Topregio voor fotonica

Fotonica is het innovatiedomein dat de eigenschappen van licht aanwendt om industrieel te vernieuwen. Vlaams-Brabant heeft enkele grote industriële spelers wiens producten zich hoofdzakelijk situeren in de fotonicasector. Dit project wil de bedrijfsleiders van KMOs inzicht geven in de diverse mogelijkheden die lichttechnologie vandaag kan bieden, om op een eenvoudige maar sterke manier hun productengamma te vernieuwen, te verbreden, hun aanmaak te vereenvoudigen, of ze duurzamer te maken.
Cluster(s): cleantech

Doelstellingen

Met dit project wenst de fotonica-onderzoeksploeg van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) KMO's uit Vlaams-Brabant en Vlaanderen bewust te maken van het feit dat “fotonica” of “lichttechnologie” een belangrijke toegangspoort vormt voor product- en procesinnovatie van KMOs in talrijke economische sectoren.

Daarnaast wenst het onderzoeksteam op actieve wijze haar inzichten in fotonica technologie aan te bieden aan geïnteresseerde KMOs om samen met hen een duidelijke visie uit te werken hoe product vernieuwing, gebaseerd op lichttechnologie, een positieve impact kan hebben op de omzet en de tewerkstelling van het bedrijf. 

Tot slot zal de fotonica onderzoeksploeg van de VUB de KMO-innovatieprojecten, die op korte termijn het grootste potentieel aan verhoging van omzet en tewerkstelling vertonen, uitwerken en in samenwerking met het bedrijf uitvoeren. De innovatiewerkzaamheden van het VUB-onderzoeksteam zullen daarbij financieel gedragen worden door het Europese project ACTPHAST. Dankzij de groei van de onderzoeksgroep heeft de VUB geïnvesteerd in een gloednieuwe onderzoeksfaciliteit in Gooik.

Partners: B-Phot VUB, TE-Connectivity

Resultaat

Vandaag is dit onderzoekscentrum de trekpleister voor fotonicaonderzoek op wereldniveau en de nieuwe kiem voor industriële vernieuwing in Vlaanderen. Met dit project richtte B_PHOT VUB haar pijlen op een tweede fotonica-innovatiegolf voor Vlaams-Brabant. Het project wilde in eerste instantie de grote Vlaamse bedrijven, die reeds werkzaam zijn in fotonica, verder ondersteunen in hun innovatieprojecten. In tweede instantie wilde het project fotonica ingang doen vinden bij KMO's die nog nooit gehoord hebben van lichttechnologie.

Het project bereikte in Vlaanderen ongeveer 3500 belangrijke spelers uit de industriële wereld, waarvan 35 bedrijven zich aangemeld hebben en mondeling geadviseerd werden over de mogelijkheden van fotonica voor innovatie. 6 bedrijven hebben vervolgens beslist om innovatiesteun aan te vragen bij ACTPHAST, en hebben deze ook gekregen. Twee van deze bedrijven (Octinion en Commpscope) kwamen uit Vlaams-Brabant. In totaal was er 272.460 euro financiële steun voor 7 projecten.

De provincie Vlaams-Brabant heeft dit project ondersteund met een provinciale innovatiesubsidie: 29.700 euro.

Gerelateerd nieuws

Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ZOEKT Adviseur Innovatie & Digitalisatie

05 augustus 2019

Gaat jouw hart sneller slaan van alles wat te maken heeft met innovatie? Is jouw intelligentie – en kennis van robotica - allesbehalve artificieel? Weet je meer over cybersecurity dan eender welke hacker? Dan ben jij de Adviseur Innovatie & Digitalisatie waar wij van dromen! Kom Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant versterken en draag zo met onze 45 andere medewerkers bij tot de creatie van welvaart en tewerkstelling in onze provincie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
okt

Op maandag 28 oktober 2019 wordt de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag (‘W&I-dag’) georganiseerd in de Nederlandse Ambassade te Brussel. Het initiatief om een dergelijke grensoverschrijdende W&I-dag te organiseren, werd afgesproken op de topontmoeting tussen de Vlaamse en Nederlandse minister-presidenten van 5 november 2018. Inschrijven voor 18 oktober is de boodschap!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}