Eiwittransitie? Challenge accepted!
De eiwittransitie biedt veel kansen voor innovatie. Door mee in te zetten op alternatieve eiwitbronnen speel je in op een blijvende consumententrend en verstevig je jouw duurzaam imago. Bovendien staat eiwitdiversificatie hoog op de agenda van de overheid en doen kennisinstellingen veel onderzoek naar alternatieve eiwitten.
Economische impact van de alternatieve eiwitsector
De economische impact van de alternatieve eiwitsector werd voor het eerst in kaart gebracht in een studie, door het Departement Omgeving in het kader van de Green Deals in Vlaanderen, onder de titel: "Eiwitshift op ons bord."
Enkele key facts uit Vlaams-Brabant (en Brussel):
- 30 ondernemingen in onze provincies richten zich reeds op alternatieve eiwitten
- De werkgelegenheid in 2021 bedraagt ongeveer 155 voltijdse banen
- Bedrijfswaarden variëren tussen ongeveer 68 en 159 miljoen euro
Toch komt de eiwittransitie voorlopig traag op gang. Is er te weinig aanbod of te weinig vraag? En hoe passen microbiële eiwitten, nevenstromen, kweekvlees of insecten in dit verhaal?
Het stimuleren van technologische vooruitgang is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen.
Kansen en uitdagingen
In verschillende provincies lieten voedingsbedrijven hun stem horen in focusgroepen. Samen definieerden ze een prioriteitenlijst met kansen, uitdagingen en enkele oplossingen.
Bekijk ze hier
Vervolgstappen
Handen uit de mouwen en aan de slag met de uitdagingen:
- We blijven inzetten op het samenbrengen van verschillende actoren.
- De samengevatte uitdagingen presenteren we aan de stuurgroep van de Vlaamse eiwitstrategie. Waar zijn raakpunten of -vlakken?
- We houden ogen en oren open voor nieuwe projecten en subsidiekanalen zoals Vlaanderen en Europa.
Zie jij oplossingen? We brengen je graag in contact met andere enthousiaste partijen.
Neem contact op met Smart Hub Manager Food Niels De Brier