Tracking & Tracing op Brussels Airport

Het project 'innovatie in de logistiek' handelt over verfijnde en verrijkte plaatsbepalingstechnologie op de luchthaven voor een efficiëntere werking van de vliegtuigbehandeling.
Cluster(s): logistics

Grondafhandelaar Flightcare Belgium heeft samen met de Leuvense Imec spin-off Essensium op Brussels Airport een unieke oplossing voor real-time statusbeheer en nauwkeurige positiebepaling van zijn gemotoriseerde afhandelingsvloot in gebruik genomen. De gebruikte technologie brengt belangrijke voordelen voor de luchthaven en zijn gebruikers, zoals efficiëntere en milieuvriendelijkere vliegtuigafhandeling en accuratere vluchtinformatie voor de passagiers. Het project past in het kader van het “slimme logistiek”-programma van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant.  De gebruikers en de technologie leverancier lichtten hieronder hun eerste bevindingen toe.

“Onze Nose Wheel Lifters verbruiken aanzienlijk wat energie, niet alleen bij het uitduwen, maar ook wanneer ze met draaiende motor stand-by staan voor het vliegtuig – wachtend op goedkeuring van de luchtverkeersleiding – of wanneer ze zich moeten verplaatsen”, stelt Flightcare Airport Infrastructure Manager Geert Roegiers. “Met dit nieuwe systeem weten we perfect waar elk toestel zich bevindt en wat het aan het doen is. Aan de hand van deze informatie kunnen we onze vloot perfect aansturen en zo onnodige wacht- en rijtijden verminderen. Tegelijk zal deze efficiënte aansturing ook leiden tot een vermindering van 162 ton CO2-uitstoot op jaarbasis, alleen al voor onze push-back vloot. We besparen ook op het onderhoud en verlengen de levensduur van de batterijen van de elektrisch aangedreven voertuigen.” Flightcare wil de toepassing snel uitbreiden naar andere voertuigen in haar vloot, zoals de transportbanden, die gebruikt worden bij het laden en lossen van de vliegtuigen.

Voor Geert Oliebos, Directeur Purchases & Support Services van Flightcare, is de oplossing cruciaal voor de kwaliteit van de dienstverlening: “Essentieel is dat we met de VTS-technologie van Essensium onze vloot kunnen optimaliseren, zowel wat aantallen en types toestellen betreft als hun gebruik. Bovendien kunnen we de dienstverlening garanderen dankzij de dynamische en accurate dispatching van ons voertuigenpark.”

De geïntegreerde GPS-componenten in de Essensiumoplossing verzekeren de bepaling van de positie binnen het brede luchthavengebied en de LOSTTM tracking componenten met grote reikwijdte worden gebruikt voor de gebieden waar een verhoogde nauwkeurigheid vereist is of waar geen adequaat GPS-bereik mogelijk is. “Zelfs onder de vliegtuigneus, indoor of ondergronds kunnen we tot op vijftig cm nauwkeurig de positie van een object bepalen”, onderstreept Director Sales & Marketing Stephen Dunphy van Essensium. “Die accuraatheid laat bijvoorbeeld toe om in opslagplaatsen alleen de vorklift te taggen omdat je precies kan bepalen waar hij staat wanneer hij goederen deponeert. Je hoeft dus de goederen zelf niet te taggen, wat een serieuze besparing is. Bovendien staan we klaar met een microchip-versie van onze technologie, zodat we erg kleine tags kunnen installeren in allerlei apparatuur voor gebruik in diverse omstandigheden, zoals in ziekenhuizen.”

Dit project werd gestart in 2010 en geimplementeerd op Brussels airport in 2012. 

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Nieuwe openstelling CrossRoads2

15 februari 2019

De behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking, gestimuleerd met subsidie, blijkt enorm groot te zijn bij KMO’s/MKB’s. Hierom heeft Stichting CrossRoads2 een herindiening gedaan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project kreeg extra budget en kan daarom een nieuwe openstelling uitzetten!

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
okt

Op maandag 28 oktober 2019 wordt de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag (‘W&I-dag’) georganiseerd in de Nederlandse Ambassade te Brussel. Het initiatief om een dergelijke grensoverschrijdende W&I-dag te organiseren, werd afgesproken op de topontmoeting tussen de Vlaamse en Nederlandse minister-presidenten van 5 november 2018. Inschrijven voor 18 oktober is de boodschap!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}