Registration from Pardon

Registration from Raffo

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Registration from Statik

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Registration from Raffo

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Registration from Frans

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Registration from Raffo

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Boost jouw project met innovatiesubsidies!

Cluster(s): Sports.Tech, creativity, food, health, logistics, cleantech

Impuls van 612.646 euro voor innovatieve samenwerkingsprojecten

Provinciaal innovatieproject Physical internet scoort in EU Hackaton ‘EU vs virus’

One man band

One man band: dit innovatieproject heeft als doel de ontwikkeling van een 100% blijf-in-je-kot televisieproductietool. Weliswaar een projectvoorstel van voor de Corona-crisis maar bijzonder ad-rem tijdens de crisis.
Cluster(s): creativity

De projectpartners zijn gestart we met de ontwikkeling van een nieuw product - The One Man Band, een eenmans televisiestudio. Dit doen ze vanuit de ervaring in de sector met teamleden die jaren in de audiovisuele (TV) productie hebben gewerkt en ervaring opgebouwd.

Alleenstaande dure toestellen, repititief te bedienen
De huidige televisie productie cellen zijn opgebouwd uit een resem dure toestellen om content te maken, op te nemen en uit te zenden. Deze praten momenteel niet met elkaar door ingewikkelde protocollen. Het geheel is enkel te bedienen door sterk gespecialiseerde technische profielen zoals  cameramensen, geluid- en lichttechniekers .... Dus voor heel wat uitzendingen worden deze mensen gevraagd om heel repetitief werk te doen.

Verbonden toestellen, voorgeprogrammeerde bediening, meer creativiteit
Het uiteindelijk product van dit project, ‘One Man Band’ (OMB) is een software/platform dat zal toelaten dit werk te automatiseren. In het meest extreme geval, kan men zelfs een volwaardige televisie productie maken met één persoon. Wel te verstaan door initieel een heel aantal voorgeprogrammeerde presettings te maken. Deze presettings worden dan gemaakt door de technische profielen die hun creativiteit kunnen botvieren. Eens de presettings gemaakt zijn, kunnen de makers met wat sectorkennis een heel professionele uitzending alleen gaan maken.

De markt en niets anders dan de markt, zelfs in de Creativiteit sector
Ook in de audivisuele business wordt steeds meer efficiëntie vereist, komen budgetten steeds meer onder druk door concurrentie van online media.
De toepassing zal eveneens een grote meerwaarde zijn voor een groot deel van de andere audiovisuele sectoren die onder grote budgetdruk staan. We denken hierbij aan online zenders, live events, theaterproducties en eSports.

Partners: Tinkerlist.tv, DPG media (Medialaan)

Provinciale innovatiesubsidie: 133.425 euro

Kurt Victoor (Tinkerlist): kurt@tinkerlist.tv

TheBasecamp

Goed houdbare, gezonde, easy to cook maaltijden met een sociale dimensie, dit is het doel van dit innovatieproject. Deze maaltijden bewijzen niet alleen een dienst voor de avonturier of adept van de snelle hap. Ook in Blijf-in-je-kot tijden is dit bijzonder nuttig: je hebt alles in huis met één eenvoudig pakje. Voeg daarbij nog de aanpak van voedseloverschotten en de unieke logistieke inbreng vanuit de sociale economie. Samen maakt dit een evenwichtige mix in één project.
Cluster(s): food

THEBASECAMP komt, samen met Vlaams Brabantse project-partners, tegemoet aan de behoefte van lokale particulieren, bedrijven, zorginstellingen en scholen om te kunnen beschikken over lekkere, gezonde & efficiënte maaltijden. Met inzet van lokale technologie worden lokale ingrediënten uit overstock of reststromen gedroogd om te verwerken tot “ready-to-eat maaltijden” die enkel nog toevoeging van warm water vereisen.  

Uniek en innovatief karakter 

Thebasecamp zet maximaal in op drogen van lokale voedingsproducten uit overstock of reststromen omwille van legio voordelen inzake gezondheid, klimaat & logistiek. Voor verwerking van de voedingsproducten (wassen, snijden, drogen, blenden, verpakken) verbindt TBC zich met lokale partners binnen de sociale economie. (Blankedale Tienen). 

Uitgangssituatie  

Een eerste proef-batch werd geproduceerd in 2019. De innovatiesubsidie wordt ingezet om de prototypes te optimaliseren qua gebruiksgemak, smaak en voedingswaarde. Tevens wordt een deel van de subsidie ingezet om via netwerking & marketing het product tot bij de consument te brengen.   

Doelstellingen 

Door verbindingen aan te gaan met lokale ingrediënt-, ontwikkeling- & productiepartners wordt een sterke lokale inbedding en visibiliteit beoogd. Concrete doelstelling is om na opschalingsfase van 2 jaar een stabiele duurzame FOOD-BUILDER & PROVIDER te zijn in het Vlaams Brabantse landschap. 

