SKiN-HUID

Met jaarlijks wereldwijd 8 miljoen doden is kanker één van de meeste bedreigende ziektes. De complexiteit van de ziekte maakt dat deze enkel succesvol behandeld kan worden door innovatie en vertaling van kennis naar nieuwe geneesmiddelen. Binnen SKiN-HUID tracht men antwoord te bieden op de specifieke uitdagingen van huidkanker.
Cluster(s): health

Vanuit Euregional PACT, een virtueel onderzoekslaboratorium dat tot stand kwam via het vorige Interreg-programma, zijn reeds een aantal medische basistechnologieën op academisch niveau ontwikkeld. Eén van die technologieën is het Anx-A5 gebaseerde platform voor Target Drug Delivery. Het omvat een gerichte toediening van medicijnen via elektrische of hyperthermische stimulatie die stress op de cellen zet. Voordelen van deze techniek zijn het efficiënt en doelgericht inkoppelen van toxische farmaceutische hoeveelheden, maar op basis van een verminderde dosis. Op die manier blijven de algemene bijwerkingen beperkt en kan de patiënt zijn levenskwaliteit behouden. 

Het is de bedoeling om deze technologie binnen ‘SKiN-HUID’ verder uit te spinnen tot een therapie via preklinische en klinische validatie. Er zal een stimulatietoestel met applicator ontwikkeld worden, dat ingezet wordt voor een preklinische validatie van de behandeling. Daarbij wordt het Annexine A5-ETA gebaseerd medicijn doorontwikkeld dat via het toestel en de applicator doelgericht en efficiënt toegediend kan worden. 

De Universiteit Maastricht leidt het project, partners zijn Universiteit Antwerpen, Basic Pharma Technologies, MosaMedix, Elmedix en VIB.

Bron: Interreg - Grensregio.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering: 100.000 euro

Image: Designed by Kjpargeter

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}