Waterstofregio 2.0

Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleert en provincie Vlaams-Brabant cofinanciert het gebruik van waterstof als duurzame energiedrager, op basis van concrete demonstratieprojecten zoals het waterstof-tankstation voor heftrucks bij Colruyt te Halle.
Cluster(s): cleantech

‘Waterstofregio 2.0’ richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen en de ontwikkeling van enkele tankstations met innovatieve concepten. Met de goedkeuring van ‘Waterstofregio 2.0’, gecoördineerd door WaterstofNet, wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt: Colruyt Group en Beukers Autoschade BV/E-Trucks Europe engageren zich opnieuw, samen met nieuwe partners zoals VDL Bus Chassis, VDL ETS, Eoly, Dats24 en PitPoint. Met de partners POM West-Vlaanderen, POM Antwerpen, SPK en Automotive NL wordt het ecosysteem rondom waterstof verder ontwikkeld. Provincie Vlaams-Brabant cofinanciert en Smart Hub Vlaams-Brabant ondersteunt dit project.

Realisaties op vlak van waterstofinfrastructuur:

 • Ontwikkeling en bouw van twee unieke waterstofstankstations, waar ter plaatse uit groene elektriciteit waterstof geproduceerd zal worden: in Wilrijk wordt in de 2de helft van 2018 het tankstation gekoppeld aan een verbrandingsoven, in Breda wordt in de loop van 2018 het tankstation gekoppeld aan zonne-energie;
 • Uitbreiding van het bestaande waterstofstankstation op de Automotive Campus in Helmond om nog meer demonstratietoepassingen te kunnen bedienen;
 • Ombouw waterstoftankstation in Halle: in de 2de helft van 2017 zal de ombouw, inclusief uitbreiding naar 700 bar uitgevoerd worden; 
 • Ontwikkeling en inzet van een mobiel waterstofstankstation om demonstraties op verschillende plaatsen in de regio te faciliteren zal eind 2017 opgeleverd worden. 

Realisaties op vlak van zero-emissie toepassingen:

 • Demonstratie van Europa’s grootste vloot van 75 heftrucks, waarbij gebruik gemaakt zal worden van ‘indoor’ waterstof tanken;
 • Ontwikkeling en demonstratie van de eerste grote (40 ton) vrachtwagen op waterstof in Europa; 
 • Demonstratieprogramma voor vuilniswagens, opgestart in het vorige Interreg-project, zal in dit project Vlaanderen en Zuid-Nederland verder gezet worden.

Om het bestaande ecosysteem, bestaande uit technologie-ontwikkelaars en eindgebruikers, verder uit te bouwen wordt samengewerkt met regionale ontwikkelingsmaatschappijen en netwerkorganisaties. 

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit project met provinciale cofinanciering: 125.000 euro.

Laatste update: april 2017.

Gerelateerd nieuws

Eerste DATS 24-tankstation voor groene waterstof

09 oktober 2018

In aanwezigheid van heel wat journalisten, bedrijfsmensen en politici heeft Colruyt Group op 8 oktober zijn eerste waterstoftankstation officieel geopend. In het DATS 24-station van Halle (Dassenveld) kan je voortaan terecht voor alle klassieke en alternatieve brandstoffen. Waaronder dus ook 100 % groene waterstof, lokaal geproduceerd met de groene stroom van Colruyts eigen windturbines.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

30
apr

Onze verkennende Cleantechmissie in China heeft haar effect niet gemist. Enthousiaste Chinese delegaties staan in de rij voor een bezoek aan Vlaanderen. Zorg dat we je kennen, zodat we je bedrijf kunnen matchen aan een Chinese uitdaging! Dit is weer een stapje verder in het I2PCC-project.

08
mei

Upstate South Carolina is één van de belangrijkste economische regio’s van de Amerikaanse Oostkust. De grootste BMW fabriek ter wereld, het Noord-Amerikaanse hoofdkwartier van Michelin en sites van Toray, Lockheed Martin en vele anderen hebben hier onderdak gevonden. De regio staat sterk in de sectoren automotive, life sciences, aerospace en engineered materials.

16
nov

Heeft u dankzij ons I2PCC-project al goede contacten gelegd met een Chinese partner voor een Cleantech-uitdaging, dan bieden wij u de mogelijkheid om met ons deel te nemen aan de prinselijke missie. Wij verzorgen de contacten, u betaalt de reis. Let op: deze missie is het resultaat van een brede samenwerking: volledig aanbod, programma en deelnameprijzen moeten nog bepaald worden.

Alle activiteiten
  Een initiatief van:
 • {title}
 • {title}
 • {title}
 • {title}