Partners:  TheBasecamp, MEAM, Blankedale, UCLL

Provinciale innovatiesubsidie: 75.000 euro

Koen Rens (TheBasecamp): koen.rens@thebasecamp.be 

Washbot

Propere vliegtuigen zonder water morsen op de tarmac is niet zomaar een leuk hebbedingetje. Het is de alledaagse vereiste op een moderne milieubewuste luchthaven. Hoe eenvoudig het ook klinkt; dit is toptechnologie van zeep over waskop tot telescopische wasarm. Zonder toestemming van de vliegtuigfabrikanten kom je niet zomaar met een spons met wat zeep aan een vliegtuig. Dit wordt het nieuwe normaal post-corona.
Cluster(s): logistics

Een brokje geschiedenis

BP Precision Airline Services werd opgericht in 2010 door Steven Palstermans en Jan Bensch als alternatief voor de klassieke cleaning maatschappijen op Zaventem. Door hun kwalitatieve, vernieuwde en frisse aanpak konden ze redelijk snel groeien en stonden de grote luchtvaartvaartmaatschappijen in rij om klant te worden, waaronder TUI, Brussels Airlines, TNT Airways, FedEx, Belgian Airforce 15de wing,… Na 9 jaar is BP Precision gegroeid op vlak van werknemers (van 2 naar 28 FTE’s) en de referentie geworden op alle Belgische luchthavens op het vlak van interior en exterior cleaning. Jan en Steven zijn steeds blijven nadenken hoe ze de kuisactiviteiten op een luchthaven kunnen blijven innoveren en optimaliseren. Vooral de exterior cleaning is heel arbeids intensief en moet veel ecologischer kunnen. Momenteel gebeurt dit met een soort van droge waxtechniek, 's nachts aan de terminal en dit zowat 2 maal per maand. Een vliegtuig wassen is zoals een auto wassen, maar dan veel groter en veel gevoeliger. Het (deels) automatiseren van deze reinigingsactiviteiten zou ons een enorme stap vooruit helpen. Daarbij moet steeds opgelet worden dat geen water of zeep op de tarmac tercht mag komen.

Stapje voor stapje naar automatisering
In 2017 zijn Jan en Steven met een innovatieproject begonnen (onder VLAIO subsidie) samen met Comate. Om de opgedane kennis te borgen bij BP Precision Airline Services is er een project manager aangesteld die alles nauwkeurig opvolgt. Het eerste traject is deze zomer afgerond met een werkend prototype van een werkend washoofd (het deel dat tegen de vliegtyuigromp instaat voor de reiniging). Het is echter te moeilijk hanteerbaar en niet fail-safe.

Dit project zet in op de (telescopische) arm om het washoofd te kunnen hanteren en langs de vliegtuigromp te laten gaan. De bedoeling is om tegen midden 2021 een verkoopbaar product te hebben. De innovatie van een semi-automatische machine die vliegtuigen snel en kwalitatief kan wassen zonder detergent achter te laten werd ook met veel interesse onthaald door 2 andere bedrijven actief in Vlaams-Brabant, TUIfly en Brussels Airport. Het is een heel positief signaal dat deze twee grote spelers in de luchtvaart mee hun schouders willen zetten onder dit project.

Partners: BP Precision Airline Services bvba, Comate, Thomas Hoogwerkers, TUIfly, Brussels Airport, 

Provinciale innovatiesubsidie: 150.000 euro

Steven Palstermans (BP Precision): steven@bp-precision.com

Waterstofpaneel

Commercieel op ieder dak waterstof produceren daar gaat het project Waterstofpaneel over. Waterstof is de energie van de toekomst: makkelijk en milieuvriendelijk te produceren uit water en na gebruik weer zuiver water producerend, makkelijk op te slaan gedurende lange tijd, makkelijk te transporteren en dit alles met een enorme energiedichtheid. Dit project gaat een werkend prototype omvormen tot een commerciële hit.
Cluster(s): cleantech

Zo eenvoudig kan het zijn
Onze aarde warmt op en onze grondstoffen raken uitgeput. Het klimaat schreeuwt om duurzame oplossingen. Hoe zorgen we ervoor dat de energie die we verbruiken, hernieuwbaar is, duurzaam, proper en voor iedereen toegankelijk? Dit project biedt het antwoord. Betaalbare Groene Waterstof uit Licht en Lucht.

Primeur met zonlicht en waterdamp, that's all
De uitdaging van ons energieprobleem zit hem niet enkel in het opwekken van groene stroom. 80% van de energie wordt geleverd door gas, mazout, … Om deze te vervangen hebben we een nieuwe brandstof nodig en dat is waterstof, groene waterstof H2 Tot enige tijd geleden werd groene H2 enkel opgewekt via groene stroom. Dit zijn echter dure installaties en zijn enkel interessant bij grote vermogens (i.e. windmolenparken). De onderzoekers van de KU Leuven hebben begin dit jaar voor een wereldprimeur gezorgd met hun doorbraak in de ontwikkeling van waterstofpanelen. Hierbij wordt waterdamp in de lucht rechtstreeks omgezet in H2. Met deze toepassing, kan je jouw huis van elektriciteit voorzien en verwarmen. Je kan het opslaan voor de winter en er je auto mee tanken. Beeld je in dat dit ook bij bedrijven geplaatst wordt en dat transportbedrijven hun ganse vloot op zelfopgewekte H2 kunnen laten rijden!

Performant product met sterk design
De technologie die de KU Leuven ontwikkeld heeft is uniek in de wereld, maar is slechts een proof of concept. Het is een zelfgemaakt prototype dat in zijn huidige vorm onveilig is en nog ver verwijderd van een toepasbaar product. Dankzij dit project kunnen zij samen met Comate en Waterstofnet de technologie uit het labo halen en omvormen tot een veilig, hoogtechnologisch, innovatief en performant product met een sterk design dat klaar is om op grote schaal geproduceerd te worden. Het zal ervoor zorgen dat we onze voorsprong in de wereld kunnen behouden. Dit zal gigantische internationale belangstelling creëren. Het is iets wat mensen kunnen zien en begrijpen. Groene waterstof is de energiedrager en brandstof van de toekomst. Met dit project maken we van die toekomst realiteit.

