met deelfietsen van start moeten gaan voor korte verplaatsingen op de site. 

Innovatie verankeren

Het is nog maar een kleine greep uit alle deelprojecten waarmee de 22 partners van Stargate de luchtvaart duurzamer proberen te maken. Het project test verder bijvoorbeeld ook zuinigere en stillere procedures om de luchthaven aan te vliegen, een doorgedreven digitalisering van de afhandeling van cargo om halfvolle vrachtwagens en vliegtuigen te vermijden en maatregelen waarmee luchthavens het gebruik van SAF kunnen aanmoedigen. Vernieuwend is ook de digital twin die alle luchthavengebouwen en hun energievoorziening nauwkeurig in kaart bracht en die nu toelaat klimaatvriendelijke stappen uit te testen en te evalueren.

Het Stargate-consortium rond Brussels Airport kreeg in 2021 25 miljoen van de Europese commissie om de bakens te verzetten voor een groenere luchtvaart. Eind 2026 moeten de meer dan 30 deelprojecten van Stargate afgerond zijn. “Omdat het einde van het project stilaan in zicht komt, bekijken we nu ook hoe we alle inzichten en innovaties kunnen verankeren, zodat ze echt impact blijven hebben,” besluit Verreydt.