Zittend bewegen: het kan dankzij WeWatt!

We zitten veel te veel stil en dat is schadelijk voor lichaam en geest. Het is dan ook aangewezen om het langdurig stil zitten regelmatig te onderbreken door te bewegen. Maar je kan ook bewegen tijdens het zitten. Patricia Ceysens kwam in 2011 op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt, dat meubilair met een ingebouwde energiefiets ontwerpt en produceert

Cluster(s): Sports.Tech, health

WeWatt zocht naar een concept waarbij de gebruiker ook iets terug krijgt, zodat hij gemotiveerd wordt om te blijven trappen. Vandaar het idee om het principe van de e-bike om te keren en zo door te fietsen energie te produceren. Met de opgewekte energie laadt men dan bijvoorbeeld de gsm of laptop op. WeWatt wil de mensen daarmee ook bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen.

Het design en product is volledig Belgisch. “Voor het design doen we beroep op Pilipili uit Kortrijk en voor de productie hebben we het maatwerkbedrijf Westlandia ingeschakeld. Door die sociale werkplaats in te schakelen, koppelen we een sociale component aan ons product. Maar we hechten ook veel belang aan duurzaamheid. De materialen die worden gebruikt voor de productie zijn in veel gevallen gerecycleerd aluminium, hout en leder”, vertelt Patricia Ceysens.

Internationale markt

Het fraaie zitmeubilair van WeWatt staat wereldwijd al te pronken op allerlei plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals luchthavens, treinstations en onthaalruimten van universiteiten. “De Belgische markt was een beetje moeilijker, maar gelukkig staat er een exemplaar in de luchthaven van Zaventem. We willen ook andere markten aanspreken. Zo merken we steeds meer interesse van winkelcentra. In Australië staan een aantal van onze producten in scholen. Maar onze ultieme droom is om onze producten in de kantooromgeving te krijgen. Dat zou voor een belangrijke groei zorgen en de maatschappelijke impact zou daar uiteraard het grootst zijn”, stelt Patricia Ceysens.

Blijven vernieuwen

WeWatt blijft verder zoeken naar optimale wegen om de fietser op zo’n manier feedback te geven dat dit ook echt motiverend werkt. Dat is zeker in een kantoorcontext, waar men lange tijd zittend doorbrengt, erg belangrijk.

In het kader van het Interregproject Nano4sports hebben ze een project ingediend om samen met de KU Leuven de beschikbare data op een aantrekkelijke manier naar de gebruiker te brengen. “Data over snelheid, afstand, calorieverbruik en CO₂-reductie zijn gemakkelijk beschikbaar te maken, maar de kunst is om ze zo naar de gebruiker te communiceren dat ze ook blijvend motiveren. Samen met de KU Leuven onderzoeksgroep Research[x]Design van professor Andrew Vande Moere en onderzoeker Jorgos Coenen willen we stappen vooruit zetten in de verwerking en visualisering van data. Eind 2019 hopen we concrete resultaten te hebben”, zegt Patricia Ceysens.

Bron: Ondernemers 2018

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

01
jun

Preregistration period for the fall program open now! China shifts towards an innovation-based country. It has become world’s second largest economy and boasts the highest amount of patent applications. This shift brings along collaboration opportunities for start-ups and SMEs.

13
jun

De call voor, nieuwe door de provincie ondersteunde, innovatieprojecten staat weer open. Hebben jullie een super innovatief idee uit te voeren in de regio voor een economisch haalbare uitdaging in de regio Vlaams-Brabant? Kijk dan even snel of jullie in aanmerking komen voor maximaal 150.000 euro subsidie aan het max percentage 50%. We helpen jullie graag verder. Kom zeker langs op dit event om ideeën op te doen en om te horen of jullie idee in aanmerking zou kunnen komen.

20
jun

Baanbrekende innovaties ontstaan vaak waar verschillende sectoren samen komen. Wat als we dat met de Leuvense speerpuntsectoren Health, High Tech en Creativity doen?

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}