Partners: Comate, KULeuven, Transfarm, Waterstofnet

Provinciale innovatiesubsidie: 142.630 euro 

Sander Van den dries (Comate): sander.vandendries@comate.be

Nature based offices

Lokaal, circulair en nieuwe kantooromgevingen: dit zijn de woorden waar we deze Coronadagen mee om de oren geslagen worden. Dit projectvoorstel is van voor de Coronacrisis, maar de huidige uitwerking is meer dan actueel. Van het diverse groenafval van de sociale economie maken we terug innovatieve grondstoffen, die kunnen gebruikt worden voor werkbladen, scheidingswanden, ea in kantoren.
Cluster(s): cleantech

“Groenafval wordt design” 

Pro Natura is een Vlaams sociaal economiebedrijf dat al 26 jaar pionier is in ecologisch landschapsbeheer. In opdracht van gemeentebesturen, bedrijven, scholen, zorginstellingen,.. zorgt Pro Natura voor een versterking van natuurlijke ecosystemen en meer biodiversiteit. Via deze opdrachten stelt het bedrijf  dagelijks +/- 160 doelgroeparbeiders te werk.  

Pro Natura’s activiteiten genereren heel wat groenresten. Momenteel worden die extern gecomposteerd en betekent dit een kost voor het bedrijf. Al enkele jaren zoekt Pro Natura echter naar een nuttige valorisatie van deze stromen.  

Vanaf 2020 opent het sociaal economiebedrijf op het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit in Pamel een testruimte waar ze enkele specifieke stromen zoals bermmaaisel, Japanse Duizendknoop, netel, riet,…  zullen drogen en vervezelen. Deze vezels worden dan als grondstof aangeboden aan materiaalproducenten. Dankzij de innovatiesteun van Provincie Vlaams-Brabant heeft Pro Natura een samenwerking opgezet met 4 materiaalproducenten die in 2020-2021 Pro Natura’s natuurvezels zal uittesten in hun materialen. Het gaat om:

  1. Circular Matters: biocomposieten,  
  2. Touch of nature: gietvloeren en vezelplaten,  
  3. BC materials: natuurpleister,
  4. Fungalogic: mycelium materiaal.  

Als kers op de taart heeft NNOF zich geëngageerd om met deze materialen 7 nieuwe (afwerkingen van) kantoormeubels te ontwerpen. Via deze meubelstukken kunnen de mogelijkheden van de materialen aan het grote publiek getoond worden. 

Dit project versnelt niet enkel de shift naar een circulaire biogebaseerde economie, maar zorgt er ook voor dat de aanleg en beheer van waardevolle biodiverse landschappen gestimuleerd worden. De beheerresten krijgen namelijk een 2de leven in materialen en andere toepassingen, waardoor de beheerwerken zelf op termijn goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Via de marketing van deze biogebaseerde materialen wordt ook bewustzijn gecreëerd voor de "ecosysteemdiensten" (zoals het leveren van materialen) die de natuur ons biedt. Een laatste en zeer belangrijke doelstelling van dit project is het uitbouwen van een nieuwe economische activiteit binnen Pro Natura. Groenwerken vergen namelijk een zeer goede fysieke conditie, waarover vele doelgroeparbeiders helaas niet beschikken. Door een 2de, meer ergonomische productie/logistieke activiteit uit te bouwen, kan Pro Natura werk op maat aanbieden voor een ruimere doelgroep.  

In deze video van Kanaal Z krijgt u in 3 min. een helder beeld van onze activiteiten en doelstellingen.

Partners: Pro Natura, NNOF (Transmoove), Circular Matter, Touch of Nature, BC Materials, Fungalogic, KULeuven (Center for Sustainable Catalysis and Engineering), 72P

Provinciale innovatiesubsidie: 111.591 euro

Rein Dessers (Pro Natura): rein.dessers@pronatura.be

Provinciaal innovatieproject Physical Internet (PI) neemt deel aan EUvsVIRUS hackaton

Cluster(s): logistics, cleantech

CELIS: grens- en sectoroverschrijdende samenwerking in health en life sciences

Cluster(s): health

Biohub

Biohub is een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.
Cluster(s): health

Biohub is allereerst de cocreatie van een blauwdruk van een open en innovatief samenwerkingsmodel van verschillende bedrijven die willen samenwerken op de raakvlakken van hun eigen technologische focus. De eerste co-design/housing volgens die blauwdruk zal plaatsvinden tussen in aanvang 3 jonge Leuvense technologiebedrijven Virovet (vaccins voor dieren), Soundtalks (stressmetingen via geluid bij dieren) en Antleron (regeneratieve geneeskunde) in een bedrijfspand in Haasrode. In die bottom up gerealiseerde inspirerende omgeving is veel meer interactie en speelruimte dan in bestaande incubatoren. In een GMP (Good Manufacturing Practice)- open lab-omgeving worden niet alleen producten samen ontwikkeld en gemaakt (co-technology development), maar worden ook multidisciplinaire stages georganiseerd (co-education & work) en de kennis van de regio op een innovatieve manier vermarkt (co-branding & knowledge sharing).

