Zittend bewegen: het kan dankzij WeWatt!

We zitten veel te veel stil en dat is schadelijk voor lichaam en geest. Het is dan ook aangewezen om het langdurig stil zitten regelmatig te onderbreken door te bewegen. Maar je kan ook bewegen tijdens het zitten. Patricia Ceysens kwam in 2011 op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt, dat meubilair met een ingebouwde energiefiets ontwerpt en produceert

Cluster(s): Sports.Tech, health

WeWatt zocht naar een concept waarbij de gebruiker ook iets terug krijgt, zodat hij gemotiveerd wordt om te blijven trappen. Vandaar het idee om het principe van de e-bike om te keren en zo door te fietsen energie te produceren. Met de opgewekte energie laadt men dan bijvoorbeeld de gsm of laptop op. WeWatt wil de mensen daarmee ook bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen.

Het design en product is volledig Belgisch. “Voor het design doen we beroep op Pilipili uit Kortrijk en voor de productie hebben we het maatwerkbedrijf Westlandia ingeschakeld. Door die sociale werkplaats in te schakelen, koppelen we een sociale component aan ons product. Maar we hechten ook veel belang aan duurzaamheid. De materialen die worden gebruikt voor de productie zijn in veel gevallen gerecycleerd aluminium, hout en leder”, vertelt Patricia Ceysens.

Internationale markt

Het fraaie zitmeubilair van WeWatt staat wereldwijd al te pronken op allerlei plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals luchthavens, treinstations en onthaalruimten van universiteiten. “De Belgische markt was een beetje moeilijker, maar gelukkig staat er een exemplaar in de luchthaven van Zaventem. We willen ook andere markten aanspreken. Zo merken we steeds meer interesse van winkelcentra. In Australië staan een aantal van onze producten in scholen. Maar onze ultieme droom is om onze producten in de kantooromgeving te krijgen. Dat zou voor een belangrijke groei zorgen en de maatschappelijke impact zou daar uiteraard het grootst zijn”, stelt Patricia Ceysens.

Blijven vernieuwen

WeWatt blijft verder zoeken naar optimale wegen om de fietser op zo’n manier feedback te geven dat dit ook echt motiverend werkt. Dat is zeker in een kantoorcontext, waar men lange tijd zittend doorbrengt, erg belangrijk.

In het kader van het Interregproject Nano4sports hebben ze een project ingediend om samen met de KU Leuven de beschikbare data op een aantrekkelijke manier naar de gebruiker te brengen. “Data over snelheid, afstand, calorieverbruik en CO₂-reductie zijn gemakkelijk beschikbaar te maken, maar de kunst is om ze zo naar de gebruiker te communiceren dat ze ook blijvend motiveren. Samen met de KU Leuven onderzoeksgroep Research[x]Design van professor Andrew Vande Moere en onderzoeker Jorgos Coenen willen we stappen vooruit zetten in de verwerking en visualisering van data. Eind 2019 hopen we concrete resultaten te hebben”, zegt Patricia Ceysens.

Bron: Ondernemers 2018

Gerelateerd nieuws

Boost jouw project met innovatiesubsidies!

26 mei 2020 | Cluster(s): Sports.Tech , creativity , food , health , logistics , cleantech

Ook dit jaar kijkt de provincie uit naar jouw innovatieproject. Daarvoor heeft de provincie maximaal 150.000 euro (maximaal subsidiepercentage 50%) per project klaar. De projecten gaan voor de versterking van de kennisregio Vlaams-Brabant en kaderen in één of meerdere van volgende Smart hubs (Food, Health, Logistics, Cleantech, Creativity). Ze zetten in op een vermarktbaar product of dienst.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

07
okt

Welke zijn de grote trends in de digitalisering van de gezondheidsindustrie en welke opportuniteiten bieden Europa en andere delen van de wereld? Je komt het te weten tijdens drie unieke online-events vanuit het Tartu Biotechnology Park in Estland.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}