Fablab Leuven

FabLab-Leuven wil op een structurele wijze een platform aanbieden waar leerlingen van het middelbaar onderwijs en studenten van het hoger onderwijs, en verder ook laaggeschoolden, langdurig werklozen, probleemjongeren, KMO‟s, sociale ondernemers en kennisinstellingen, hun eigen ideeën kunnen uitwerken in een technologische leeromgeving.
Cluster(s): creativity

Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen naast een inkjet printer, ook een 'Startrek Replicator' op zijn bureau zou hebben? Dit apparaat uit de populaire science-fiction serie 'Startrek' kopieert elk gewenst object, van een pintje bier tot een computer. Volgens professor Neil Gershenfeld van MIT is het niet langer de vraag of, maar wel wanneer dit toekomstscenario werkelijkheid wordt. Hoewel nog weinig mensen het zich realiseren, zijn we bezig met de volgende digitale revolutie, die van 'Personal Fabrication’.

Terwijl Neil Gershenfeld hard aan het werk was in het lab op MIT om dit doel te bereiken, stuitte hij onverwacht op een ander fenomeen. Om studenten om te leren gaan met de supersonische miljoenen dollar kostende apparaten nodig voor zijn onderzoek, bedacht hij een cursus die ‘How to make (almost) anything’ heette. Maar in plaats van het handjevol technische studenten waarvoor de cursus bedoeld was, stonden er honderden mensen op de stoep, die smeekten of ze de cursus mochten volgen. Dat was het begin van de FabLabs, de "Fabrication Laboratories"!

Een FabLab kan je het best vergelijken met een voor het publiek toegankelijke werkruimte die bestaat uit desktop machines die eenvoudig aan te sturen zijn. Met deze combinatie van machines kan je bijna alles maken uit hout en kunststof. De FabLabs veroverden al snel de wereld en sinds 2010 hebben we ook een FabLab in Leuven! De provincie Vlaams-Brabant heeft, samen met een aantal organisaties, mee de opstart van FabLab Leuven gefinancieerd. Nu engageert de provincie zich ook voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van Fablabs in de grensregio Vlaanderen-Nederland (Leuven, Maastricht, Eindhoven en Genk). Hiervoor zal de know-how gebruikt worden die reeds opgebouwd is in FabLab Leuven.

FabLab Leuven, het "fabrication laboratorium Leuven", wil verschillende doelgroepen bereiken waaronder studenten, lokale KMO's en sociale economie actoren en de samenwerking tussen onderzoekers van universiteiten en hogescholen en het bedrijfsleven bevorderen. Het FabLab maakt het voor studenten, (startende) bedrijven en particulieren mogelijk om een product te maken als prototype of in kleine serie. De krachtlijnen van FabLabs zijn dus enerzijds een educatieve werkplek en anderzijds een innovatietool.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering: 75.000 euro.

Image: Designed by Freepik

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

27
nov

Japan: verken nu de mogelijkheden, pluk straks de vruchten. Drijf je nog geen handel met Japan? Je kan proeven van zakendoen met Japan op 27 november tijdens de Week van het Internationaal Ondernemen.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}