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 130.000 euro

Partners: Virovet, Antleron, Soundtalks

Karen Cauwels,
Antleron

karen.cauwels@antleron.com

Operating Room, future proof

Een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven
Cluster(s): health, cleantech

In een operatiekwartier van een ziekenhuis worden steeds nieuwe toestellen geplaatst. De interacties tussen deze toestellen, zoals beeldvormingstoestellen, beeldschermen, virtual reality, worden alsmaar complexer.
‘Operating Room Future Proof’ realiseert een totaal nieuw concept van virtuele operatiezaal in AR/VR waarin alle nieuwe elementen optimaal geïntegreerd worden. Later worden realistische flexibele, duurzame proeftuinen gerealiseerd op het Green Energy Parc Zellik.
In deze proeftuinen wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen postoperatieve wondinfecties, de ventilatie, de ingreep en de hygiënische eisen. Daarnaast krijgen nieuwe medische technologieën de nodige mogelijkheden naar onderzoek, ontwikkeling en validatie. Deze proeftuinen staan ook open voor jongeren om hen warm te maken voor de innovaties en voor medisch en technisch personeel om hen te (her)scholen in de innovatieve technologie van een smart operating room.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie132.531 euro

Partners: Green Energy Park, UZ Brussel, VUB, Northstone-One Bonsai, Agoria, Flux 50

Jimmy Van Moer & Inne Peersman
Green Energy Park

jimmy.vanmoer@greenenergypark.be & inne.peersman@greenenergypark.be

Physical Internet

Een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport
Cluster(s): logistics

Physical Internet is een IOT (Internet of Things)-project waarbij pakjes zelf linken met het internet en zelf kunnen bepalen hoe ze van A naar B de logistieke keten efficiëntst (economisch en ecologisch) doorlopen. Demonstraties in Physical Internet hebben volgens Alice (Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe) een heel hoge prioriteit. Voor luchtvracht zou Brucargo als enige nu al de lead willen nemen. Dit project is sterk gelinkt met het Bru Cloud data- en app-platform.
In het project moet een (1) Roadmap lange termijn uitdagingen situeren, (2) worden Pilotcases, bepaald op basis van de Roadmap, getest en een (3) moet een Opleidingscyclus met VR/AR een snelle intrede van nieuwe technologiën mogelijk maken.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 138.844 euro

Partners: Voka - Kamer van Koophandel Vlaams Brabant, Air Cargo Belgium, Brussels Airport Company, Thomas Moore Hogeschool Mechelen, Swissport, Hazgo, Saco Groupair, COMmeta, Reality Matters

Geert Keirens, VOKA-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant,

geert.keirens@aircargobelgium.be

Contact from EpiSense KU Leuven

KneeVR: innovatie in revalidatie

Het KneeVR-project heeft een innovatieve AR/VR-applicatie (Augmented Reality / Virtual Reality) ontwikkeld om de revalidatie van patiënten met een knieletsel te ondersteunen. Een mooi voorbeeld van 'Serious gaming'.
Cluster(s): health

KneeVR legde de focus op patiënten die een reconstructie van de voorste kruisbanden ondergingen en aankijken tegen een lange (en saaie) revalidatie. Door hun revalidatie te verrijken met een spelelement dat tegemoet komt aan hun specifieke noden, zal dit proces sneller, efficiënter en aangenamer verlopen.

AR/VR-technologie vindt de laatste jaren steeds vaker zijn toepassing in de gezondheidszorg, maar er staan nog talloze mogelijkheden open. Het KneeVR-project focust op één concrete case. Door aan te tonen dat VR/AR een effectieve meerwaarde biedt voor zowel therapeut als patiënt, zal dit een hefboom zijn voor meer en nieuwe toepassingen in het domein van de gezondheidszorg.

Doelstellingen

Bestaande games missen hun doeltreffendheid omdat ze onvoldoende ‘op maat’ van de patiënt zijn. Bovendien bevinden deze games zich nog vaak in een sfeer van entertainment, eerder dan dat ze effectief worden toegepast in een klinische context.

Het KneeVR-project stelt als doel:

Het te ontwikkelen prototype zal het resultaat zijn van een unieke samenwerking tussen technologie-ontwikkelaars, kinesisten, patiënten, human-design experts en business-experts. Door deze kennis en expertise te bundelen zal een VR/AR-toepassing worden uitgewerkt die maximaal tegemoetkomt aan de noden en behoeften van de eindgebruiker.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 147.804 euro.

Partners: KU Leuven-Sportstech, KU Leuven - Faber, Preview Labs/Cronos, Health House, U Centric, UCLL, GRIT Belgian Sports Clinic.

Meer info
 
Tine Van Lommel (KU Leuven Research & Development)
tine.vanlommel@kuleuven.be

NeuroPath

NeuroPath is een (internationaal opgevolgd) project dat al geleid heeft tot de eerste belangrijke stappen voor een betere en aangenamere begeleiding van Parkinson patiënten door een spelelement toe te voegen in de opvolging van hun ziekte.
Cluster(s): health

Neuropath wil de fysiologische, bewegings- en emotionele gegevens van de patiënt frequent en objectief vastleggen in de klinische én in de thuissituatie over de lange termijn. Op die manier willen ze de evolutie van de ziekte en het zorgtraject veel beter kunnen opvolgen.

Nu is er vaak nauwelijks interactie tussen een arts en zijn patiënt, die elkaar vaak slechts twee keer per jaar zien. Het resultaat van oefeningen kan zo niet op regelmatige basis opgevolgd worden. Door te werken met het gebruiksvriendelijke Kinect platform zouden artsen de voortgang van hun patiënten wel dagelijks kunnen opvolgen. Dat maakt het makkelijker om in te grijpen wanneer dat nodig blijkt en de arts kan dan ook tijdig meer aangepaste oefeningen of medicatie voorschrijven.

NeuroPath is het eerste open source, allesomvattende, medische graad platform voor de ziekte van Parkinson, gebruik makend van data uit 3D bewegingsanalyse, health wearables en levenskwaliteit parameters.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 150.000 euro.

Partners: Neuropath, MC2BIS, KU Leuven -  Faber, Mobilab, U Centric.

