Mecks

De temperatuur van zwembadwater meten of de bacteriegroei in een wonde bepalen? Het meten van zulke fysische parameters is vaak erg kostelijk en onpraktisch. Mecks ontwikkelt een technologie die zal uitmonden in een goedkoop en eenvoudig te verwerken materiaal, dat de monitoring van allerlei parameters op basis van kleurverandering veel eenvoudiger maakt.
Cluster(s): cleantech

Dit project richt zich op de monitoring van Temperatuur (T) en zuurtegraad (pH). Dit wordt verwezenlijkt door reeds aangemaakte en goedgekende academische structuren te vertalen naar een vorm die compatibel is met bestaande installaties van de industriële partners, tegen een haalbare prijs. Daarvoor zal men deze complexe structuur integreren in microcapsules, die onder een eenvoudige poedervorm voorkomen. Om een haalbare prijs te behalen, richt men zich tot een onlangs gepatenteerde technologie van de Vrije Universiteit Brussel, die toelaat grote hoeveelheden aan microcapsules te produceren.

Mecks beoogt een aantal concrete starttoepassingen, opgesteld in overleg met de industriële partners. De eerste zijn zwembadfolies: door kleurverandering zal men de T en pH van het water kunnen opvolgen. Met een andere industriële partner zal men renpaardenbandages ontwikkelen, die typisch na een race worden aangebracht op de benen van het paard. Indien het paard een ontsteking heeft opgelopen, zal men dit onmiddellijk kunnen opmerken. Een derde toepassing mikt op het toenemend aantal chronische wonden, als gevolg van diabetes en andere ziekten. Deze opvolging is arbeidsintensief en louter een momentopname. Binnen een wonde wordt bacteriegroei bepaald door de pH. Deze smart bandages zullen continue de toestand van de wonde weergeven, zonder dat het verband verwijderd moet worden. Einddoelstelling van het project is de oprichting van een Vlaams-Brabantse spin-off die dit zal produceren en commercialiseren.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met een provinciale innovatiesubsidie: 120.000 euro.

Image: Designed by Zaozaa09

Gerelateerd nieuws

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

30
apr

Onze verkennende Cleantechmissie in China heeft haar effect niet gemist. Enthousiaste Chinese delegaties staan in de rij voor een bezoek aan Vlaanderen. Zorg dat we je kennen, zodat we je bedrijf kunnen matchen aan een Chinese uitdaging! Dit is weer een stapje verder in het I2PCC-project.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

16
nov

Heeft u dankzij ons I2PCC-project al goede contacten gelegd met een Chinese partner voor een Cleantech-uitdaging, dan bieden wij u de mogelijkheid om met ons deel te nemen aan de prinselijke missie. Wij verzorgen de contacten, u betaalt de reis. Let op: deze missie is het resultaat van een brede samenwerking: volledig aanbod, programma en deelnameprijzen moeten nog bepaald worden.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}