BIO-HArT: Lignine als bouwsteen

Zo goed als alle aromatische bouwstenen in de chemische industrie worden uit de steeds schaarser wordende fossiele grondstoffen gehaald. Daarom is het belangrijk een technologie te ontwikkelen die aromaten vervangt door een alternatieve grondstof. BIO-HArT heeft een manier gevonden om hout om te zetten tot zo'n aromatische bouwsteen.
Cluster(s): cleantech

Het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse is één van de partners van het onderzoeksproject BIO-HArT. Interreg Vlaanderen-Nederland krijgt de steun van Nederlandse en Vlaamse provincies, waaronder Vlaams-Brabant. Heel concreet richt de KU Leuven met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant een nieuw laboratorium in. In dat lab halen de Leuvense onderzoekers aromatische grondstoffen uit hout op literschaal.

Het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse vond een manier om hout om te zetten in chemische bouwblokken. De stof lignine is nog vooral gekend als afvalproduct uit de papierwinning en wordt als brandstof gebruikt. Het centrum heeft een technologie gevonden waarmee het lignine uit hout of houtpulp kan halen op een manier dat die stof kan dienen als grondstof voor de chemische industrie: om kunststoffen te maken, voor petflessen, computerschermen, isolatiemateriaal en meer. Deze bio-gebaseerde grondstoffen komen dus niet meer uit aardolie. Dit is de toekomst en duurzamer. Je gebuikt immers hout, dat altijd opnieuw kan groeien en gewonnen worden. Aardolie gebruik je maar één keer.

De technologie bestaat al, maar alleen op kleine schaal. In het nieuwe labo worden de kleine reactoren opgeschaald tot een literschaal. Daarmee kunnen de onderzoekers hoeveelheden produceren die ze aanbieden aan de chemische industrie. De volgende stap is nog verder opschalen. Het droomscenario? Een spin-offbedrijf van de KU Leuven dat de industrie kan bevoorraden. Bron: Economie Werkt 3

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering: 182.250 euro.

Projectpartners zijn TNO, VITO, Avantium, Chemelot InSciTe, Universiteit Antwerpen, Bio Base Europe Pilot Plant, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht en DSM Materials Science Center.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}