Benoit Tas (Neuropath)

0472 74 16 71 , contact@neuropath.life

Multiflexibele Productie Plant voor citroenzuur specialiteiten & andere voedingstoffen

Om zijn marktpositie te verstevigen, streeft Citrique Belge ernaar om verschillende nieuwe specialiteiten van citroenzuur in een open innovatietraject te produceren. Het doel van dit project is een MPP (multiflexible productieplant) te ontwikkelen waarbij een deel van de productiecapaciteit benut kan worden door andere (regionale) voedingsbedrijven.
Cluster(s): food

Zoals Citrique Belge zijn er in heel de wereld maar goed 15 spelers, waarvan 2 in Europa. De concurrentie is bikkelhard en de prijzen voor het gewone citroenzuur zijn soms heel fluctuerend. Citrique Belge wil daarom inzetten op beter geprijsde specialiteiten voor food en pharma. Om deze uitbreiding te kunnen realiseren, is het van belang dat er een nieuwe open en innovatieve productiesite ontwikkeld wordt, die zeer flexibel kan omgebouwd worden.

Uniek in dit project is dat Citrique deze site niet alleen voor zichzelf wil houden. In de plaats daarvan deelt het bedrijf samen met andere partners uit de foodsector kennis, kunde en investeringen. Deze vorm van 'open innoveren' is een unicum in de meestal heel besloten foodwereld waar iedereen angstvallig recepturen geheim houdt.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 150.000 euro.

Partners: Citrique Belge, UCLL, Flanders’ Food, POM Vlaams-Brabant.

Image: Designed by Welcomia

Lieve Lamberts (Citrique Belge)
016 80 64 20 lieve.lamberts@citriquebelge.com 

Pure&Sure

Veilige, kwalitatieve en authentieke voeding? Pure&Sure zorgt ervoor! Bedrijven en onderzoekers slaan de handen in elkaar om een zeer innovatief en revolutionair instrument te ontwikkelen om kwalitatieve en eerlijke voedingsproducten te kunnen garanderen, die voldoen aan alle voorschriften.
Cluster(s): food

Pure&Sure heeft een innovatieve scanningstool ontwikkeld voor verschillende actoren in de voedingsnijverheid, die vandaag dure en tijds- en arbeidsintensieve procedures moeten hanteren om de kwaliteit van hun voedingsproducten te garanderen. Met deze tool moeten deze procedures sneller, accurater, efficiënter en kwalitatiever verlopen De maatschappelijke meerwaarde is aanzienlijk.

Pure&Sure heeft een uiterst innovatief instrument ontwikkeld dat:

Labo-analyses worden steeds meer beschikbaar en nauwkeuriger, maar ze zijn duur, vereisen specifieke technische vaardigheden en bovendien is het resultaat pas laat beschikbaar. Er worden daarom veel inspanningen geleverd om technieken te ontwikkelen die verschillende voedingsactoren in de supply chain in staat moeten stellen om onmiddellijk en goedkoop te concluderen dat hun producten aan de gangbare kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften voldoen.

De voornaamste doelstellingen van het project zijn:

Pure&Sure is bij uitstek een multidisciplinair project dat expertise in de voedingsproductie, retail, big data, ICT en sensorontwikkeling combineert. Het project bestaat uit drie stappen gespreid in de tijd: prototype-ontwikkeling, testing en marktlancering.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 99.300 euro.

Partners: Smart Retail, Comate, KU Leuven, XAOP, Pupil, Vlevico, Voedselbank Brabant-Brussel

Simon Vandamme (Smart Retail)

simon.vandamme@colruytgroup.com

Slot Booking app

De Slot Booking Applicatie zorgt voor het efficiënter aanleveren en oppikken van vracht binnen BRUcargo.
Cluster(s): logistics

Dit past binnen de strategie van BRUcargo waar de focus ligt op: nichemarkten (zoals Farma), community building (implementatie van standaard procedures voor de hele community, over de grenzen van individuele bedrijven heen) en digitalisatie. Dit project zal de competitiviteit en aantrekkelijkheid van BRUcargo en de positie van Vlaanderen als logistieke topregio positief beïnvloeden. Het zal wachttijden en verspilling voor alle partijen binnen de zone verminderen, door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

De belangrijkste kenmerken van de Slot Booking Applicatie:

Een gebruikersgroep zal bestaan uit een aantal kernpartijen die de stem van BRUcargo vertegenwoordigen:

Naast de gebruikersgroep, zijn er uiteraard een aantal cruciale partners die hun bijdrage bieden bij de ontwikkeling, nl. VOKA, Universiteit Antwerpen, AirCargoBelgium, Brussels Airport Company, Nallian en Smart Hub Vlaams-Brabant.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 100.000 euro.

Ik geloof mijn ogen niet - Eyetracking tool voor KMO

Waar kijken mensen naar? Om die vraag te beantwoorden, bestaan er zogenaamde 'eye-tracking' toestellen. De analyse van eye-tracking gegevens is vaak enorm duur. Onderzoekers van UCLL en EAVISE-KU Leuven hebben samen met bedrijven in een innovatieproject een software tool voor eye-tracking ontwikkeld. Zo ligt die technologie ook binnen het bereik van KMO's en de non-profit sector. Volg je ogen even.
Cluster(s): creativity

Eye-tracking toestellen meten de oogbewegingen van een proefpersoon, aan de hand waarvan er berekend kan worden waar de proefpersoon in kwestie het vaakst, het eerst of het langst naar kijkt. Informatie over kijkgedrag is van belang in veel domeinen:

Met lichtgewicht eye-tracking brillen is het al langer mogelijk om bovenstaande vragen te beantwoorden en gegevens te bekomen. Jammer genoeg was de analyse van de eye-tracking gegevens zo duur dat in de praktijk enkel academische onderzoekers en grote bedrijven konden genieten van de relevante resultaten. De hoge kostprijs kwam doordat de analyse van de gegevens manueel moest gebeuren en ontzettend tijdrovend was.

