Verdere ontwikkeling: Washbot

Propere vliegtuigen zonder water morsen op de tarmac is niet zomaar een leuk hebbedingetje. Het is de alledaagse vereiste op een moderne milieubewuste luchthaven. Hoe eenvoudig het ook klinkt; dit is toptechnologie van zeep over waskop tot telescopische wasarm. Zonder toestemming van de vliegtuigfabrikanten kom je niet zomaar met een spons met wat zeep aan een vliegtuig. Dit wordt het nieuwe normaal post-corona.
Cluster(s): logistics

Een brokje geschiedenis

BP Precision Airline Services werd opgericht in 2010 door Steven Palstermans en Jan Bensch als alternatief voor de klassieke cleaning maatschappijen op Zaventem. Door hun kwalitatieve, vernieuwde en frisse aanpak konden ze redelijk snel groeien en stonden de grote luchtvaartvaartmaatschappijen in rij om klant te worden, waaronder TUI, Brussels Airlines, TNT Airways, FedEx, Belgian Airforce 15de wing,… Na 9 jaar is BP Precision gegroeid op vlak van werknemers (van 2 naar 28 FTE’s) en de referentie geworden op alle Belgische luchthavens op het vlak van interior en exterior cleaning. Jan en Steven zijn steeds blijven nadenken hoe ze de kuisactiviteiten op een luchthaven kunnen blijven innoveren en optimaliseren. Vooral de exterior cleaning is heel arbeids intensief en moet veel ecologischer kunnen. Momenteel gebeurt dit met een soort van droge waxtechniek, 's nachts aan de terminal en dit zowat 2 maal per maand. Een vliegtuig wassen is zoals een auto wassen, maar dan veel groter en veel gevoeliger. Het (deels) automatiseren van deze reinigingsactiviteiten zou ons een enorme stap vooruit helpen. Daarbij moet steeds opgelet worden dat geen water of zeep op de tarmac tercht mag komen.

Stapje voor stapje naar automatisering
In 2017 zijn Jan en Steven met een innovatieproject begonnen (onder VLAIO subsidie) samen met Comate. Om de opgedane kennis te borgen bij BP Precision Airline Services is er een project manager aangesteld die alles nauwkeurig opvolgt. Het eerste traject is deze zomer afgerond met een werkend prototype van een werkend washoofd (het deel dat tegen de vliegtyuigromp instaat voor de reiniging). Het is echter te moeilijk hanteerbaar en niet fail-safe.

Dit project zet in op de (telescopische) arm om het washoofd te kunnen hanteren en langs de vliegtuigromp te laten gaan. De bedoeling is om tegen midden 2021 een verkoopbaar product te hebben. De innovatie van een semi-automatische machine die vliegtuigen snel en kwalitatief kan wassen zonder detergent achter te laten werd ook met veel interesse onthaald door 2 andere bedrijven actief in Vlaams-Brabant, TUIfly en Brussels Airport. Het is een heel positief signaal dat deze twee grote spelers in de luchtvaart mee hun schouders willen zetten onder dit project.

Bekijk het filmpje!

Partners: BP Precision Airline Services bvba, Comate, Kreitzler, TUIfly, Brussels Airport

Provinciale innovatiesubsidie: 150.000 euro

Steven Palstermans (BP Precision): steven@bp-precision.com

Gerelateerd nieuws

Zin in innovatie?

28 juni 2024

De provincie zorgt voor een sterke hefboom voor je ideeën. Maak samen met onze provinciale innovatiesubsidie een mega innovatiesprong!

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
sep

Sluit je aan bij ons nieuwe netwerk rond circulariteit, een organisatie van Voka binnen het Smart Loops-project. In vier boeiende bijeenkomsten (plus een inspirerende kick-off) krijg je de kans om ervaringen uit te wisselen met andere bedrijven die vergelijkbare uitdagingen hebben en krijg je waardevolle informatie van experts over hoe je het meeste kunt halen uit jouw circulaire project.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}