Straffe Streek

Het aanbod aan Vlaams-Brabantse streekproducten lijkt eindeloos! Straffe Streek is hierbij de ideale consumentengids die een overzicht biedt van producenten, producten en verkooppunten.
Cluster(s): food

Het gebruik van streekproducten biedt heel wat voordelen. Het verkleint de ecologische voetafdruk en het geeft ook een identiteit aan de streek. De productie van streekproducten creëert ook een grotere naamsbekendheid van een gemeente. Zo wordt er indirect kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid.

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw
De Streekproducten Vlaams-Brabant vzw is een coördinatie-, overleg- en actieplatform van, voor en door Vlaams-Brabantse streekproducenten en uitbaters van streekhoekjes, B&B's en horecazaken, gemeentebesturen en andere partners. Doelstelling is de Vlaams-Brabantse streekproducten bevorderen, professionaliseren en vermarkten.

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw staat in voor de belangen en rechten van haar leden en wil voor hen opportuniteiten creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is een samenwerking met JAVA foodservicebedrijf. Dankzij deze samenwerking krijgt de producent de kans om zijn cliënteel uit te breiden en zich te focussen op het produceren. JAVA zorgt immers voor de distributie van de streekproducten waardoor de kloof tussen groothandels kleiner wordt en de producent zelf niet meer hoeft rond te rijden om zijn producten aan de man te brengen.

Daarnaast voert de vzw uitgebreid promotie voor haar leden en de producten onder de slogan ‘Straffe Streek’. Het concept “Straffe Streek” werd in 2008 ontwikkeld. Dit concept moet de aandacht voor de Vlaams-Brabantse streekproducten blijvend ondersteunen en daarnaast ook de streekidentiteit versterken. Ter aanvulling van het “Straffe Streek”-concept werd in 2012 een label voor Vlaams-Brabantse streekproducten gemaakt. Indien het product een duidelijke band met Vlaams-Brabant vertoont, het terplekke bij de producent wordt gemaakt én het al minstens 5 jaar wordt geproduceerd, dan kan het aanspraak maken op het label ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’.

Meer informatie vind je op www.straffestreek.be!

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

21
okt

Is jouw bedrijf ook geïnteresseerd om deel te nemen aan een open innovatiecontext? Dan moet je zeker Citrique Belge contacteren. Zij voeren het 3CIT project uit, dit heeft als doel om, in een open innovatiecontext, te onderzoeken of er een ‘Multiflexibele Pilot Plant’ (MPP) kan ontwikkeld worden. Het idee is dat in deze ‘MPP’ er nieuwe producten zouden kunnen geproduceerd worden en andere voedingsbedrijven van de installaties kunnen gebruik maken voor piloottesten of voor extra productie capaciteit.

28
okt

Op maandag 28 oktober 2019 wordt de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag (‘W&I-dag’) georganiseerd in de Nederlandse Ambassade te Brussel. Het initiatief om een dergelijke grensoverschrijdende W&I-dag te organiseren, werd afgesproken op de topontmoeting tussen de Vlaamse en Nederlandse minister-presidenten van 5 november 2018. Inschrijven voor 18 oktober is de boodschap!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}