Dit project heeft een software-tool ontwikkeld die de analyse automatiseert en drastisch versnelt. Daardoor komt de veelbelovende technologie van eye-tracking nu ook in het bereik van KMO’s en de non-profit sector. Samen met de projectpartners zijn concrete eye-tracking case studies uitgevoerd die nu geleid hebben tot een mooi aanbod van UCLL.Voor de eye-tracking technologie werkt UCLL samen met een team van onderzoekers van EAVISE, verbonden aan de KU Leuven. 

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 40.000 euro.

Partners: UCLL, KU Leuven EAVISE, Absoluut, There

Image: UCLL, Designed by Creativeart

PIONIER-K

Binnen dit project werden onder andere boomplaten in kurk rond bomen in de straten of lanen gelegd. Een mooi voorbeeld van circulaire economie: kurken wijnstoppen UIT de stad die een nieuw leven krijgen als een milieuvriendelijk bodembedekkingsmiddel IN de stad.
Cluster(s): cleantech

PIONIER-K staat voor 'Product-Innovatie en -Ontwikkeling Na Inzameling En Recyclage van Kurk'. Het project beoogde kurk-lijmverbindingen voor nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De Vlaspit brengt 'circulaire economie' al jaren in de praktijk door het recycleren van wijnkurken en ander kurkafval tot nuttig kurkgranulaat. De afzet van gerecycleerde kurk kan verruimd worden wanneer het granulaat gecombineerd wordt met een bindmiddel (lijm, hars) om het 'in-situ' en 'op maat' toe te passen. Dit Cleantechproject beoogde het onderzoek naar de technologische aspecten en de mogelijkheden tot het vermarkten van gebonden kurk. 

Eén van de sprekende voorbeelden van het project was de boomspiegel rond (stads)bomen. Deze zone rond de stam vrijhouden van onkruid is niet vanzelfsprekend. PIONIER-K ontwikkelde boomplaten uit gerecycleerde kurk en toonde aan dat bestrijdingsmiddelenvrij groenonderhoud samengaat met materiaalhergebruik en energiebesparing. Het project verenigde de belangrijkste belanghebbenden uit een nieuwe waardeketen en demonstreerde dit in Leuven. Het betrekte de inwoners bij de kurkinzameling en liet het resultaat van hun inspanning terug zien in het stadsbeeld: circulaire economie in de praktijk! Bron: Economie werkt 4

Dit project toonde succesvol aan dat het mogelijk is om kurk te upcyclen naar duurzame boomplaten en isolatieplaten. Demonstratie boomplaten liggen nog steeds in Leuven, bv rond een boomstam op het provincieplein. Er werd echter vastgesteld dat de kostprijs van de ideale hars (voorlopig?) de economische uitrol in de weg stond.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 20.470 euro.

Partners: De Vlaspit, SIRRIS, IGO Leuven, Stad Leuven

Recycork - De Vlaspit
info@devlaspit.be

SugaR&D

Met het verdwijnen van de suikerquota in Europa en de stevige concurrentie in de wereld beleeft de klassieke suikerindustrie moeilijke tijden. SugaR&D heeft eerst de nieuwe mogelijkheden voor suiker geïnventariseerd, een kennisplatform opgezet en de haalbaarheid van nieuwe bedrijfsprocessen nagekeken. Na de projectperiode is SugaR&D nog meer een zoete actiegerichte community van bedrijven en kennisinstellingen in Tienen.
Cluster(s): food

Vlaams-Brabant is een belangrijke producent van suikerbieten, een lokale grondstof met verzekerde opbrengsten en groeiende marktvolumes. Suiker ging als grondstof vroeger vooral naar voeding, maar glucose- of fructosemoleculen als basisproduct bieden heel wat nieuwe toepassingsmogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld polymelkzuur uit halen, een biologisch afbreekbare kunststof die heel wat mogelijkheden biedt: poetsproducten, omhulsels voor geneesmiddelen, componenten om de strijkbaarheid van verf te vergroten, … Glucose en fructose zijn bovendien permanent beschikbaar: een belangrijke voorwaarde voor de chemische industrie.

SugaR&D is een platform dat jaren na het begin van het project nog altijd bedrijven uit de ruime suikerindustrie samenbrengt: de CEO’s, maar ook de R&D van die bedrijven. Er is kruisbestuiving met kennisinstellingen vanuit de KU Leuven en ook Voka en Boerenbond zitten mee aan tafel. Zo zijn drie sectoren met elkaar verbonden: agro, voeding en chemie. Met die clusterstructuur werden, tijdens de projectperiode, zeer toepassingsgericht drie kleine cases uitgewerkt waarmee vooral de reststromen van de suikerindustrie gevaloriseerd kunnen worden. Nu is het platform vooral een motor van nieuwe initiatieven die in de brede zin werken aan een sterkere verankering van de suikerindustrie. Nieuwe projecten kennen in de schoot van SugaR&D hun prille eerste stappen: van een gecoördineerde aanpak van de waterproblematiek en van het bulktransport tot ... onderzoek naar de haalbaarheid van aquacultuur.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 145.750 euro.

