Naar een duurzame bedrijfsvloot

Ondernemingen, organisaties en overheden kijken alsmaar meer uit naar een duurzame bedrijfsvloot. Dan denken we vooral aan batterij-elektrisch aangedreven wagens. 'Maar hoe begin je eraan?' is een veelgehoorde vraag. Smart Hub Vlaams-Brabant zorgt voor hulp met een leertraject 'Total Cost of Ownership' en unieke opleidingen ivm 'e-car policy.
Cluster(s): cleantech

Smart Hub Vlaams-Brabant heeft al heel wat ervaring opgebouwd ivm duurzame mobiliteit met eigen projecten zoals Vlootscan en One-Stop-Shop Groene vloot.

In kader van het laatste project One-stop-shop groene vloot, organiseerden Voka samen met Fleet360, Volta, UCLL en Smart-Hub Vlaams-Brabant heel wat infosessies rond het verduurzamen van de bedrijfsvloot. 
Hieronder vind je 5 belangrijke lessen én alle informatie uit deze infosessies. Voor verdere vragen kan je terecht bij Kristien Depraetere van Voka. Elektrische voertuigen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Voor bedrijven die willen verduurzamen, is het integreren van elektrische wagens in de bedrijfsvloot een mooie stap. Op deze pagina focussen we op deze evolutie.

Om je alvast wat wegwijs te maken, geven we alvast 5 belangrijke lessen mee uit onze ervaring in het begeleiden van bedrijven naar een groene vloot:

 1. Kijk naar de total cost of ownership (TCO) van een leasewagen. Dat totale kostenplaatje zorgt ervoor dat je “appelen met appelen” kunt vergelijken. Een leasewagen is immers meer dan enkel de aankoopprijs. Ook brandstofkosten, onderhoud en fiscaliteit hebben een grote impact.
 2. Denk goed na over de laadinfrastructuur. Volstaat je bestaande energiecontract om het nodige vermogen aan te leveren? Ga je zelf voorzien in energie met behulp van zonnepanelen? 
 3. Informeer je personeel. Er bestaan veel vooroordelen over elektrisch rijden: een te klein rijbereik, lang wachten bij het opladen, het idee dat er nog te weinig laadpalen zijn in ons land, Infosessies kunnen die ongegronde vooroordelen weghalen.
 4. Kies voor slimme laadpalen. Met deze palen kun je bepalen wie voorrang krijgt bij het laden en dus vol vermogen nodig heeft. Bovendien passen deze palen hun vermogen aan aan het totale beschikbare vermogen zodat je nooit een energietekort hebt.
 5. Herteken je car policy als je ook elektrische wagens in de vloot opneemt. Wat met thuisladen? Wat als iemand met thuislaadinfrastructuur het bedrijf verlaat? Hoe stimuleer je het laden op kantoor of thuis en niet onderweg? Tal van aspecten moeten in je wagenbeleid gespecifieerd worden om het gebruik van een elektrische vloot te optimaliseren.

Presentatie van de infosessies.

In 2021-22 gaat Smart Hub Vlaams-Brabant nog een stap verder met de hulp bij 2 belanglijke items, namelijk 'Total Cost of Ownership' en 'e-car policy'. Kijk naar de aankondigingen van nieuwe activiteiten.

 1. In het leertraject 'Total Cost of Ownership' wordt na een intensieve inleiding een vereenvoudigde rekentool aangeboden. Deze rekentool maakt het mogelijk de TCO van het huidig wagenpark en de mogelijke alternatieven te berekenen. Hierdoor krijgt men beter inzicht in de echte kostprijs nu en in de toekomst van het wagenpark. Deze tool is niet alleen handig voor bedrijven, maar ook voor overheden. In het traject zijn nog 2 individuele terugkom-momenten voorzien voor een optimale gebruik van de TCO-tool en de opmaak van een plan van aanpak.
 2. In de opleiding 'Aan de slag met de e-car-policy' leer je de kneepjes van het vak om ook in jouw organisatie de overstap te kunnen maken naar een batterij-elektrisch aangedreven wagenpark.

Voka Vlaams-Brabant helpt je hier graag mee verder en begeleidt je doorheen de verschillende stappen die hier bij komen kijken.
Neem contact op met onze experte Kristien Depraetere via kristien.depraetere@voka.be

Gerelateerd nieuws

Een innovatief idee? Wij subsidiëren tot 150.000 euro!

22 augustus 2022

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor ontvang je maximaal 150.000 euro (tot 50% kosten van je project). Jouw project zorgt voor de versterking van onze kennisregio Vlaams-Brabant en kadert in één of meer van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Het zet in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}