Zittend bewegen: het kan dankzij WeWatt!

We zitten veel te veel stil en dat is schadelijk voor lichaam en geest. Het is dan ook aangewezen om het langdurig stil zitten regelmatig te onderbreken door te bewegen. Maar je kan ook bewegen tijdens het zitten. Patricia Ceysens kwam in 2011 op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt, dat meubilair met een ingebouwde energiefiets ontwerpt en produceert

Cluster(s): Sports.Tech, health

WeWatt zocht naar een concept waarbij de gebruiker ook iets terug krijgt, zodat hij gemotiveerd wordt om te blijven trappen. Vandaar het idee om het principe van de e-bike om te keren en zo door te fietsen energie te produceren. Met de opgewekte energie laadt men dan bijvoorbeeld de gsm of laptop op. WeWatt wil de mensen daarmee ook bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen.

Het design en product is volledig Belgisch. “Voor het design doen we beroep op Pilipili uit Kortrijk en voor de productie hebben we het maatwerkbedrijf Westlandia ingeschakeld. Door die sociale werkplaats in te schakelen, koppelen we een sociale component aan ons product. Maar we hechten ook veel belang aan duurzaamheid. De materialen die worden gebruikt voor de productie zijn in veel gevallen gerecycleerd aluminium, hout en leder”, vertelt Patricia Ceysens.

Internationale markt

Het fraaie zitmeubilair van WeWatt staat wereldwijd al te pronken op allerlei plaatsen waar mensen moeten wachten, zoals luchthavens, treinstations en onthaalruimten van universiteiten. “De Belgische markt was een beetje moeilijker, maar gelukkig staat er een exemplaar in de luchthaven van Zaventem. We willen ook andere markten aanspreken. Zo merken we steeds meer interesse van winkelcentra. In Australië staan een aantal van onze producten in scholen. Maar onze ultieme droom is om onze producten in de kantooromgeving te krijgen. Dat zou voor een belangrijke groei zorgen en de maatschappelijke impact zou daar uiteraard het grootst zijn”, stelt Patricia Ceysens.

Blijven vernieuwen

WeWatt blijft verder zoeken naar optimale wegen om de fietser op zo’n manier feedback te geven dat dit ook echt motiverend werkt. Dat is zeker in een kantoorcontext, waar men lange tijd zittend doorbrengt, erg belangrijk.

In het kader van het Interregproject Nano4sports hebben ze een project ingediend om samen met de KU Leuven de beschikbare data op een aantrekkelijke manier naar de gebruiker te brengen. “Data over snelheid, afstand, calorieverbruik en CO₂-reductie zijn gemakkelijk beschikbaar te maken, maar de kunst is om ze zo naar de gebruiker te communiceren dat ze ook blijvend motiveren. Samen met de KU Leuven onderzoeksgroep Research[x]Design van professor Andrew Vande Moere en onderzoeker Jorgos Coenen willen we stappen vooruit zetten in de verwerking en visualisering van data. Eind 2019 hopen we concrete resultaten te hebben”, zegt Patricia Ceysens.

Bron: Ondernemers 2018

Gerelateerd nieuws

Smart Hub Vlaams-Brabant investeert 400.000 euro in innovaties in logistiek en gezondheidszorg

22 maart 2019 | Cluster(s): creativity , food , health , logistics , cleantech

Vanuit de jaarlijkse subsidie oproep voor innovatieve projecten werden 3 projecten geselecteerd: Physical Internet, Operating Room Future Proof en BioHub. Deze werden voorgesteld op een netwerkevent op 25 maart bij het UZ Brussel. De projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Eerste editie van ‘Life-on-Chip’, een groot succes!

04 maart 2019 | Cluster(s): health

De tweedaagse conferentie ‘Life-on-Chip – The Road from Idea to Reality’ was met een bijeenkomst van meer dan 140 wetenschappers en bedrijfsleiders uit binnen- en buitenland op 21 en 22 februari een groot succes. De aanwezigen waren allemaal spelers uit de sector van de Health/Life Sciences en de micro- en nanotechnologie.

Alle nieuws

Gerelateerde activiteiten

15
mei

Artificial Intelligence is booming and it’s there to push your business forward. Become a believer. Let AI help you develop real innovations for Smart Health, Smart Industry and Smart Cities. AI Flanders reaches out to Flemish companies (yet also welcomes international players) and policy makers to help them understand and leverage the power of Artificial Intelligence. It focuses on opportunities & cases in three domains: Smart Health, Smart Industry and Smart Cities.

Alle activiteiten
    Een initiatief van:
  • {title}
  • {title}
  • {title}
  • {title}