Partners: POM Vlaams-Brabant, Tiense suiker, Acide Citrique Belge, KU Leuven, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, Boerenbond, aanvullen

Renaat Kuipers (POM Vlaams-Brabant)
renaat.kuipers@pomvlaamsbrabant.be

Isokinetic bike

Met de de isokinetic bike meet Bakala bij wielrenners hun maximaal vermogen op de eigen fiets. Het industrieel designbureau Comate ging met Bakala en KU Leuven in zee om een ultiem uithangbord voor biketesting en -fitting te ontwikkelen.
Cluster(s): creativity, health

Eén van de meest gebruikte testopstellingen bij wielrenners en triatleten is de isokinetische krachttest. Deze test zorgt voor een accuraat beeld van het vermogen van de renner en is uniek in de onderzoeks- en wielerwereld omdat de renners hun eigen, op maat gemaakte fiets kunnen gebruiken. Dat zorgt voor maximale prestaties en de meeste realistische resultaten.

De isokinetic bike is een combinatie van een prachtig concept van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, de ervaring van Bakala Academy, de engineering & design van Comate en een innovatiesubsidie van Provincie Vlaams-Brabant.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie: 61.912 euro.

Partners: Comate, Bakala, KU Leuven

Sander Van de dries (Comate - KMO Dienstbedrijf van het jaar 2019)

sander.vandendries@comate.be

Winnetou

Winnetou is de naam van een performante 'tracker' voor goederenwagons, ontwikkeld door een groep van jonge Vlaams-Brabantse technologische topbedrijven.
Cluster(s): logistics

Jaarlijks raken heel wat goederenwagons spoorloos. Om dit probleem te verhelpen, werd door verschillende Vlaams-Brabantse topbedrijven (Soltech, Pirmatech, Zenso) en een kennisinstelling (Sirris Smart Coating Lab) onder leiding van QraQon een unieke tracker ontwikkeld voor spoorwagons.

Deze tracker werkt volledig autonoom op zonne-energie en kan om het kwartier communiceren over de exacte positie waar de wagon zich bevindt. Zo wordt een efficiënt wagonmanagement en een sneller spoortransport mogelijk.

De Winnetou is tot op het spoor nauwkeurig, meet het gewicht van de lading en kan andere sensoren op de wagon zoals temperatuur voeden en uitlezen. De tracker is langer onderhoudsvrij dan de wagon zelf (minstens zes jaar lang) en kan om het kwartier communiceren, overal en altijd in Europa. Winnetou is gemakkelijk te installeren, moeilijk te stelen en concurrentieel in prijs.

De provincie ondersteunde dit project met de provinciale innovatiesubsidie24.636 euro

Partners: Qraqon, Soltech, Pirmatech, Zenso, Sirris

Meer info:

Joeri Spitaels
info@qraqon.com, +32 498 64 34 90, http://www.qraqon.com

Flanders Pharma hub & Airside Pharma Transporter

Farmaceutische goederen, zoals vaccins, moeten altijd worden vervoerd bij een vrij constante temperatuur. Als zulke goederen niet correct vervoerd worden, bestaat het risico dat ze na transport niet meer bruikbaar zijn. Flanders Pharma Hub pionierde in de aircargo en breidt alsmaar uit.
Cluster(s): health, logistics

Uit onder meer onderzoek van het VIL bleken er 2 grote vragen vanuit de farma-sector: hoe het wereldwijde logistieke distributieproces (significant) verbeteren en dat proces vervolgens transparant maken. Op beide vlakken heeft Brussels Airport een eerste, belangrijke en grote stap gezet. Brussel Airport heeft, als eerste wereldwijd, samen met IATA, een pílootproject opgezet voor een globaal erkend certificatiekader van farma-luchtvrachtketens en een Cargo Community System in the Cloud gebaseerd op het datasharing platform van Nallian, dat een technologische oplossing biedt om transparantie mogelijk te maken.

Dit bijzonder succesvol project resulteerde in een groeiend aantal prachtige nieuwe initiatieven die van Brussels Airport de preferentiële luchthaven in Europa maken voor farma. Denken we hierbij aan de verdere uitbouw van het platform met steeds nieuwe partners, regelmatig grote investeringen in nieuwe state-of-art warehouses voor farma, investeringen in een hele batterij Airside Pharma Transporters, Pharma lanes met andere grote draaischrijven voor farma-aircargo over de verschillende continenten, oprichting van het wereldwijde platform Pharma.aero vanuit Brusssel Airport, ...

De Airside Pharma Transporters, vroeger ook ‘farma dolly’ genoemd, worden op het tarmac gebruikt en moeten voorkomen dat farmaproducten invloed ondervinden van extreme weersomstandigheden. Met deze Transporter kunnen de goederen in perfecte omstandigheden getransporteerd worden of gestockeerd tussen de opslagplaats en het vliegtuig.

De Transporters werken bovendien op zonne-energie en zijn CO2-neutraal ontworpen door het Leuvense spin-offbedrijf Integrate.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 130.529 euro

Partners: VOKA-Halle-Vilvoorde, Nallian nv, Brussels Airport, VIL

Foto credit: Birgit Sterckx

Geert Keirens (Air cargo Belgium)
geert.keirens@aircargobelgium.be

Ingenieurs in het Woonzorgcentrum

Het allereerste Europese ingenieurslabo in een woonzorgcentrum, waarin gedreven ingenieurs werken aan technologische oplossingen om kwalitatieve zorg betaalbaar te houden en levenskwaliteit te verhogen.
Cluster(s): health

De sector ouderenzorg kent haar eigen noden, maar wordt meestal pas in de laatste fase van een technologisch project betrokken: bij het uittesten van de oplossing. Hoe kunnen zorgprofessionelen beter betrokken worden bij het bedenken van technologische innovaties om de zorg te verbeteren? En hoe worden de ervaringen, meningen en noden van de doelgroep zelf meegenomen?

