Winnetou

De Vlaams-Brabantse kennisinstelling Qraqon heeft in samenwerking met een aantal Leuvense topbedrijven een 'tracker' voor goederenwagons ontwikkeld.
Cluster(s): logistics

Jaarlijks raken heel wat goederenwagons spoorloos. Om dit probleem te verhelpen, werd door verschillende Vlaams-Brabantse topbedrijven (Soltech, Pirmatech, Zenso) en een kennisinstelling (Sirris Smart Coating Lab) onder leiding van QraQon een unieke tracker ontwikkeld voor spoorwagons.

Deze tracker werkt volledig autonoom op zonne-energie en kan om het kwartier communiceren over de exacte positie waar de wagon zich bevindt. Zo wordt een efficiënt wagonmanagement en een sneller spoortransport mogelijk.

De Winnetou is tot op het spoor nauwkeurig, meet het gewicht van de lading en kan andere sensoren op de wagon zoals temperatuur voeden en uitlezen. De tracker is langer onderhoudsvrij dan de wagon zelf (minstens zes jaar lang) en kan om het kwartier communiceren, overal en altijd in Europa. Winnetou is gemakkelijk te installeren, moeilijk te stelen en concurrentieel in prijs.

De provincie ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie24.636 euro

Partners: Qraqon, Soltech, Pirmatech, Zenso, Sirris

Meer info:

Joeri Spitaels
info@qraqon.com, +32 498 64 34 90, http://www.qraqon.com

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Nieuwe openstelling CrossRoads2

15 februari 2019

De behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking, gestimuleerd met subsidie, blijkt enorm groot te zijn bij KMO’s/MKB’s. Hierom heeft Stichting CrossRoads2 een herindiening gedaan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project kreeg extra budget en kan daarom een nieuwe openstelling uitzetten!

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}