SugaR&D

Met het verdwijnen van de suikerquota in Europa en de stevige concurrentie in de wereld beleeft de klassieke suikerindustrie moeilijke tijden. SugaR&D heeft eerst de nieuwe mogelijkheden voor suiker geïnventariseerd, een kennisplatform opgezet en de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen nagekeken. Na de projectperiode is SugaR&D nog meer een zoete actiegerichte community van bedrijven en kennisinstellingen in Tienen.
Cluster(s): food

Vlaams-Brabant is een belangrijke producent van suikerbieten, een lokale grondstof met verzekerde opbrengsten en groeiende marktvolumes. Suiker ging als grondstof vroeger vooral naar voeding, maar glucose- of fructosemoleculen als basisproduct bieden heel wat nieuwe toepassingsmogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld polymelkzuur uit halen, een biologisch afbreekbare kunststof die heel wat mogelijkheden biedt: poetsproducten, omhulsels voor geneesmiddelen, componenten om de strijkbaarheid van verf te vergroten, … Glucose en fructose zijn bovendien permanent beschikbaar: een belangrijke voorwaarde voor de chemische industrie.

SugaR&D is een platform dat jaren na het begin van het project nog altijd bedrijven uit de ruime suikerindustrie samenbrengt: de CEO’s, maar ook de R&D van die bedrijven. Er is kruisbestuiving met kennisinstellingen vanuit de KU Leuven en ook Voka en Boerenbond zitten mee aan tafel. Zo zijn drie sectoren met elkaar verbonden: agro, voeding en chemie. Met die clusterstructuur werden, tijdens de projectperiode, zeer toepassingsgericht drie kleine cases uitgewerkt waarmee vooral de reststromen van de suikerindustrie gevaloriseerd kunnen worden. Nu is het platform vooral een motor van nieuwe initiatieven die in de brede zin werken aan een sterkere verankering van de suikerindustrie. Nieuwe projecten kennen in de schoot van SugaR&D hun prille eerste stappen: van een gecoördineerde aanpak van de waterproblematiek en van het bulktransport tot ... onderzoek naar de haalbaarheid van aquacultuur.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 145.750 euro.

Partners: POM Vlaams-Brabant, Tiense suiker, Acide Citrique Belge, KU Leuven, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, Boerenbond, aanvullen

Renaat Kuipers (POM Vlaams-Brabant)
renaat.kuipers@pomvlaamsbrabant.be

Gerelateerd nieuws

Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen

08 februari 2024

5 vernieuwende projecten krijgen samen 592.583 euro. Eén project zorgt voor betere smaak- en productkwaliteit van gefermenteerde voeding. Een volgend laat mensen bij zichzelf een bloedstaal nemen voor een medisch onderzoek. Ook wordt geïnvesteerd in een gehoortest die thuis kan afgenomen worden bij evenwichtsstoornissen. Twee projecten maken circulaire bakstenen uit steenpuin en combineren warmtetechnieken om erfgoedsites energiezuiniger te maken.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

07
mei

Kiest jouw bedrijf in deze turbulente tijden voor de makkelijkste weg en gekende oplossingen? Verruim dan je blik! Want alleen door innovatie en vernieuwing door te voeren, houdt een onderneming vandaag het hoofd boven water. Waarom innovatie zo belangrijk is, hoe je daarbij tewerk gaat én met welke partijen je best samenwerkt, kom je te weten tijdens deze ontbijtsessie. We bespreken daarbij concrete realisaties van Smart Hub Vlaams-Brabant.

06
jun

Deel kennis en ervaringen met andere ondernemers en breng de groei van jouw bedrijf in een stroomversnelling! Heb je nood aan een omgeving waarin je op een vertrouwelijke manier ervaringen kan delen met andere ondernemers die actief zijn in de voedingssector? Wil je met jouw bedrijf – samen met andere ondernemers – er sterker en sneller op vooruit gaan? Dan is Plato een project waaraan je moet deelnemen.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}