BRING ME

Opzetten van proeftuin met “slimme brievenbussen” rond anders werken, wonen en leven in stedelijke omgeving. Smart Hub Vlaams-Brabant treedt op als enig contactpunt tussen alle stakeholders.
Cluster(s): logistics

De kern van het project vormde de “slimme brievenbus” die allerlei types verzendingen/afhalingen kan bundelen en organiseren. Smart Hub Vlaams-Brabant wil als SPOC (Single Point Of Contact) een aantal principes in de proeftuinomgeving uittesten:

  • Urban convenience: een andere vorm van leefcomfort voor bewoners en werknemers/werkgevers in een stedelijke omgeving garanderen.  Waarom zou een afhaling/levering enkel kunnen gebeuren wanneer de ontvanger / verzender aanwezig is? Het proeftuinproject met slimme brievenbus en bijpassend communicatieplatform maakt dat mogelijk!
  • Urban mining: waarom zouden kleine restfracties (als batterijen, kleine elektrische toestellen en gebruikte oliën/vetten) altijd individuele verplaatsingen vanuit de stad naar het  containerpark met bijbehorende CO²-uitstoot moeten veroorzaken? Via dit proeftuinproject zouden organisaties als Bebat en Recupel verzamelrondes anders kunnen gaan plannen voor een stedelijke omgeving!
  • Nieuwe handelsmodellen voor lokale handelaars: waarom moeten stedelingen rondjes rijden en in file gaan staan om hun zondagse croissants en bijbehorend beleg aan te schaffen? Moet de lokale kledingwinkel of lokale dienstenleverancier zich door de digitale concurrentie naar de slachtbank laten leiden? Het proeftuinproject kan de innovatieve handelaars een waaier aan nieuwe commerciële mogelijkheden aanbieden!
  • Verduurzaming van de logistieke keten: voor de eerste of laatste kilometer-afhandeling de zgn. ‘first of last mile logistics’ kunnen logistieke dienstverleners worden ingezet, die mede door het gebruik van de ‘slimme brievenbussen’ en bundelingseffecten niet alleen ecologisch maar ook economisch duurzaam zullen blijken.

Door de mogelijke effecten op congestie in de binnenstad, staat dit project kort bij de streefdoelen van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven op vlak van klimaatneutraliteit.

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Nieuwe openstelling CrossRoads2

15 februari 2019

De behoefte aan grensoverschrijdende samenwerking, gestimuleerd met subsidie, blijkt enorm groot te zijn bij KMO’s/MKB’s. Hierom heeft Stichting CrossRoads2 een herindiening gedaan bij Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project kreeg extra budget en kan daarom een nieuwe openstelling uitzetten!

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

28
okt

Op maandag 28 oktober 2019 wordt de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag (‘W&I-dag’) georganiseerd in de Nederlandse Ambassade te Brussel. Het initiatief om een dergelijke grensoverschrijdende W&I-dag te organiseren, werd afgesproken op de topontmoeting tussen de Vlaamse en Nederlandse minister-presidenten van 5 november 2018. Inschrijven voor 18 oktober is de boodschap!

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}