PRosPERoS

We leven allemaal langer, maar bewegen minder en ontwikkelen sneller overgewicht. Dat leidt steeds vaker tot ernstige gewrichtsslijtage op steeds jongere leeftijd. PRosPERoS ontwikkelt slimme gewrichtsvervangende implantaten waarmee men tot op hoge(re) leeftijd actief kan blijven bewegen. Zo verbetert PRosPERoS de levenskwaliteit van de ouder wordende samenleving.
Cluster(s): health

De bevolking wordt steeds grijzer, wat gepaard gaat met onder andere toenemende klachten over ernstige gewrichtsslijtage. Een gewrichtsvervangend implantaat plaatsen kan een oplossing zijn, maar deze generieke implantaten hebben een beperkte levensduur waardoor ze vaak vervangen moeten worden. Er is duidelijk behoefte aan een nieuwe generatie medische implantaten die idealiter specifiek gemaakt worden voor de anatomische vorm van de patiënt. 

PRosPERoS speelt hierop in en wil nieuwe patiënt-specifieke implantaten ontwikkelen voor heup en rug die het genezingsproces versnellen, verbeteren en zo infecties voorkomen. De basis van het onderzoek is de veelbelovende regeneratieve geneeskunde waarbij het lichaam van de patiënt gestimuleerd wordt om zèlf beschadigd of verwijderd weefsel te regenereren. PRosPERoS zal 3D geprinte implantaten, ontstekingsremmende en botgroei-stimulerende coatings en nieuwe resorbeerbare biomedische materialen ontwikkelen. 

Maar liefst vijf universiteiten en academische ziekenhuizen in de grensregio zullen samenwerken met bedrijven zoals Antleron en PCOTech, die over laboratoria beschikken voor het uitvoeren van het preklinisch onderzoek, maar ook in staat zijn om de klinische studies in het laatste stadium van het project uit te voeren. Bedrijven zoals Xilloc staan in voor het ontwerp, productie en commercialisering van implantaten en coating technologieën. Op die manier kan er een stevig netwerk rond regeneratieve geneeskunde tot stand komen in de grensregio met regionale kenniscentra, hightech industrie en academisch-medische centra.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering voor Antleron, KU Leuven, Layerwise en Medanex: 200.000 euro.

Bron: Interreg grensregio en Prosperos

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Eerste editie van ‘Life-on-Chip’, een groot succes!

04 maart 2019

De tweedaagse conferentie ‘Life-on-Chip – The Road from Idea to Reality’ was met een bijeenkomst van meer dan 140 wetenschappers en bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland op 21 en 22 februari een groot succes. De aanwezigen waren allemaal spelers uit de sector van de Health/Life Sciences en de micro- en nanotechnologie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

25
apr

Over the past few years GAP, a funded project, made clinical genomics cost-effective for daily use in a hospital. Project partners UGent, KULeuven, imec and three companies (Western Digital, Bluebee and Agilent) developed the hardware and software platforms to make whole human genome sequencing cost and time efficient, and ready for clinical and societal use.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

15
mei

Artificial Intelligence is booming and it’s there to push your business forward. Become a believer. Let AI help you develop real innovations for Smart Health, Smart Industry and Smart Cities. AI Flanders reaches out to Flemish companies (yet also welcomes international players) and policy makers to help them understand and leverage the power of Artificial Intelligence. It focuses on opportunities & cases in three domains: Smart Health, Smart Industry and Smart Cities.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}