SportsTechLab, een hockey-living lab

Met de opzet van een hockey-fieldlab wil SportsTechLab de sporter, de onderzoeker en de ondernemer dichter bij elkaar brengen; op deze manier wil het project innovatie in sport stimuleren en de regio op de kaart zetten als dé sportinnovator.
Cluster(s): Sports.Tech, health

De samenwerking tussen wetenschap, technologie, industrie en sport leidt tot innovatieve producten en diensten voor de sport. De Leuvense hockeyclub liet zich meten en ontleden en de resultaten zijn veelbelovend. Het Sportstechlab brengt de onderzoekers al in contact met sporters tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen. Zo krijgen wetenschappers en innovatiebedrijven nog tijdens de ontwikkelingsfase al waardevolle feedback uit de sportwereld.

SportsTechLab wil nieuwe inzichten in sport verwerven, nieuwe toepassingen voor sensoren exploreren en innovatieve producten en diensten ontwikkelen door een samenwerking op te zetten waarbij zowel bedrijven, onderzoeksgroepen, sportbeleid en sporters hun krachten bundelen. Hiervoor zal een fieldlab worden opgezet, een fysieke locatie waar alle actoren nauw met elkaar interageren. KHCL, de Leuvense hockeyploeg, zal fungeren als fieldlab. In het project zijn vijf partners betrokken die metingen gaan uitvoeren op de hockeyspelers: TopSportsLab, imec, BioRICS, KU Leuven (onderzoeksgroep Biomechanica van de menselijke beweging) en Sportpraktijk.

In het fieldlab worden verschillende technologieën uitgestest, waarvan de gegenereerde data opgeslagen en gedeeld wordt in een Cloud-omgeving. Door nauwe interactie tussen de technologie-ontwikkelaar en de sporter willen SportsTechLab betere producten voor de sporter ontwikkelen en naar de markt brengen.

Door dit samenwerkingsproject met verschillende partners uit de regio kunnen we onze positie verstevigen en staan we concurrentieel sterker. SportsTechLab kan fungeren als hefboom en zal Vlaams-Brabant op de kaart zetten als dé sportregio.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 147.127 euro.

Meer info:

Tine Van Lommel, coördinator Sports.Tech
tine.vanlommel@kuleuven.be
0498 31 36 66
www.flanderssportstech.be

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Eerste editie van ‘Life-on-Chip’, een groot succes!

04 maart 2019

De tweedaagse conferentie ‘Life-on-Chip – The Road from Idea to Reality’ was met een bijeenkomst van meer dan 140 wetenschappers en bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland op 21 en 22 februari een groot succes. De aanwezigen waren allemaal spelers uit de sector van de Health/Life Sciences en de micro- en nanotechnologie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

25
apr

Over the past few years GAP, a funded project, made clinical genomics cost-effective for daily use in a hospital. Project partners UGent, KULeuven, imec and three companies (Western Digital, Bluebee and Agilent) developed the hardware and software platforms to make whole human genome sequencing cost and time efficient, and ready for clinical and societal use.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

15
mei

Artificial Intelligence is booming and it’s there to push your business forward. Become a believer. Let AI help you develop real innovations for Smart Health, Smart Industry and Smart Cities. AI Flanders reaches out to Flemish companies (yet also welcomes international players) and policy makers to help them understand and leverage the power of Artificial Intelligence. It focuses on opportunities & cases in three domains: Smart Health, Smart Industry and Smart Cities.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}