Gedreven ingenieurs werken aan technologische oplossingen om kwalitatieve zorg betaalbaar te houden en levenskwaliteit te verhogen. Maar hoe krijgen ingenieurs zicht op de échte noden?

De antwoorden liggen in samenwerking. Een samenwerking waarin beide werelden als gelijkwaardige partners elkaars expertise waarderen en van elkaar willen leren. De opzet van een structurele samenwerking tussen ingenieurs en zorgpersoneel was en is uniek in Europa. Door de samenwerking van ingenieurs en zorgpersoneel is er een betere match ontstaan tussen de vraag van het zorgpersoneel en het aanbod vanuit de onderzoekswereld en de industrie.

‘Ingenieurs in het woonzorgcentrum’ doet wat de titel zegt. In het ingenieurslabo in het OCMW-woonzorgcentrum Edouard Remy werken nog altijd de werknemers en de bewoners van het woonzorgcentrum samen met de ingenieurs van KU Leuven aan nieuwe innovatieve toepassingen in de ouderenzorg. De kern van dit project is het langdurig, fysiek bijeenbrengen van twee verschillende werelden: ingenieurs van de KU Leuven-onderzoeksgroep AdViSE enerzijds en een OCMW woonzorgcentrum en haar bewoners anderzijds, door het installeren van een ingenieurslabo – een fysieke plaats én mensen- in een woonzorgcentrum. De partners werken tijdens dit project aan minstens één concrete nood waar technologie een deel van de oplossing kan zijn: valpreventie. Andere noden, waar technologie een deel van de oplossing kan zijn en die dankzij de dagelijkse interactie tussen beide partners geïdentificeerd kan worden, worden gedocumenteerd voor nieuwe innovatieprojecten.

Dankzij de visibiliteit van het project merkten we dat ook andere onderzoekers geïnspireerd raken door deze werkwijze. Zo zijn er na het beëindigen van het gesubsidieerd project nog verschillende doctoraatsstudenten en masterproefstudenten werkzaam in het WZC. Ook merken we een toename aan bedrijven die mee willen stappen in een dergelijk traject. Zo werken we verder met de mensen van Sensolid aan een goed werkende en bruikbare valdetector en komt nu ook de vraag naar het verder valiseren en testen van wandelhulpmiddelen.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 94.983 euro.

Partners: KU Leuven Esat, OCMW Leuven, InnovAge

Smart Hub Connects

Contact from Arne Van Loo

Registration from Wauters

Registration from Patrick

Registration from Van Oppens

Registration from Ingrid

Registration from Vanneste

Registration from cuypers

Registration from WILLEMS

Registration from Vanschoren

Registration from Van Hollebeke

Registration from De Buys

Registration from Plees

Registration from Ravoet

Registration from Kestens

Registration from Peeters

200 deelnemers op Life-on-Chip event

Registration from Depraetere

Registration from Schevenels

Registration from Gheys

Registration from Therssen

Registration from Robberechts

Registration from Beerten

Registration from Ruell

Registration from Hassani

Registration from Giuliano

Registration from Neels

Registration from vanham

Registration from Rens

Registration from Rens

Registration from Corthouts

Registration from Bessemans

Registration from Vanoverschelde

Registration from KOHNEN

Registration from Dresselaers

Registration from Claes

Registration from Pinte

Registration from Malevé

Registration from Verboven

Registration from Duflou

Registration from Dedobbeleer

Registration from Vandermeersch

Registration from Scatorchia

Registration from Vander Elst

Registration from Van Raemdonck

Registration from Daenen

Registration from Geuens

Registration from De Smidt

Registration from van der Veeken

Registration from Jurg

Registration from Heireman

Registration from vandebroeck

Registration from Buyckx

Registration from Theys

Registration from Shaweys

Registration from Lotte

Registration from Lukina

Registration from De Visch

Registration from Pieters

Registration from Frans

Registration from Borloo

Registration from De Kimpe

Registration from Pieter

Registration from Olbrechts

Registration from Wachters

Registration from Swinnen

Registration from Arne

Registration from Van Lommel

Gerelateerd nieuws

Eerste editie van ‘Life-on-Chip’, een groot succes!

04 maart 2019

De tweedaagse conferentie ‘Life-on-Chip – The Road from Idea to Reality’ was met een bijeenkomst van meer dan 140 wetenschappers en bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland op 21 en 22 februari een groot succes. De aanwezigen waren allemaal spelers uit de sector van de Health/Life Sciences en de micro- en nanotechnologie.

Nieuwe openstelling CrossRoads2

15 februari 2019

De behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking, gestimuleerd met subsidie, blijkt enorm groot te zijn bij KMO’s/MKB’s. Hierom heeft Stichting CrossRoads2 een herindiening gedaan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project kreeg extra budget en kan daarom een nieuwe openstelling uitzetten!

Koning Filip op bezoek in Health House

07 februari 2019

Koning Filip bracht op woensdag 6 februari een bezoek aan Health House, het innovatieve belevingscentrum dat haar bezoekers laat kennismaken met de toekomst van de gezondheid en de zorg.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

08
mar

De lineaire economie loopt ten einde. Maar hoe breken met het model waarin grondstoffen worden vernietigd? Om ondernemers inzicht te verschaffen hoe ze zelf aan de slag kunnen met deze strategieën, heeft Plan C een online tool ontwikkeld: the Business Model Innovation Grid. Geordend rond de genoemde strategieën, zijn een veelheid aan mogelijke aanpakken opgelijst, gekoppeld aan een 100-tal life business cases. Na een eerste toelichting gaan we aan de slag om uit te zoeken waar jij jouw onderneming zou kunnen positioneren.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}