SportsTechLab, een hockey-living lab

Met de opzet van een hockey-fieldlab wil SportsTechLab de sporter, de onderzoeker en de ondernemer dichter bij elkaar brengen; op deze manier wil het project innovatie in sport stimuleren en de regio op de kaart zetten als dé sportinnovator.
Cluster(s): Sports.Tech, health

De samenwerking tussen wetenschap, technologie, industrie en sport leidt tot innovatieve producten en diensten voor de sport. De Leuvense hockeyclub liet zich meten en ontleden en de resultaten zijn veelbelovend. Het Sportstechlab brengt de onderzoekers al in contact met sporters tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen. Zo krijgen wetenschappers en innovatiebedrijven nog tijdens de ontwikkelingsfase al waardevolle feedback uit de sportwereld.

SportsTechLab wil nieuwe inzichten in sport verwerven, nieuwe toepassingen voor sensoren exploreren en innovatieve producten en diensten ontwikkelen door een samenwerking op te zetten waarbij zowel bedrijven, onderzoeksgroepen, sportbeleid en sporters hun krachten bundelen. Hiervoor zal een fieldlab worden opgezet, een fysieke locatie waar alle actoren nauw met elkaar interageren. KHCL, de Leuvense hockeyploeg, zal fungeren als fieldlab. In het project zijn vijf partners betrokken die metingen gaan uitvoeren op de hockeyspelers: TopSportsLab, imec, BioRICS, KU Leuven (onderzoeksgroep Biomechanica van de menselijke beweging) en Sportpraktijk.

In het fieldlab worden verschillende technologieën uitgestest, waarvan de gegenereerde data opgeslagen en gedeeld wordt in een Cloud-omgeving. Door nauwe interactie tussen de technologie-ontwikkelaar en de sporter willen SportsTechLab betere producten voor de sporter ontwikkelen en naar de markt brengen.

Door dit samenwerkingsproject met verschillende partners uit de regio kunnen we onze positie verstevigen en staan we concurrentieel sterker. SportsTechLab kan fungeren als hefboom en zal Vlaams-Brabant op de kaart zetten als dé sportregio.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 147.127 euro.

Meer info:

Tine Van Lommel, coördinator Sports.Tech
tine.vanlommel@kuleuven.be
0498 31 36 66
www.flanderssportstech.be

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}